Kedi ve köpeklerde diş muayenesi ne sıklıkla yapılmalıdır?

Kedi ve köpeklerde 1 yaş sonrasında ağız içi sağlık sorunları oluşmaya başlar. Öncelikle diş taşları oluşmaya başlarken zamanla diş eti çekilmesi ve diş çürümesi şeklinde devam eder. Özellikle 2 yaşından itibaren diş hastalıkları ise kendini göstermeye başladığını söylemek mümkündür. İlk etapta görülen en temel diş sağlığı sorunlarının başında diş taşları sonraki aşamalarda ise diş çürümeleri diş eti çekilmeleri görülebilmektedir. Bu sorunların başlangıçta tespit edilmemesi veya ciddiye alınmaması durumunda ise diş kayıpları görülebilmektedir. 

Kedi ve köpeklerde ağız içi hastalıkların en yaygın belirtisi ağız kokusudur. Ancak bu ağız kokusunun sadece diş veya diş eti hastalıklarına bağlı değil sindirim sistemi sorunlarından kaynaklı ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır. Uzun süreli ağız kokusu durumlarında mutlaka veteriner hekimden destek alınmalıdır. 

Kedi ve köpekler için en çok merak edilen konulardan bir diğeri ise süt dişleridir. Kedi ve köpekler dişsiz olarak dünyaya gelirler ve ortalama 1 ay içerisinde dişleri çıkar. Kedi yavruları 26, köpek yavruları ise 28 dişe sahiptir. Bu dişler tıpkı insanlarda olduğu gibi zamanla dökülür ve yerine kalıcı dişler çıkmaya başlar. 

İlk 1 sene içerisinde kedi ve köpeklerin kalıcı dişlerinin hepsinin tamamlanmış olduğunu söylemek mümkündür.  Yetişkin köpeklerde kalıcı diş sayısı 42 yavru kedilerde ise kalıcı diş sayısı 30’dur.Evcil hayvanlarımızın özellikle gelişim sürecinde ağız ve diş sağlığı konusunda rutin kontrollerin aksatılmaması ise onların sağlığı için en önemli konuların başında gelmektedir. Kliniğimizde diş taşı temizleme ve diğer tüm diş ve ağız sağlık sorunlarına çözüm üretilmektedir.