Kedi kalp krizi geçirir mi sorusunun yanıtı evettir. Kedi kalp krizi problemi birçok kedinin sağlığını yakından etkiler. Kalp krizi, tüm canlılarda olduğu gibi kedi dostlarımız için ciddi bir durumdur. Özellikle de genetik olarak kalp hastalığı olan kedilerde kalp krizi görülme ihtimali daha yüksek olur. Peki kediler korkudan kalp krizi geçirir mi? Kediler birçok farklı nedenden dolayı kalp krizi yaşayabilirler. Korku da buna dahildir.
Kedilerde kalp krizi yaygındır, ancak her kedi kalp krizi geçirmez. Doğuştan kalbinde bir problem olan kedilerde kalp krizi görülme olasılığı çok daha yüksektir. Kedi dostlarımızda kalp rahatsızlıkları, kalp kasının normalden çok büyümesi ve buna bağlı şekilde kalbin dış zarının da büyümesi nedeni ile kalp atım ritminin değişmesi, kandaki basıncın değişiklik göstererek oksijen yetersizliğinin tüm dokulara yayılması ile gerçekleşir. Kalp krizi durumunda ne yazık ki ani ölümler görülebilir. Bir koltuktan diğerine atlarken dahi kalp krizi mümkün olduğu için maalesef krizlerden sonra pek çok kedi yaşama veda eder.
Kedilerde Ani Kalp Krizi
Kedilerde ani kalp krizi yaşanabilir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kan akışının kalp kaslarının bir kısmına erişememesi nedeniyle kalp zarar görür. Kalp krizi, koroner arterlerin iç duvarlarında pıhtı birikimi ve kalp damarlarında kan akışının engellenmesiyle görülen bir durumdur. Ani kalp krizi her an yaşanabilir. Bunun sonucunda kedinin hayatını kaybetmesi riski vardır.
Kedilerde ani kalp krizinin yaşanması, kedinin nefes almasında ve kalp atış hızında değişikliklere yol açar. Aynı zamanda halsizlik gibi durumlar da görülür. Ani kalp krizleri kedide ağrı ve genel bir rahatsızlık durumunu da beraberinde getirir. Genel olarak kalp krizinin altta yatan bir nedeni farklı bir kalp hastalığı ya da hipertiroidizm olur. Kalp krizi en fazla önceden kalp hastalığı bulunan kedilerde ortaya çıkar. Bu kedilerin kalplerinin şekli ve işlevindeki değişimler nedeni ile kan pıhtılaşması riski daha yüksek olur.
Kedinin kalbinin bazı kısımları büyüyebilir ya da kalınlaşabilir. Kan pompalamada daha az verimli hale dönüşebilir. Bu da kalp odacıklarında daha çok kan pompalanması manasına gelir ve bu da pıhtı oluşturur. Ani kalp krizi çoğunlukla ölümcüldür ve bunun belirtilerini gösteren kedilerin hızlı bir şekilde veteriner muayenesi görmesi şarttır.
Kedi Kalp Krizi Belirtileri
Kedilerde kalp krizi nasıl olur sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılır. Kediler hastalıklarını gizleyebilme potansiyeline sahip olan canlılardır. Bu nedenle hasta olduklarını anlamak biraz güç olabilir. Fakat kedi kalp krizi belirtileri ile kedinin durumu fark edilebilir. Ayrıca kedilerde kalp krizinin pek çok belirtisi spesifik olmamaktadır. Farklı durumlardan da kaynaklanabilir. Herhangi bir anormal hareket ya da belirti görürseniz, kediyi doğru teşhis için veteriner hekimlerimize ulaştırmak önemlidir.
Kalp bütün vücudun sistemi olduğundan, herhangi bir genetik sorunda solunum sistemi yavaşlar ve sonrasında kalp sorunları oluşur. Bunlardan biri kalp krizi olduğu için vücuda çok ciddi zararlar getirebilir. Kedilerde kalp krizinin belirtileri şu şekilde açıklanır:
· Kedi mama yememiş dahi olsa kusma eylemi görülebilir. Kalp krizi yaşayan hayvan sürekli olarak öğürebilir ve kusmak için kendisini zorlayabilir.
Kalp krizi yaşayan kedide damarlar ve kaslar yeterli oranda beslenmez. Bu nedenle uyuşukluk hali görülür. Uyuşukluk hali kedinizde daha önce fark etmediğiniz bir hareketsizlik durumu olur.
Kedide kalp krizi sırasında ateş yükselebilir. Fakat ateş yükselmesi çok fazla ve aşırı şekilde görülmez. Düşük ateş, kalp krizi sırasında yaygın olarak ortaya çıkan belirtilerden biridir.
Kedilerde kalp krizinden dolayı dolaşım sistemi yeteri kadar çalışmaz. Bunun sonucunda da kedilerin kaslarında güçsüzlük ve yetersiz oksijenden ötürü aksama oluşur. Kedi kalp krizi yaşıyorsa, topallama ve aksama oluşur.
Kalp krizi geçiren hayvanda kalp yeterli biçimde çalışmadığından kan pompalama olayı gerçekleşmez. Bunun sonucunda da kedide yetersiz solunum ve hızlı nefes almaya çalışma durumları görülür. Nefes alma güçlüğü ile beraber ölüm meydana gelebilir.
Kalp krizi sırasında kedide göz kapanması ve göz kısıklığı oluşur. Nefes alıp vermekte güçlük yaşayan kedide vücut sistemleri yeteri kadar çalışmamaya başlar. Dolaşım sistemlerinde yetersiz oksijenden kaynaklı çalışmama ya da fonksiyonları yerine getirememe hali oluşur.
Kedi Neden Kalp Krizi Geçirir?
British Shorthair kalp krizi görülen ırklardan biridir. Aynı şekilde Scottish Fold kalp krizi riski bulunan kediler arasındadır. Ancak diğer ırk kedilerde de her daim kalp krizi riski mevcuttur. Kedilerde kalp krizi neden olur merak edilir. Kedi neden kalp krizi geçirir kan damarlarında kan pıhtılarına yol açarak, kalp krizine neden olabilir. Öncelikle kedi kalp krizi altta yatan rahatsızlıktan kaynaklanır. Olası nedenler şunları kapsar:
Kalp kurdu hastalığı, kalp ve akciğerlerde büyük hasarları tetikler. Kan pıhtılaşması riskini yükseltir. Sivrisinekler, kedinin yaşam alanına kolayca girerler ve kedileri ısırabilirler. Bu da kedide kalp kurdu hastalığına sebep olabilir. Kalp kurdu hastalığı ise kalp krizinin bir diğer nedenidir.
Yaygın intravasküler pıhtılaşma, kedi dostlarımızda anormal kan pıhtısı oluşumu ile sonuçlanan ender bir durumdur. Çoğunlukla lenfoma gibi altta yatan farklı bir hastalıktan kaynaklanır.
Hipertrofik kardiyomiyopati kedi dostlarımızda en fazla görülen kalp hastalığı olmaktadır. Kan, kalbe iyi bir şekilde pompalanmadığı zaman kalbin duvarlarında büyük değişimler oluşur ve kan pıhtıları meydana gelir. Özellikle de Ragdoll ve Maine Coon kedilerin genetiği sebebi ile bu duruma yakalanmaları yüksek ihtimaldir.
Hipertiroidizm yaşlı kedilerde sıklıkla ortaya çıkar. Bu da doğal olarak hipertansiyona yol açar ve kalp hastalığını tetikler. Bunların her ikisi de kalp krizi riskini yükseltir. Kedi kalp krizi geçirdi diyen birçok kedi sahibi, kedisinin bu tür hastalıklardan muzdarip olduğunu söyler.
· Endokardit, bir kedinin kalp zarının enfeksiyon sebebi ile iltihaplanması halidir. Kalpte ve diğer organlarda ciddi hasara neden olabilen endokardit, genellikle bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Bu durum, tedavi edilmediği takdirde hayati risk taşır ve acil veteriner müdahalesi gerektirir.
Kedilerde kalp krizinin nedenleri bu şekilde. Peki kalp krizi geçiren kediye ne yapmalı? Kalp krizi yaşayan bir kedi ilk olarak bulunduğu yerden kaldırılmamalı ve kımıldatılmamalı. Burun veya ağızdan sıvı gelmiş ise o alan silinmeli ve solunumun devamı bakımından dili mümkün olduğunca dışarı alınmalı. Hava girişinin yeniden burun veya ağızdan gerçekleşmesi sağlanmalı. Kedi biraz normale döndükten sonra veteriner kliniğine götürülmelidir.
Kedilerin Kalp Krizi Geçirmesi Nasıl Önlenir?
Kedilerin kalp krizi geçirmesi nasıl önlenir sorusuna istinaden, kedinin yaşamını tehdit eden kalp krizi, tüm yaş grubunu ve bütün ırk kedileri etkileyebilir. Dolayısıyla önleyici tedbirler almak son derece önemlidir. Düzenli olarak veteriner muayenesi, bu noktada önem kazanır. Kediyi sağlıklı tutmak, kalp krizine yol açabilecek hastalıkları önlemenin kolay bir yoludur. Bu sebeple de rutin veteriner kontrolü ile kedinin genel sağlık durumu hakkında bilgi edinilebilir, olası hastalıkların tedavisi yerine getirilebilir.
Düzenli veteriner ziyaretleri esnasında veteriner hekim, iltihaplanma, hipertiroidizm ve enfeksiyon gibi metabolik rahatsızlıkların belirtilerini kontrol etmek adına kan tahlili ve çeşitli testler yapar. Aynı zamanda tedavi gerektiren problemlerin olup olmadığını anlamak için fizik muayene gerçekleştirir. Kedinin kalbi ve akciğerleri de görüntülenir. Bu sayede kedinin sağlığı desteklenmiş olur. Tüm bunlara ek olarak kedinin bakımına ve beslenmesine de dikkat edilmelidir. Kedinin bakım gereksinimleri yerine getirilmeli, besin bileşenleri açısından tam ve dengeli mamalar kediye sunulmalıdır.
Siz de sevimli kediniz için veteriner desteğine ihtiyaç duyuyorsanız; Remedy Veteriner Kliniği’mize bekleriz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.