Pet Kuaför

Kedilerde Deri Hastalıkları

Kedilerde özellikle yavruluk döneminde sıklıkla görülebilecek sağlık problemleri başında kedilerde deri hastalıkları yer alabilir. Cilt hastalıkları birçok faktör nedeni ile ortaya çıkabilecek bazen mikroorganizmaların oluşturduğu bazen de enfeksiyonların gelişim gösterdiği problemlerdir.

Kedi deri hastalıkları nelerdir sorusu için kaşıntılı hastalıklar, tüy dökülmeleri, deri enfeksiyonları veya çok daha ciddi sonuçlar doğuran hastalıklar ifade edilebilir. Örneğin, kedi derisinde kabuklanma neden olur sorusu için en önemli cilt hastalıklarından biri olan mantar kaynak gösterilebilir. Çünkü kedilerde mantar enfeksiyonları ilerlediği süreçte ortaya çıkan yara ve ülserler kabuklu ve tahriş olmuş bir görüntü ortaya koyabilir. 

Kedilerde deri döküntüsü ise genel bir kavram olmak ile birlikte enfeksiyonlar veya alerjiler gibi faktörler nedeni ile ortaya çıkabilir. Yani kedilerde deri hastalıkları birçok faktör nedeni ile ortaya çıkarken, bu faktörlerin ortaya koyduğu hastalıklarda belirtiler ve ciltteki görüntüler de birbirinden farklı olmaktadır. 

Kedilerde Cilt Hastalıkları 

Cilt kedinizin asil ve estetik görüntüsünü koruması için en önemli dokusunu oluştururken, bu doku üzerinde birçok sağlık problemi gönderilir. Çünkü bazen alerjen maddeler bazen dış faktörler bazen parazitler bazen de istenmeyen bir etki kedilerde cilt hastalıkları için temel faktörü oluşturabilir. Veteriner hekimlerimizin de çok sık karşılaştığı kedilerde deri hastalıkları arasında bugün sayılabilecek birçok farklı tür yer almaktadır. Örnek olarak alerjik dermatit veya atopik dermatit yani egzama veya cilt kanseri gibi çok ağır hastalıklar ile karşılaşılması da mümkündür. 

Kedilerde cilt hastalıkları arasında genel olarak sayılabilecek hastalık çeşitlerine bakıldığında; 

  • Alerjik dermatit,

  • Atopik dermatit (egzama),

  • Deri kanseri ve tümörler,

  • Mantar enfeksiyonları,

  • Akneler,

  • Pirelenme,

  • Kulak akarları,

  • Bakteri hastalıkları,

  • Parazit enfeksiyonları bulunabilir.

Alerjik dermatit, gıda maddelerinden ortamdaki toz veya böcek ısırıklarına varan birçok farklı alerjen etkisi ile ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Genellikle sık sık kaşınma ihtiyacı hissederken, kedinizin belirli bir bölgeyi ısırmaya çalıştığını ve deride kızarıklık ile tüy dökülmesi bulunduğunu görebilirsiniz. 

Mantar enfeksiyonları ise kedilerde deri hastalıkları arasında çok sık görülen bir yere sahip olarak deride kızarıklık, akıntı ve kaşıntı gibi yaygın belirtiler gösterir. Genellikle kafa bölgesinde görülmek ile birlikte doku bozukluğu ortaya çıkarken, derinin pullanması ve tüy dökülmesi ile karşılaşılır. 

Kedilerde deri aknesi ise siyah noktalar halinde ortaya çıkarken, çoğu zaman çene bölgesinde görülür ve kaşınan bu bölgede tüy dökülmesi yaşanabilir. Genellikle yanlış beslenme, hijyen eksikliği ve stres nedeni ile ortaya çıkar. Kedilerde pirelenme yine bir cilt hastalığı olmak ile birlikte genellikle ev dışına çıkan kedilerin açık ortamda kaptığı bir parazit nedeni ile enfeksiyonlar görülebilir. 

Kedilerde bakteriyel enfeksiyonlar ise bazı mikroorganizmalar dolayısıyla kedinin derisinde hassas bir yüzey oluşması ve bu yüzeyde oluşan enfeksiyonların yaralara dönüşmesi ile görülür. Pire gibi parazitler de benzer enfeksiyonlar ortaya koyarken, aynı zamanda kedilerde kulak maytı nedeni ile de kulak bölgesinde sık sık kaşınma, kokulu ve renkli bir akıntı ile enfeksiyon ortaya çıkabilir. 

Kedilerde Dermatit 

Dermatit, alerjik bir yapıya sahip olabileceği gibi atopik dermatit yani egzama şeklinde de ortaya çıkabilir. Bu anlamda kedilerde dermatit için öncelikle alerjiyi oluşturan ve ciltte lezyon oluşturan faktörün belirlenmesi ve buna göre müdahale oluşturulması gerekir. Genellikle veteriner hekimlerimiz detaylı bir muayene gerçekleştirdikten sonra oluşan problemin altındaki faktörü giderme ve problemin ortaya çıkardığı semptomları ortadan kaldırma amaçlı bir tedavi uygular. 

Kedilerde Cilt Kanseri 

Son yıllarda evcil kedilerde görülmeye başlanan kedilerde cilt kanseri henüz birçok evcil hayvan sahibinin belirtileri dahi net bir şekilde öğrenmiş olmadığı bir hastalıktır. Lenfoma sonrasında çok sık görülen bir kanser çeşidi olmak ile birlikte başlangıç çevresinde teşhis edildiğinde çok daha kolay bir tedavi sağlanabilir. 

Kedilerde cilt kanseri ciltteki yassı hücreler üzerinde görülen tümörler olmak ile birlikte besin iletimini kolaylaştıran bu hücreler zarar gördüğünde tümörler ortaya çıkar. Genellikle güneşin ultraviyole ışınları bu hücrelere zarar verirken, DNA yapısının bozulmasına ve kanser hücrelerinin çoğalarak deride bir epidermis tabakası oluşmasına neden olur. 

Kedilerde Cilt Kanseri Belirtileri 

Cilt kanseri oluşturduğu lezyonlar ile virüs kaynaklı Bowen hastalığı olarak adlandırılmak ile birlikte bu tümörler radyasyon ya da arsenik gibi etkiler dolayısıyla da ciltte görülebilir. Diğer tümör çeşitlerine göre kedilerde cilt kanseri belirtileri sayesinde daha kolay fark edilmesi mümkündür.


Çünkü bu belirtiler arasında;

  • Şakaklar, göz kapakları, burun ve dudaklar gibi bölümlerde görülen lezyonlar,

  • İlerleyen evrelerde kavga yaraları gibi yaralanma görüntüleri,

  • Yoğun bir halsizlik ve buna eşlik eden şekilde yüksek ateş, iştahsızlık ve sancılar yer alır.

Kedilerde Deri Hastalıkları Tedavisi 

Genellikle kedilerde deri hastalıkları tedavisi başlatabilmesi için doğru teşhis konulması çok önemlidir. Deneyimli veteriner hekimlerimiz kliniğimize başvuran evcil hayvan sahipleri ile yaptıkları görüşmelerde kedinin cinsi, türü, genel sağlık durumu, hastalık öyküsü, yaşı ve kronik sağlık problemleri hakkında bilgi alarak işe başlar. Sonrasında cilt incelemeleri, ciltteki lezyonlar ya da enfeksiyonların incelenmesi, tahliller gibi birçok yöntem ile doğru teşhis konulur. 


Mantar veya dermatit gibi problemlerde kedilerde deri döküntüsü nasıl geçer sorusu için özellikle hastalığın türüne göre doğru ilaçların uygulanması gerekir. Veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilen veya direkt olarak klinikte sizlere teslim edilen bu ilaçları düzenli bir şekilde uygulayarak ve beslenme önerilerine dikkat ederek ciltte iyileşme elde etmeniz mümkündür. 

Kedi deri yarasına ne iyi gelir konusunda da özellikle antibiyotik pomatlar ve bazen ağrı kesici ilaçlar gibi birçok farklı uygulama yine veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilir. Kanser gibi ağır rahatsızlıklarda tedavi açısından da öncelikle kanserin evresinin belirlenmesi ve sonrasında tümörlere nasıl müdahale edileceğinin tespit edilmesi gerekir. Bazen radyasyon tedavisi bazen kemoterapi gibi yöntemler ile tedavi mümkün olabilmektedir. 

Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak yaygın veya nadir görülen kedilerde deri hastalıkları için bugün modern ve son teknoloji yöntemleri ile sizlere tedavi hizmetleri verebiliyoruz. Gördüğünüz tüm belirtiler ve şüpheler ile birlikte kliniğimize her zaman en hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.

Faydalı Linkler