Pet Kuaför

Köpek Aşı Takvimi

Köpek aşı takvimi sahipler tarafından bilinmelidir. Yavru köpek dostlarımız hayata merhaba dedikleri andan itibaren anne sütüyle doğal bir bağışıklık elde ederler. Ancak bu bağışıklık zaman içinde yok olur. Bu nedenle köpeklerin sağlıklı kalmaları için aşı uygulamalarına önem verilmesi gerekir. Köpekler için aşı, yaygın olan rahatsızlıklara ve köpeklere kalıcı hasarlar verebilecek virüsleri engellemek amacıyla yapılmaktadır.

Aşı yapılabilmesi için yavru köpeğin ilk önce veteriner tarafından muayene edilmesi ve sağlığının değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca hayvanın dış ve iç parazitlerden tam anlamıyla arınmış olması gerekmektedir. Köpeğin sindirim sisteminde yer alan şerit, tenya ve kancalı kurt gibi iç parazitlerden, bir kene ya da bit gibi dış parazitlerden korunmaya yönelik olarak da aşı yapılması gerekir. İç parazit aşıları hayat şartları ve hayvanın sağlık durumuna göre kullanılması gereken ilacın koruyuculuk sürecine de bağlı olarak, iki ayda bir ya da üç ayda bir yapılabilir.


Dış parazit aşılarının ise aylık yapılması lazımdır. İç ve dış parazit aşısı yapılmadığı zaman köpeğin bağışıklık sistemi zayıflar. İşte, köpek aşı takvimi hakkında bilinmesi gerekenler.

Köpek Aşıları

Köpek aşı takvimi söz konusu olduğunda hangi aşıların köpekler için gerekli olduğu bilinmelidir. Köpek aşıları yavru ve yetişkin olmak üzere birbirinden ayrılır. Hem yavru köpekler hem de yetişkin köpekler için gereken aşıları diğer başlık altında belirttik. Aşağıdaki aşı türleri yetişkin köpekleri baz alır. Hepsi yavru köpeklere yapılmaz. Yavru köpekler için belirtilen aşıları aşağıdaki bir sonraki tabloda bulabilirsiniz. Köpek aşıları şu şekilde sıralanır:

  • Köpek kuduz aşısı: Zorunlu aşılardan biridir. Rabies virüsüne karşı koruma oluşturan bir aşı türüdür. Üç aylıktan küçük köpeklere yapılmaz. Her sene uygulanması gerekir.

  • Köpek karma aşı: En önemli köpek aşılarından biridir. Köpeklerde sık olarak görülen ölümcül ve bulaşıcı hastalık yapan beş farklı virüsten koruyan bir aşıdır. İki doz şeklinde uygulanır. On beş gün arayla yapılması gerekir.

  • Köpek iç dış parazit aşısı: Bu aşılar, beslenme ve köpeğin yaşadığı ortamdaki parazit yoğunluğuna bağlı şekilde yapılır. Veteriner hekimin önerisi ile iki ila üç ayda bir tekrarlanması gerekir.

  • Köpek korona virüs aşısı: Köpeklerin sindirim sisteminde oluşabilecek çeşitli problemleri önlemek için yapılır. Üst solunum yolu hastalıklarına yol açan bulaşıcı virüslerden koruyan bir aşıdır. Senelik tekrar edilmesi gerekir.

  • Köpek Lyme aşısı: Bilindiği gibi Lyme, kene yolu ile insanlara da bulaşan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle köpeklere Lyme aşısının yapılması gerekir.

  • Köpek Bronshine (bronşit) aşısı: Köpek dostlarımızda görülen üst solunum yolu hastalıklarına yol açan bulaşıcı virüslerden koruyan bir aşı olarak karşımıza çıkar. Senelik tekrar edilmesi gereken bir aşı çeşididir.

  • Köpek mantar aşısı: Mevsimsel değişimler sonucunda oluşabilecek mantar hastalıklarını önler. Sıcak ve nemli bölgelerde yaşam süren köpeklere önerilir. Genel olarak on beş gün arayla iki doz şeklinde yapılır.

  • Köpek Leptospirozis aşısı: Leptospiroz, çoğunlukla sıçanlardan su yoluyla geçen bir bakteriyel enfeksiyondur. Bu hastalıktan korunmak için köpek Leptospiroz aşısının yapılması gerekir.

  • Köpek Bordetella aşısı: Köpek boğmacasına karşı koruma oluşturan bir aşıdır. Köpeğin üst solunum yollarında enfeksiyon oluşmasını önler.

  • Köpek influenza aşısı: Köpeklerin influenza enfeksiyonundan etkilenmelerini önleyen bir aşıdır.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Yavru köpek aşıları, köpek sahipleri tarafından mutlaka bilinmelidir. Yavru köpek aşı takvimi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve süreç hakkında detayları öğrenmek için veteriner hekimlerimizden destek alabilirsiniz. Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak zorunlu ve isteğe bağlı aşıların köpekler için önemini vurguluyor ve yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.


Yavru köpekler dünyaya geldikleri andan itibaren anne sütü ile doğal bir bağışıklık elde ederler. Ancak bu bağışıklık durumu zaman içinde azalır. Bu nedenle yavru köpeğin hastalıklara karşı daha savunmasız olduğu bilinir. Bundan dolayı yavru köpeklerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri adına belirli aralıklarla aşı olmaları gerekir. Yavru köpek aşı takvimi şu şekildedir:

Aşı Adı

Yapılma Dönemi

Doz Sayısı

Mantar Aşısı

16. hafta ve 18. hafta

2

Kuduz Aşısı

13. hafta

1

Lyme Aşısı

12. hafta ve 15. hafta

2

Corona Virüs Aşısı

10. hafta ve 14. hafta

2

Bronşit (KC) Aşısı

9. hafta ve 12. hafta

2

Karma Aşı

8. hafta ve 11. hafta

2

İç ve Dış Parazit Aşısı

6. hafta

1

 

Yavru köpek dostlarımızın genel olarak bu aşı takvimine uygun biçimde aşılanmaları lazımdır. Fakat bazı hallerde veteriner hekimlerimiz yavrunun sağlık durumunu da gözeterek aşı takvimini gözden geçirebilir. Aşı takvimi, her köpeğe göre sık sık değişen dinamik bir tablo değildir, fakat aşıları aksatmanız halinde takvime uyulmamış olursunuz. Bu durumda önceki aşılardan bağımsız olarak takvime baştan başlama durumu oluşur. Bu da hem köpeğin sağlığı hem de aşıların maddi boyutu açısından olumsuz bir sonuç doğurur.

Yavru köpeğe ilk yapılacak olan aşı iç dış parazit aşısı olarak geçer. Bu aşı türü, köpeğin beslenme alışkanlığı ve yaşam alanındaki parazit yoğunluğuna göre 2-3 ayda bir yenilenir. İç ve dış parazit aşısından sonra diğer ikinci önemli aşı da karma aşı olur. Bu aşı ise köpekte sık olarak görülen bulaşıcı hastalık virüsünü önlemek için gerçekleştirilir. Bu aşı sayesinde köpeğin yaşamı ve sağlığı teşvik edilir. İki doz şeklinde uygulanan bir aşıdır.

Önemli bilgilendirme: İç ve Dış Parazit Aşısı olarak bilinen uygulama aslında parazitlere karşı kullanılan ilacın iğne formu ile ilgilidir. Literatürel karşılığı aşı olmasa da genel olarak aşı şeklinde bilindiğinden ve insanlar bu şekilde aradığından makalemizde de bu şekilde değinilmiştir. Ancak iç ve dış parazit aşısı diye bir aşı yoktur, bu ilaçtır, iğne formu diğer tablet ve damla formunun kullanılamadığı zamanlarda kullanılır.

Üçüncü önemli aşı ise KC aşısıdır. Köpeklerde oluşan üst solunum yolu hastalıklarına yol açan virüsleri önlemek için yapılır. İki doz şeklinde on beş gün arayla uygulanır. Dördüncü önemli aşı Corona virüs aşısıdır. Sindirim sisteminde oluşan bazı virüslere karşı koruma sağlayan bir aşırı türüdür. İki doz şeklinde uygulanır ve on beş gün arayla yapılır. Diğer yavru köpek aşıları da Lyme aşısı, kuduz aşısı ve mantar aşısı şeklindedir. Yukarıdaki tabloya göre farklı dönemlerde ve doz sayılarında uygulanır.

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi

Yetişkin köpek dostlarımızın yavrular kadar sık şekilde olmasa da belirli aralıklar ile tekrarlanması gereken bazı aşıları mevcuttur. Bu tür aşılar köpeklerin bağışıklık sistemini daha güçlü kılar ve rahatsızlıklara karşı onları korur. Yetişkin köpek aşı takvimi şöyledir:

Aşı Adı

Yapılma Sıklığı

Doz Sayısı

Bordetella Aşı

Her yıl veya iki yılda bir

1

Leptospirozis Aşı

Her yıl veya iki yılda bir

1

Influenza Aşı

Her yıl veya iki yılda bir

1

İç ve Dış Parazit Aşı (Uygulaması)

Her 2-3 ayda bir

1

Mantar Aşı

Her 3 yılda bir

2

Kuduz Aşı

Her yıl

1

Lyme Aşı

Her yıl

2

Corona Virüs Aşı

Her yıl

2

Bronşit (KC) Aşı

Her yıl

2

Karma Aşı

Her yıl

1

Yetişkin köpek dostlarımızın genel olarak bu aşı takvimine uygun biçimde aşılanmaları gerekmektedir. Fakat bazı hallerde veteriner farklı bir aşılama planı tavsiye edebilir. Bu yüzden köpeğinizin aşı takvimini veteriner eşliğinde oluşturmanız çok önemlidir.


Yetişkin köpeklerin her sene ya da iki senede bir tekrarlanması gereken bazı aşıları mevcuttur. Bu aşılar, köpeğin yaşadığı bölgedeki hastalık riskine göre veteriner önerisiyle yapılabilir. Köpeklere aşı yaptırmanın önemi bir hayli fazladır. Hem insanların hem de köpeklerin sağlığı için aşılar önemli bir yer tutar. Köpeklere aşı yaptırmak, öncelikle onların bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalık direncini artırır. Hastalıklara yakalanma riskini minimize eder. Sonuç olarak köpeklerin yaşam süresi uzar ve hayat kaliteleri artar.

Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak hem yavru köpek hem de yetişkin köpek aşılarında oldukça deneyimliyiz. Köpek aşılarıyla ilgili veteriner hekimlerimizden yardım alabilirsiniz.

Faydalı Linkler