Pet Kuaför

Köpek Dış Parazit

Parazitler, canlıların vücuduna yerleşerek canlıyı konak olarak kullanır ve canlının vücudundan beslenirler. Dış parazitler de evcil hayvanlarda deri ve tüyler arasında yerleşip yaşarken, canlının sağlığını olumsuz şekilde etkilerler. Potansiyel tehlike oluşturabilecek köpek dış parazit problemi de vücutta birçok gözle görülür semptom ortaya çıkararak, önemli dermatolojik hastalıklar oluşturabilir. 

Köpek dış parazit olarak nitelendirilebilecek birçok farklı parazit çeşidi yer alırken, bu çeşitlerin bazıları çok sık karşılaşılan bir yapıya sahiptir. Çünkü hem sokak hayvanlarında hem de evcil hayvanlarda karşılaşılan bu parazitler genel olarak mücadele edilen ve etkileri tedavi edilebilen asalak canlılardır. Köpeğinizin sağlığında olumsuz bir etki oluşturabilecek ve fakat önleyici tedaviler ve düzenli veteriner kontrolleri ile kurtulma şansı bulunan zararlılardır. 

Yaş, ırk, cins veya cinsiyet gibi özellikler fark etmeden tüm köpek türlerinde dış parazitler ile karşılaşma ihtimali her zaman yer almaktadır. Günümüzde yaygın bir şekilde köpeklerde dış parazit olarak görülen ve mücadele edilen çeşitler ise aşağıdaki listede ifade edilebilir. 

  • Keneler çok küçük bir boyuta sahip olarak, siyah ya da kahverengi renkleri ile bilinir. Köpeğinizin deri veya tüyleri arasına yerleşirken, evcil dostunuzun kanını emmeleri vasıtasıyla beslenirler. 

  • Bitler çok küçük parazitler olarak yine tüyler arasında yerleştiklerinde birbirlerine yakın mesafede çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Kan emerek beslenirler ve vücuda iç parazitlerin taşınmasına da neden olabilirler.

  • Akarlar cilt üzerinde yaşarken özellikle evcil dostlarınızda bağışıklık sistemi zayıfladığında hızlı bir şekilde çoğalabilirler. Hem cilt üzerinde hem tüyler arasında hem kulak kanalında görülebilen ve cilt problemleri oluşturabilen zararlılardır.

  • Pireler zıplama özellikleri ile bilinen çok küçük böcek türleridir. Evcil dostlarınızın derisine yerleşerek onların kanını emerken, alerji gibi ağır etkiler oluştururlar. 

  • Uyuz akarları olarak adlandırılan otodectes cynotis akarları ise kaşıntılı bir hastalığa neden olan ve göz ile görülemeyecek mikroskobik canlılardır. 

  • Sinek larvaları ise deri altına yerleşerek önemli cilt problemleri oluşturabilirler. 

Liste dahilinde köpeklerde dış parazit olarak ifade edilen zararlılar vücutta hızlı bir şekilde etkin olan ve çok hızlı belirtiler ortaya çıkaran asalaklardır. Oluşturdukları etkiler bağlamında da köpeklerde dış parazit nedir sorusu için köpeklerin tüy aralarına ve cilde yerleşerek genellikle ciltte yaralar ve enfeksiyonlar oluşturup vücuda zarar veren asalaklardır, cevabı verilebilir.

Dış parazitlerin oluşturdukları en önemli hastalıklar arasında elbette kaşıntılı yaralar yer alır. Genellikle parazitler vücuttan kan emerek beslendikleri için kan kaybı ile de karşılaşılırken, lokal bir şekilde yani parazitin yerleştiği bölgede bu kan kaybı, tüy dökülmeleri ve ciltte yaralar gibi sonuçlar görülebilir. Bu sonuçlar ile birlikte karşılaşacağınız enfeksiyonlar ilerleyen süreçte ciltte daha ağır etkiler ortaya çıkararak vücudun iç kısmına da sirayet edebilir. 

Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri 

Parazitler iç ve dış olarak iki türe ayrılırken, dış parazitler vücudun dış bölümünde yerleşen ve bu nedenle ektoparazit gibi bir isme de sahip olan zararlılardır. Genel olarak da köpeklerde dış parazit belirtileri için elbette öncelikle yaşam kalitesindeki düşüş ve genel sağlık durumunun etkilenmesi ifade edilebilir. Elbette her parazit türüne göre ciltte farklı reaksiyonlar ortaya koyarken, birçok dış parazit çeşidi ise benzer belirtiler görülmesine neden olabilir. 


Köpeklerde dış parazit belirtileri için yaygın bir şekilde tüm parazit türlerinde görülen semptomlar aşağıdaki şekilde ifade edilebilir. 

  • Parazitin yerleştirdiği cilt bölgesinde kızarıklık oluşması 

  • Parazit bölgesinde tüylerin dökülmesi veya tüy yapısının bozulması 

  • Köpeğin parazit nedeni ile aşırı derecede kaşınmak istemesi 

  • Deri üzerinde enfeksiyonlu yaralar oluşması ve iltihap akıntıları 

Bu belirtiler yaygın olarak ortak belirtilen şekilde görülse de örnek olarak keneler aşırı kan emme dolayısıyla vücutta belirgin bir kan kaybına neden olabilmektedir. Pireler ise kaşıntı ve alerji ile birlikte vücutta tahriş oluştururken, köpeğinizde saldırganlık ve huzursuzluğa neden olabilir. Yine kene taşıdığı mikroorganizmalar nedeni ile köpeğinizde değişen enfeksiyonlar hatta Lyme hastalığı ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi 

Dış parazitler günümüzde kullanılan farklı ilaçlar, enjeksiyonlar ya da uygulamalar ile tedavi edilmesi mümkün bir yapıya sahiptir. Doğru teşhis ile birlikte parazit türünün belirlenmesi ve parazitin türüne göre en uygun tedavi yönteminin kullanılması için de genel muayene ihtiyacı bulunmaktadır. Eğer belirtiler nedeni ile şüphelendiğiniz bir parazit bulaşması bulunuyorsa, köpeklerde dış parazit tedavisi başlangıcı için kliniğimize başvurmanız yeterlidir. 


Köpeklerde dış parazit tedavisi için veteriner hekimlerimiz detaylı bir inceleme gerçekleştirerek adım atar. İncelemelerde elbette ki en önemli nokta fiziki muayene yapılarak parazit zararlılarının ciltte ve tüy bölgelerinde oluşturduğu etkiler incelenir. Kene, pire veya uyuz akarlarının ciltte oluşturduğu etkiler ile birlikte parazit bulaşan bölgelerden alınan örneklerde yapılan incelemeler ve kan testleri net teşhis konulmasını sağlayabilir. 

Doğru teşhis sonrasında köpeklerde dış parazit tedavisi için köpeğin yaşadığı problemlere ve yaşına göre müdahale gerçekleştirilir. Genellikle 3 ayı doldurmuş olan köpeklerde ense damlaları vasıtasıyla tedavi sağlanması mümkün olurken, bu damlalar tedavi sağladığı gibi vücudu dış parazitlere karşı koruma avantajı da ortaya koyar. Bazı vakalarda dış parazitin etkileri şiddetli bir hale gelmiş ise aynı zamanda veteriner hekimlerimiz ektoparaziter ilaçlar reçete edebilir. 

Kliniğimiz bünyesinde deneyimli veteriner hekimlerimiz dış parazitler ile mücadele edebilmeniz için size birçok farklı yöntem ile destek verebilir. Pire veya bit gibi zararlara karşı kullanılan şampuanlar, yakalıklar veya dış parazit için periyodik olarak her yıl en az 2 defa uygulanan parazit damlaları doğru çözümü sağlayabilir. Bu çerçevede köpeklerde dış parazit konusunda en iyi çözüme ve tedaviye ulaşmak için Remedy Veteriner Tıp Merkezi'mizi ziyaret edebilirsiniz. 

Faydalı Linkler