Pet Kuaför

Köpek Kısırlaştırma

Köpekler en yakın arkadaşlarımızdır. Fakat köpek besleyecek kişilerin bazı sorumlulukları üstlenmeleri önem arz eder. Bunlardan biri de köpek kısırlaştırma ameliyatı olur. Köpeklerin belirli bir olgunluğa eriştikten sonra kısırlaştırılmaları önerilir. Bu, köpeğin genel sağlığı açısından oldukça mühim bir detaydır. Remedy Veteriner Kliniği olarak kısırlaştırma operasyonlarında da destek sunmaktayız. Köpeklerin kısırlaştırılma operasyonlarıyla ilgili bilinmesi gerekenlerden söz ettik.


Köpek Kısırlaştırma Fiyat

Köpek kısırlaştırma fiyatı, evcil köpek sahiplerinin en çok merak ettikleri hususların başında gelir. Köpek kısırlaştırma ücreti hakkında bilgi edinmek için Veteriner Hekimleri Odası’nın belirlemiş olduğu ücret tarifesine göz atabilirsiniz. Öte yandan köpeğin veteriner kliniğinde konaklama durumu, büyüklüğü ve yaşı gibi durumlara bağlı olarak operasyon ücreti de farklılık gösterir. Genel olarak köpek kısırlaştırma fiyat konusu ile detayları için fiyatlar sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Erkek Köpek Kısırlaştırma

Erkek köpek kısırlaştırma operasyonu söz konusu olduğunda sahipler, birçok konu ile ilgili bilgi edinme ihtiyacı duyarlar. Erkek köpek kısırlaştırma ne zaman yapılır gibi sorular gündeme gelir. Sahipler, bu süreyi ayrıntılı bir biçimde öğrenip, evcil hayvanlarını doğru zamanda kısırlaştırmak isterler. Kısırlaştırma zamanı, evcil dostunuzun cinsiyetine göre farklılık gösterir. Çünkü erkek ve dişi köpekler farklı zamanlarda kısırlaştırılır. Kimi köpek sahipleri köpeğini iki aylıkken kısırlaştırmayı ister. Fakat bu doğru bir yaklaşım olmaz. Köpeklerin kısırlaştırılması için ideal süre 4-6 ay arasıdır. Köpekler dört aylık olmadan kısırlaştırılma operasyonu geçirmemeliler.


Sürenin köpek cinsi ile direkt olarak ilişkili olduğunu da hatırlatırız. Büyük köpek cinsleri, küçük köpek cinslerine göre daha geç olgunlaşırlar. Bu nedenle büyük köpeklerin daha geç kısırlaştırılması gerekir. Bu bilgiler ışığında köpek kısırlaştırılma operasyonu için en ideal zaman büyük ırklarda bir yaştır ve küçük ırklarda ise altı aydır.

Erkek köpek kısırlaştırma yapılmalı mı sorusunun yanıtı da merak edilir. Bu operasyonun herhangi bir zararı bulunmaz. Fakat işlemin çeşitli riskleri mevcuttur. Bu nedenle erkek köpek kısırlaştırma öncesi yapılması gerekenler mutlaka bilinmelidir. Diğer yandan köpek kısırlaştırma ameliyatının en mühim riski metabolik sorunlar olur. Kısırlaştırılan köpek dostlarımız daha çok yemek tüketmek isteyebilirler. Bu da doğal olarak obezite riskini beraberinde getirir.

Erkek köpek kısırlaştırma ameliyatı için profesyonel veteriner hekim görüşünün alınması önemlidir. Doğru bir zamanda ve deneyimli hekimler tarafından bu işlemin yapılması gerekir. Aksi durumda köpekler enfeksiyon başta olmak üzere çeşitli sağlık problemleri yaşayabilirler.

Erkek köpek kısırlaştırma sonrası ise ayrıca dikkatli olunması gereken bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde bazı unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor. Erkek köpek kısırlaştırma sonrası davranış değişimleri olabilir. Aynı şekilde erkek köpek kısırlaştırma sonrası tuvalet ihtiyacı ile ilgili de farklılıklar oluşabilir. Tuvalet yapmama durumu görülebilir. Bu gelişme, veterinerler tarafından normal kabul edilir. Dolayısıyla tuvalet konusunda köpeğinize baskı kurmamalısınız. Zamanla bu süreçteki sorun çözüme kavuşacaktır.

Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında köpekler agresif davranabilirler. Sahipler, bu tür davranışların normal olduğunu bilmeliler. Operasyondan sonra köpek, rahat ve konforlu bir alanda tutulmalı. Köpeğin dinlenme ihtiyacı olacağı için ona iyi bir yaşam alanı sunulmalı. Kısırlaştırılan hayvan ameliyat bölgesini yalamayı tercih edebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinin şişmesi ile sonuçlanabilir. Bu hareketi önlemek için yakalık kullanımı tavsiye edilir.

Operasyon sonrasında banyo işlemi en az on gün kadar ertelenmelidir. Bu süreden önce köpeğin banyo yapması, bazı sağlık problemlerini teşvik edebilir. Kısırlaştırılmadan sonra köpeklerde testosteron üretimi kesilir. Bu nedenle köpek çok daha sakin tavırlar gösterebilir. Meydana gelen sakinlik hali ise normaldir. Ameliyat olan köpek uzun süre uyumayı ve hareketsiz kalmayı isteyebilir. Bazı köpekler ise daha fazla hareketlenebilir. Bu noktada denge korunmalıdır. Çok fazla hareket, dikişin patlamasına yol açabilir.

Erkek köpek kısırlaştırma faydaları oldukça fazla. En önemlisi de köpek artık daha sakin bir mizaca sahip olur. Ayrıca elde edilen faydalar, köpeğin cinsiyetine ve ırkına göre farklılık gösterebilir. Kısırlaştırılan köpek, artık daha az kavgaya karışır. Bu nedenle kendisini yaralama riski de minimize edilir. Köpeğin evden kaçma durumları da önlenmiş olur. Ayrıca köpeğin çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimali azalır. Operasyon genel anestezi ile gerçekleştirilir. Bu nedenle köpeğiniz neler olup bittiğini anlamaz. Fakat ameliyat sonrasında bir şeyleri fark eder. Hem erkek köpeklerin hem de dişi köpeklerin kısırlaştırılma operasyonlarının profesyonel veterinerler tarafından yerine getirilmesi oldukça önemli bir durumdur.

Dişi Köpek Kısırlaştırma

Dişi köpek kısırlaştırma da erkek köpeklerdeki gibi büyük bir dikkat ve özveri gerektirir. Bu konuyla ilgili olarak sahiplerin merak ettikleri çeşitli konular mevcuttur. Dişi köpek kısırlaştırma ne zaman yapılır sorusunun yanıtı da araştırılır. Köpeğin ırkına göre bu süre değişir. Genel olarak büyük ırk köpekler için bir yaş, küçük ırk köpekler için altı ay ideal bir süredir.

Bir diğer öne çıkan husus ise dişi köpek kısırlaştırma yapılmalı mı sorusunun yanıtıdır. Köpekler belirli bir olgunluğa eriştikten sonra kısırlaştırılmaları önerilir. Bu, onların hem güvende kalmalarını sağlar hem de bazı hastalıklara yakalanmalarını önler. Bu nedenle her evcil köpeğin kısırlaştırılması tavsiye edilir.


Bu operasyon köpekler için önemlidir ve dikkatli bir süreç gerektirir. Bu nedenle dişi köpek kısırlaştırma öncesi yapılması gerekenler muhakkak bilinmelidir. Dişi köpek kısırlaştırma ameliyatı evvelinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda veterinerden bilgi alınmalıdır.

Dişi köpek kısırlaştırılması da erkek köpeklerdeki gibi genel anestezi ile yapılır. Genel anestezi sayesinde köpeğiniz, neye maruz kaldığını hissetmez. Dişi köpek kısırlaştırma sonrası durumun farkına varır.

Dişi köpek kısırlaştırma sonrası davranış değişimleri gözlemlenir. Bu süreçte köpeğe iyi bir şekilde destek olunmalıdır. Öncelikle ona rahat bir yaşam alanı sunulmalıdır. Köpeğiniz ameliyat bölgesini yalama eğiliminde ise mutlaka yakalık kullanmalısınız. En az on gün kadar köpeğinizi banyo yaptırmamalısınız. Dişi köpek kısırlaştırma sonrası tuvalet yapmak istemeyebilir. Hayvanı zorlamamalısınız. Köpeğinizin kaliteli ve dengeli beslenmesine özen göstermelisiniz.

Dişi köpek kısırlaştırma faydaları son derece fazladır. Dişi köpeklerin kısırlaştırılması durumunda rahim ve yumurtalık kanseri riski ortadan kalkar. Bu hastalıkların riski ortadan kalktığı için köpeklerin yaşam süresi de doğal olarak artış gösterir. Sadece yumurtalık ve rahim kanseri gibi hastalıkların riski değil, pyometra ismi ile bilinen rahim enfeksiyonu riski de önlenmiş oluyor.


Dişi köpek dostlarımızda kısırlaştırılma operasyonu, meme kanseri olasılığını da minimize eder. Meme kanseri ihtimali ortadan kalktığı için dişi köpeklerde kısırlaştırılma operasyonu mutlaka yapılmalıdır. Köpekleri kısırlaştırmanın faydaları bu kadar da değildir. En önemli hususlardan biri de gebeliktir. Köpeğin kontrolsüz bir şekilde üremesi önlenir. Kontrolsüz gebelik riskini ortadan kaldırmak için kısırlaştırılma operasyonu şarttır. Ayrıca, köpek kısırlaştırılmasından fayda elde etmek adına alanında profesyonel veterinerlerden destek almak önemlidir. Profesyonel destek olmadan, bu işlemin avantajlarını elde etmek mümkün olmadığı gibi diğer yandan köpeğin sağlığı da riske girebilir.

Dişi ve erkek köpek kısırlaştırma alanında profesyonel olan Remedy veteriner kadromuz, ihtiyaç duyduğunuz her an evcil hayvanlarınıza destek sunar.

Faydalı Linkler