Pet Kuaför

Köpeklerde Ateş

Köpeklerde ateş durumu ortaya çıkabilir. Köpeklerin sıcaklığı normal şartlarda belli aralıklarda kalır. Bu aralık ise 38.3-39.2 derece arasında olmalıdır. Köpek sahipleri köpeklerinin vücuduna dokunduğunda sıcak olarak algılamaları normaldir. Köpeklerin vücut sıcaklıkları çeşitli hastalıklar nedeniyle bu normal aralığın üzerine çıkabilir. Hastalıkların yanı sıra psikolojik etkenler de köpeklerin vücut sıcaklığının bir miktar yükselmesine neden olabilir. Köpeklerde yüksek ateş sorunu çeşitli hastalıklardan kaynaklanabileceği için mutlaka ciddiye alınmalıdır ve sorunun kökenine inilmelidir.

Çeşitli hastalıklara doğal bir tepki olarak meydana gelen ateşe genellikle enfeksiyonlar, apse, iltihaplar ve zehirlenme gibi durumlar sebep olabilir. Köpeklerde ateş sorunu nedeniyle birçok belirti kendini gösterebilir. Köpek sahiplerinin köpeklerinin davranışlarına karşı daha duyarlı olmaları ile bu sorun daha kolay fark edilebilir. Köpeklerde ateş sebebiyle genellikle kusma, öksürme, enerji kaybı ve halsizlik, iştahsızlık, nefes nefese kalma, burun akıntısı, kulaklarda ve burunda yüksek sıcaklık, kızarmış gözler ve titreme gibi belirtiler gözlenir.

Köpeklerde yüksek ateşin tespiti için bir termometre, köpeklerin rektumuna 2,5 cm kadar yerleştirilir. Bu sırada köpeklerin agresif bir davranış gösterme ihtimaline karşı başka bir kişiden de destek alınması iyi olacaktır.

Köpeklerde ateş sorununun tedavisinde ateşe neden olan etken oldukça önemlidir. Ateşin geçmesi için ateşe neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Etken olan hastalığın tedavi edilmesinin yanı sıra bazı destek tedaviler de uygulanabilir. Bu dönemde köpeklerin daha hafif besinler ve yeteri kadar sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Ateşi düşürmek için ılık bir banyo yaptırılmalı veya soğuk kompres uygulanmalıdır. Veteriner hekim tavsiyesi ile uygun bir ateş düşürücü ilaçtan belirtilen dozajda kullanılabilir. Dehidrasyonu ve olumsuz etkilerini önlemek adına intravenöz (IV) sıvı tedavisi de yine kontrollü bir şekilde uygulanabilir.

Köpeklerde Ateş Neden Olur?

Köpeklerde ateş neden olur sorusunun yanıtı bilinmelidir. Ateş, tıpkı insanlardaki gibi vücut sıcaklığının normalden fazla yükselmesine denir. Pek çok nedene bağlı şekilde köpekleri etkiler. Ateş yükseldiği zaman vücut üzerindeki savunma mekanizmaları, vücuda giriş yapan zararlı organizmaları kontrol altına alır. Bu sırada vücut termoregülasyon ile sıcaklık dengesi kurar. Ateş de esasen sisteme giriş yapan yabancı bileşene müdahale etmek adına gösterilen bir tepki olarak kabul edilir. Ateş durumu, vücudun iyileşme sürecine adım atıp bağışıklık sisteminin çalıştığını gösterir. Ancak yüksek ateş durumu oldukça tehlikeli bir gelişmedir.

Köpeklerde ateşin nedenleri, bazı zehirlenmeler, ilaçlara gösterilen reaksiyonlar, gıda alerjisi, aşırı hareketlilik, diş problemleri, enfeksiyonlar, pire ısırığı, çevresel sıcaklık, aşı, aşırı soğuk hava, toz alerjisi gibi nedenlerden kaynaklanır. 

Köpeklerde Ateş Nasıl Anlaşılır?

Köpek sahipleri, köpeklerde ateş nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını sıklıkla sorgular. Köpeklerde ateş belirtisi çeşitli durumlar ile kendisini gösterir. Belirti, yüksek ateşi erken teşhis edip kısa sürede müdahale için son derece mühimdir. Peki köpeklerin ateşi olduğu nasıl anlaşılır? Birkaç faktör, köpeğin ateşi olduğunu belli eder. Esasen bu faktörle ateşle beraber gelen etkiler olur. Yani yüksek ateş kendi başına bir belirtidir. Gene de köpeklerde ateş nasıl belli olur açıklayalım: nefes alıp vermede hızlanma, iştahsızlık, halsizlik/yorgunluk, kalp ritminin yükselmesi, baş ağrısı, idrar sıklığı, göz akıntısı, burun akıntısı, mide bulantısı, titreme gibi bazı durumlar, köpeklerde ateşin belirtileri olarak bilinir.

Ayrıca bu belirtiler köpekten köpeğe farklılık gösterir. Her köpeğin ateş belirtisi aynı olmaz. İştahsızlık sonucunda köpek bitkin ve enerjisiz olabilir. Bundan dolayı da köpeğe beğendiği besinleri sunmak gerekir.

Köpeğin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Köpeğin ateşi nasıl ölçülür bilinmelidir. Köpeğinizin tüylerinin az olduğu alanlarda el ile ateşin varlığı ya da yokluğu anlaşılabilir. Ancak en doğru sonuç için bir termometre kullanılması lazımdır. Peki köpeklerde ateş kaç olmalı? Köpeklerin vücut ısısı, genelde 38.3-39.2 arasında değişir. Sıcaklık 39.4 ve üzerinde ise durum ciddi bir hal almış demektir. Bu nedenle de böyle bir durumda yüksek ateşin varlığından söz edilir.


Köpeklerde de gene insanlardaki gibi termometreyle ateş ölçümü gerçekleştirilir. Dijital rektal termometre ismi verilen bir ekipman, dezenfekte edilerek köpeğin makat bölgesine yerleştirilir. Sonrasında da çıkan değer okunur. Bir başka örnek ise alın ya da kulak termometresi kullanmak olur. Bu işlemleri gerçekleştirirken köpeğe karşı hassas yaklaşılmalı ve nazik davranılmalıdır. Eğer ki hayvan huysuz ya da hassas ise bir kişiden yardım alınması en doğrusudur. Çünkü her köpek bu işlemler esnasında sakin kalamayabilir.

Köpekte ateş var ise özellikle de termometrede yüksek sıcaklık görüldüyse muhakkak veteriner desteği alınması gerekmektedir. Böylece uygun bir tedavi planına başlanabilir ve köpeğin hangi sebeple ateşinin yükseldiği doğru şekilde tespit edilebilir.

Köpeklerde ateş kaç gün sürer? Genel olarak 48 saat içinde geçen bir durum olan ateş, bazen daha uzun da sürebilir. Ateşe yol açan nedene göre süreç farklılaşır. Hayvanda zararsız bir bakteriyel enfeksiyon bulunuyorsa, birkaç günde ateş durumu düzelir. Şiddetli bir iltihap ise ateşin daha uzun sürmesine sebebiyet verebilir.

Köpeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Köpeklerde ateş nasıl düşürülür sorusunun cevabı birçok sahip tarafından sorgulanıyor. Peki köpek ateşi nasıl düşürülür? Diğer önemli hususlar ile alakalı bilgi verdik. Şimdi de köpeklerin ateşi nasıl düşer açıklayalım. Köpeklerde ateş daimi bir şekilde sürüyorsa acil veteriner desteğinin alınması oldukça önemlidir. Çünkü aşırı vücut sıcaklığı beyinde ödem sorununu beraberinde getirebilir. Aynı zamanda ödem ise felce ve doğal olarak da ölüme neden olabilir. Bu tür zincirleme riskler hayvanın yaşam kalitesini ve ömür süresini ciddi anlamda etkiler. Köpeklerde yüksek ateş tedavisinin yalnızca veteriner kliniklerinde yapılması gerektiğini de hatırlatırız. Köpeğin ateşi nasıl düşüyor? Veteriner kliniğimize ulaşana kadar ya da erken müdahale için neler yapabilirsiniz?

Köpeğin kulakları, patileri, göğsü ve karnı gibi vücut alanlarına ıslak bir bez ile soğutma yapabilirsiniz. Aynı şekilde ılık su ile banyo da köpeklerde ateş durumuna iyi gelen bir başka yöntemdir. Bununla beraber veteriner hekime danışmadan rastgele antibiyotikler ve ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini da hatırlatmakta fayda var. Bilinçsiz bir şekilde kullanılan ilaçlar, köpeğe faydadan çok zarar verebilir. Yüksek ateş ile köpek daha fazla su gereksinimi hisseder. Yeterli su alımı ya da serum, köpeğin su ihtiyacını karşılar.


Köpeklerde ateş düşürücü ilaç veteriner hekim tarafından reçete edilecektir. Bu ilaç, yalnızca veteriner hekimin reçetesi ile kullanılması gerekir. Veteriner hekim, hayvandaki ateş nedenine, alerjilerine, hayvanın daha evvel geçirmiş olduğu hastalıklara ve aşılara göre bir tedavi planı belirler. Gerekiyor ise bazı tahliller yapılır ve ardından köpeğin ihtiyacı olan reçete edilir.

Bu tür ilaçlar ateşi düşürmek, ateşe yol açan enfeksiyonu yok etmek ve varsa ağrıları dindirmek için bazı antibiyotikler ve antifungal ilaçlar olabilmektedir. Bu tür ilaçlar veteriner hekimin tavsiye ettiği kullanım şeklinde, süresinde ve dozda köpeğe verilmelidir. İlacın kullanıldığı süre boyunca köpek yakından takip edilmeli, bakım ve beslenme ihtiyaçları optimal düzeyde karşılanmalıdır.

Köpeklerde ateş tedavisi için hizmet almak istiyorsanız; hemen Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize müracaatta bulunabilirsiniz.