Dişi kedilerde kısırlaştırma cerrahisi, yumurtalık ve rahmin alınması ile hamile kalma ihtimalinin engellenmesi anlamına gelmektedir. Tercihen uygulanan prosedür, evcil kedilerde birçok sağlık probleminin önüne geçmeye de yardımcı olmaktadır. Operasyon sürecinde dişi kedi kısırlaştırma sonrası ise bakımdan evcil dostunuzdaki değişimlere kadar birçok ayrıntıyı içermektedir.
Anestezi altında gerçekleştirilen ve kısa sürede tamamlanan operasyonun tamamlanması ile birlikte ilk kontroller kliniğimizde gerçekleştirilir. Narkoz etkisi geçene kadar kedi kontrol altında tutulur ve sonrasında herhangi bir sorun ile karşılaşılmadığında, evcil dostumuzun taburcu edilmesi mümkündür. Taburcu sonrasında da özellikle ilk iki haftalık süreç ev ortamında dişi kedi kısırlaştırma sonrası sürecini oluşturacaktır.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Komplikasyonlar
Cerrahi operasyonlar sonrasında uygulama ayrıntılarına bağlı olarak bazen belirli komplikasyonlar görülebilir. Kısırlaştırma sonrasında da operasyonun ardından bakım sürecine ve kedinizin genel sağlığına bağlı bazı komplikasyonlar görülebilir. Günümüzün modern cerrahisi, steril ortamlarda uygulandığında dişi kedi kısırlaştırma sonrası komplikasyonlar nadir olarak görülse de kedi sahibinin özenli yaklaşımı da çok önemlidir.
Komplikasyonlar her ameliyat sonrasında mutlak bir şekilde görülmeyebilir. Üstelik karşılaşılabilecek sorunlar genellikle basit müdahaleler ile kısa sürede de giderilebilir. Kolay bir bakım süreci içerisinde yaşanma ihtimali bulunan komplikasyonlara karşı özellikle bilinçli olmanız ve takip edebilmeniz de çok büyük fayda sağlayacaktır.
Yaşanabilecek dişi kedi kısırlaştırma sonrası komplikasyonlar içerisinde örnek olarak kesi yerinde kanama, kızarıklık veya akıntı yer alabilir. Bu durum genellikle ameliyat noktasına çok fazla temas edilmesi, kullanılan kedi kumunda toz bulunması veya hijyen eksikliği nedeni ile oluşabilir. Enfeksiyon tarzında bir sonuç ile karşılaşma ihtimali de bulunurken, daha önceden bu ihtimallere karşı reçete edilmiş ilaçlar önerilen şekillerde kullanılabilir. Ayrıca ateş yükselmesi, aşırı hareketsizlik, 1 günden fazla süren iştahsızlık, 2 gün ve daha fazla süren tuvalete çıkmama ve kusma gibi yan etkiler görülmesi durumunda da veterinerlik desteği talep edilmelidir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Şişlik
Ameliyat sonrasında kesi yerinin ortalama 2 hafta kadar takip altında tutulması büyük fayda sağlar. Bu takip sırasında bir komplikasyon olarak çok düşük düzeyde veya nadiren ileri düzeyde dişi kedi kısırlaştırma sonrası şişlik ile karşılaşılabilir. Çok küçük boyutlu bir şişlik bir iyileşme belirtisi olarak algılanabileceği gibi kısa sürede de kendiliğinden inmesi gerekir. Ancak şişlik uzun süre devam ederek kötüleşmeye ve kızararak koku gelmeye başlarsa kliniğimizden destek talep edilebilir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Tuvalet
Ameliyat sonrasında kedilerde aşırı derecede hareketten kaçınacak şekilde tuvalet ihtiyaçlarını da en hızlı giderebilecekleri alan oluşturulmalıdır. Bu durumda dinlenme alanı yanında kum kabı bulundurulması onun için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Çünkü ameliyat sonrasında İlk gün itibariyle dişi kedi kısırlaştırma sonrası tuvalet takibi yapılması önemli bir nokta sağlamaktadır.
Kullanılan kum kabında tozlu kum yerine tozsuz kumlar ya da yumuşak kağıt parçaları kullanılarak ameliyat yerinde tahriş engellenebilir. Tuvalet ihtiyacını gidermesi noktasında da her seferinde malzemenin değiştirilmesi hijyen açısından çok önemlidir. Kedinizin ilk 24 saat içerisinde idrara çıkmaya başlaması beklenirken, bu sürede idrarda hafif bir kan görülebilir. Fakat ertesi günden itibaren devam eden kan ya da idrara ve dışkıya çıkmama noktasında mutlaka destek alınmalıdır.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Karın bölgesinde bulunan ameliyat kesi bölgesi düzenli bir şekilde en az 2 hafta boyunca temizlenmeli ve kuru kalmasına dikkat edilmelidir. Zira dişi kedi kısırlaştırma sonrası bakım noktasında en önemli nokta yara bakımı yapılmasıdır. Reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotikler takip edilen ihtiyaçlara uygun bir şekilde anlatılan yöntemler ile kullanılabilir.
Bakım sürecinde beslenme en önemli nokta olmak ile birlikte eve dönüş sonrasında her zamanki mamasını ve suyunu aynı şekilde vermeniz gerekir. İlk 48 saat biraz iştahsızlık durumu yaşanması gayet normaldir. Ancak talimatlara uygun bir şekilde belirtilen mama ve su miktarı ile beslenme başlatılmalıdır. Ayrıca ödül yiyecekleri ya da farklı yiyecekler hatta süt gibi gıdalar verilmemelidir.
Dişi kedi kısırlaştırma sonrası bakım sürecinde özellikle kedinizin hareket imkanını kısıtlayarak dinlenmesini sağlamak, ama tamamen hareketsiz kalması yerine de günlük kısa süreli hafif egzersizler sağlamak gerekecektir. Yara bölgesine ulaşabilmesini engellemek için yakalık kullanılması büyük fayda sağlarken, evdeki diğer evcil dostlarınızdan uzak tutmanız ve sessiz bir ortamda dinlenmesini sağlamanız da gerekir. Ortalama 2 haftayı evde geçirerek, yıkanmadan ve temiz bir ortamda bakım sürdürülmelidir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler
Günümüzde ligaşür gibi dağlama yöntemi ile ameliyat sağlayan bir yöntem kullanılmadığı takdirde cerrahi kesi sonrası cerrahi dikişler kullanılır. Ancak dişi kedi kısırlaştırma sonrası dikişler kendiliğinden eriyebilen bir yapıya sahiptir ve tek dikkat etmeniz gereken nokta bu dikişlerin açılmaması ya da dikiş bölgesinde enfeksiyon kapmamış olmasıdır.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bandaj
Kedinizin hareket ihtimaline karşı olarak ve dışarıdan gelebilecek etkilerin oluşturabileceği komplikasyonlara bağlı ameliyat sonrasında kesi bölgesinde eski dönemlerde bandajlar kullanılırdı. Yaklaşık 10 gün korunan bu bandajlar günümüzde nadir olarak tercih edilmektedir. Bakım sürecinde eğer bulunuyorsa, dişi kedi kısırlaştırma sonrası bandaj için nasıl bir takip yapılması ve hangi sürelerde nasıl değiştirilmesi gerektiği ifade edilebilir. Bandaj temiz tutularak, düzenli değişim sağlandığında enfeksiyon gibi ihtimaller engellenebilir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Kızgınlık
Ameliyat sayesinde rahim ve yumurtalıklar alınsa da vücutta bir miktar östrojen etkisi halen kalacaktır. Bu hormon vücuttan atılana kadar dişi kedi kısırlaştırma sonrası kızgınlık etkileri ile halen karşılaşılabilir. Ancak kısa süreçte vücuttan östrojenin uzaklaşması ile artık bu kızgınlık belirtileri de ortadan kalkacaktır. Kızgınlık belirtilerinin durması da ortalama 30 gün gibi sürebilmektedir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Veteriner Kontrolü
Kısırlaştırma sonrası yara takibinin tam yapılabilmesi, komplikasyonlarda hızlı müdahale sağlanabilmesi ve operasyon etkinliğinin gözden geçirilmesi veteriner kontrolünde sağlanabilir. Operasyondan sonra taburcu edilirken, dişi kedi kısırlaştırma sonrası veteriner kontrolü için size verilen tarihleri düzenli takip etmeniz çok önemlidir. Bu nedenle dişi kedi kısırlaştırma sonrası bu takvimi takip ederek, Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mizi ziyaret edebilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.