Doğada var olan her canlıda değişik zamanlarda değişik sağlık sorunları görülebilir. Bunlar arasında son dönemlerde sıklıkla görülmeye başlayan hastalıklardan bir tanesi de Fip hastalığı adı verilen sağlık sorunudur. Özellikle kedilerde görülen bir hastalıktır.
Fip kediler aşağıda bahsedilen belirtilerden bir veya birkaçını gösterdikleri için hemen kendi hastalıklarını belli ederler. Fip hastası kediler için söylenebilecek olan en temel şey giderek daha çok arttığı ve kediler için korkutucu bir durum olduğudur.
Fip hastalığı Feline İnfektious Peritonitis kelimelerinin ilk üç harfinin bir araya gelmesi ile oluşur. Dolayısı ile buradan da net bir biçimde anlaşılacağı gibi İngilizce olarak tıp literatürüne giren bir kavramdır. Fip kedi hastalığının tıp biliminde bir diğer ifade ediş biçimi ise Kedi Enfeksiyoz Peritoniti biçimindedir. Her iki kavramda aynı şeyi ifade eder.
Kedilerde FİP Hastalığı
Fip hastalığı korona virüse bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyon sorunudur. Sadece kedilerde görülür. Lakin kedilerde fip hastalığı insanlarda yaşanan corona virüs hastalığına çok benzemez ve aynı semptomları göstermez. Fip hastalığı farklı nedenlerden dolayı kedilerde görülebilen bir durumdur. Bağışıklık sisteminin kedide zayıf olması Fip hastalığı kedi oluşumunun temel sebeplerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra bu hastalığı yaşayan başka bir kedi ile temas halinde olması da kedi fip hastalığına neden olabilir.
Fip hastalığı kendi içinde alt başlıklara ayrılır. Bunlar şunlardır: Islak FIP ya da tıp biliminde ifade edilişi biçimi ile Effusive FIP ve de kuru FIP ya da bu ifadenin de tıp bilimindeki ifade ediş biçimi ile Non-effusive FIP biçimindedir. Her ikisinin de kendi içinde farkları vardır. Örneğin ıslak fip hastalığı kedilerde en hızla ilerleyen türleridir. Göğüs ve karın boşluğunda aşırı derecede sıvı birikmesi bu türün en temel belirtisidir. Bu biriken sıvı sarıya yakın bir renkte olup yapışkan ve yoğun bir kıvamdadır. Islak fip yaşayan kedi son derece zor nefes alıp verir. Tedavisinin geliştirilmesi için üzerinde çalışılmaktadır. Kuru FIP ise tanısı çok daha zor olan bir hastalıktır. Kendini kolayca belli etmez. Sinsi sinsi kedinin vücudunda ilerler. Hastalığın ilerleyen evrelerinde kedide körlük, yürüme güçlüğü ve kas titremeleri görülür.
Kedilerde FİP Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kedide sarılık
Yüksek düzeyde ateş
Göğüs ve/veya karın bölgesinde şişlik
Letarji
Kedide nefes darlığı
Hızlıca olan kilo kaybı
Kedinin gözünde yaşanan sorunlar görme kayıpları
Anemi
Nörolojik belirtiler
Böbrek sorunları
Kedinin karaciğerinde ortaya çıkan kimi sorunlar
Kedinin derisinin altında ortaya çıkan kitleler
şeklinde sıralanmaktadır. Sizlerde Kedinizde bu belirtilerden birini yada birkaçını gözlemlediğiniz takdirde zaman kaybetmeden Remedy Veteriner Tıp Merkezimize gelerek kediniz için tedavi talebinde bulunabilirsiniz.
Kedilerde FİP Hastalığı Tedavisi
Kedilerde fip hastalığı tedavisi yıllardır yapılamaz olarak kabul edilen hastalıklar arasında idi. Nitekim FIP hastalığının tedavisine yardımcı olması için değişik türden antiviral ilaçlar şu an piyasada bulunuyor. Lakin bu noktada şunu da ifade etmek gerekir ki bilim insanları şu an için uzun dönem etkileri net bir yanıt veremiyor ve bu ilaçlara dair kafalarda çok fazla soru işareti bulunuyor. O yüzden hemen burada belirtmek gerekir ki son derece böylesi bir hastalıkta dikkatli adım atılmalıdır. Kedilerde fip hastalığı tedavisi için destekleyici bakımda kan transfüzyonu ve vücutta biriken kanın drenajı gibi hastalığın seyrine olumlu etkisi olacak yöntemlere de başvurulabiliyor. Veteriner hekimler Fip hastalığı tedavisini nasıl uygulayacaklarına hastalığın durumuna, kedinin yaşına, cinsine göre karar veriyor.
Fip hastalığı tedavisinde dünyada uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de Fip aşısı olarak bilinen ve önleyici olarak kullanılan aşıdır. Lakin bilim insanları bu aşının tam olarak tedavi edici olduğuna dair kesin şeyler söyleyemiyor. Hala fip aşısı konusunda araştırmalar dünya çapında devam ediyor. Ülkemizde ise bu aşı henüz hiçbir veterinerlik kliniğinde yapılmıyor. Dünyada bu aşı henüz önerilen bir tedavi yöntemi değildir. O yüzden bulunsa bile bu aşıyı yaptırma yoluna kulaktan dolma bilgilerle gidilmemelidir. Riskleri son derece yüksektir.
FİP Hastası Kediler Nasıl Beslenmelidir?
Fip hastalığı tanısı konulan bir kedide her adım son derece önemlidir. Nitekim bu noktada en çok merak edilen olgulardan bir tanesi de acaba Fip hastası kediler nasıl beslenmelidir biçimindedir. Kedinin sağlığına biran evvel kavuşması için beslenme de çok önem arz eder. Kedi böylesi bir hastalığı yaşar iken doğal olarak iştahı azalır. Bu dönemde böbrekte yaşanması muhtemel sorunlar ve sağlığına kısa sürede kavuşması için mutlaka bol bol su ve sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra veteriner hekime danışarak bağışıklık sistemini güçlendirecek özel bir beslenme programı hazırlanmalı ve beslenme listesinde mutlaka yüksek kalorili, bağışıklık sistemini güçlendirecek besin maddeleri olmalıdır. Taze besinler verilmesine de özen gösterilmelidir.
FİP hastalığı hakkında ana hatları ile size verebileceğimiz bilgiler bunlardır. Yukarıda verilen bilgilerden de net bir biçimde görüleceği gibi son derece tematik bir hastalıktır. Özel bir uzmanlık, bilgi ve deneyim gerektirir. Fip hastalığı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, Remedy Veterinrt olarak bize başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Sağlık merkezimizde eğer fip hastalığı teşhisi yapılan tetkikler sonucu konulur ise kedinize en uygun tedavi veteriner arkadaşlarımız tarafından titizlikle yapılacağına emin olabilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.