Pet Kuaför

Kedi Hastalıkları

Sağlık, kontrol edilebilirlik ve takip edilebilirlik sayesinde korunabilen bir yapıdır. Her canlıda sağlığın sürekli kontrol altında tutulması ve takip edilmesi gerekir. Evcil dostlarımızda da kedi hastalıkları ile karşılaşmamak ya da yaşanan hastalıkları hızlı bir şekilde bertaraf etmek için sağlık kontrollerini aksatmamak gerekir. Bu anlamda da farklı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak, hastalıklarda genel belirtiler ve tedavi yöntemlerini daha önceden bilmek gayet büyük fayda sağlar.

Kedi Hastalıkları Nelerdir? 

Evcil dostlarınızda farklı belirtiler ile vücudun farklı bölümlerinde görebileceğiniz şekilde kedi hastalıkları nelerdir sorusu için onlarca farklı hastalıkta tanımlama ve açıklama yapılabilir. Ancak bu bölümde sizler için en sık karşılaşabileceğiniz ve tanımlanmış kedi hastalıkları için ayrı başlıklar oluşturmayı tercih ettik.

Diyabet 

İnsanlarda olduğu gibi birçok canlıda ve kedilerde de diyabet yani şeker hastalığı ile karşılaşılabilir. Genellikle yaşlılık ile birlikte aşırı kilonun görülmesi faktörü ya da yanlış mama tüketimi, kullanılan bazı ilaçlar ve genetik yapı şeker hastalığı için neden olabilmektedir. 

Kanser 

Kedi vücudu içerisinde bir hücrenin kontrolsüz şekilde büyüyerek etrafındaki farklı dokularda hasar oluşturması kanser olarak tanımlanır. Kedilerde de değişen farklı doku ve organlarda tümörler oluşabileceği gibi genetik veya çevresel faktörler nedeni ile ortaya çıkabilir. Bugün bilinen tümör türleri içerisinde de cilt kanseri, burun, göz kapağı, kulak veya lenfoma kanseri gibi çeşitler yer alır. 

Felline İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV)

Vücutta yavaş bir ilerleyişi bulunan bu virüsün bağışıklık sistemini hedef alması ile birlikte vücudun savunmasız kalmasına neden olur. Kedinize felline immün yetmezlik virüsü bulaştığında teşhis erken bir şekilde konulmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Çünkü aksi takdirde vücut birçok farklı enfeksiyona karşı savunmasız bir hale gelebilmektedir.

Felline Lösemi Virüsü (FeLV)

Kedilerde sık görülen bir hastalık kaynağı olan felline lösemi virüsü bağışıklık sistemini etkilerken, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Erken teşhis ile tedaviye başlanması gerekirken özellikle yavru kedilerde ve sahiplenilen yeni kedilerde mutlaka veteriner hekim kontrolü ve testler gereklidir. 

Bağırsak İltihabı Ve İshal Hastalıkları 

Kedilerde çok sık görülen bağırsak iltihabı ve ishal hastalıkları anormal bir şekilde değişen dışkılama düzeni ile anlaşılabilir. Bazen değiştirilen mamalar, bazen bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar ve bazen de hafif zehirlenmeler nedeni ile bağırsakta oluşan enfeksiyonlar beraberinde ishal ortaya çıkarabilir. 

Böbrek Yetmezliği 

Genellikle yaşlı kedilerde görülen böbrek yetmezliği yaygın ve ciddi bir durum olarak günümüzde sebepleri tam anlaşılamamış bir rahatsızlıktır. Bazen uzun zamanlar kuru gıda tüketilmesi ve bazen de gençlik hastalığı aşıları sonrasında ortaya çıkan böbrek yetmezliğinde diyaliz ve hidrasyon gibi tedavi yöntemleri hatta böbrek nakli gerekebilir. 

İdrar Yolu Hastalıkları 

Kedilerde idrar yolu hastalıkları arasında da özellikle idrar yollarında oluşan iltihaplı enfeksiyonlar yer alır. İvedi bir şekilde müdahale edilerek, erken teşhis ile tedaviye başlanması gerekirken; genellikle kedi kumunda kanlı idrar görülmesi, idrar kaçırma ve su içmek istememe gibi önemli belirtiler ile karşılaşılır.

Solunum Yolu Rahatsızlıkları 

Kedilerde burun ve ağız ile başlayarak soluk borusundan akciğerlere kadar ulaşan sistem solunum yolu şeklinde ifade edilir. Sistem içerisinde solunum yolu rahatsızlıkları üst solunum yolunda veya alt solunum yolunda enfeksiyonlar, nezle, grip ya da virüsler kaynaklı bağışıklığı etkileyen hastalıklar ile kendini gösterebilir. 

Kalp Kurdu 

Sık karşılaşılan bir dolaşım problemi olan kalp kurdu enfeksiyon taşıyan sivrisinekler nedeni ile yaşanırken, kolaylıkla kedilerde bulaşıcı bir hale gelir. Öncelikle akciğer hastalığı belirtileri görülürken, sonrasında kalpte çalışmayı etkileyen bir rahatsızlık ortaya çıkar. 

Kuduz 

Daha çok köpeklerde görülen kuduz rahatsızlığı virüsün bulaşması ile birlikte memeli canlıların beyin ile omurilik sistemini etkileyen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman enfeksiyon taşıyan bir hayvanın ısırığı ile ya da salyasının açık yaraya temas sonrası bulaşan virüs karşısında kedinizin mutlaka düzenli aşı ile korunması gerekir. 

Saç Mantarı 

Saçkıran olarak da adlandırılan saç mantarı problemi, kedilerde tırnak ve tüyleri etkilerken; çok yaygın olmasa da bulaşıcı bir yere sahiptir. Kedinizin tüylerinin ara bölgelerinde yuvarlak bir kelleşme görüntüsü ortaya çıkarırken; baş, kulak ve ön ayakta cilt problemleri gösterebilir. 

Kedi Gençlik Hastalığı (Felline Panlökopeni)

Kedilerde her yaşta görülebilen bu rahatsızlık, özellikle 2-6 ay arasındaki aşılanmamış yavru kedilerde şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Özellikle aşısız sokak kedileri ya da ev kedilerinde kedi gençlik hastalığı görülme ihtimali yüksek olmak ile birlikte hastalık zor tedavi edilen ve bağışıklığı aşırı derecede zayıflatan bir problemdir. 

FIP (Felline Infectious Peritonitis)

Evcil kedilerin tamamında görülebilen ve sonuçları gayet ciddi olan FIP yani Felline Infectious Peritonitis bilhassa 2 yaş altında yavru kedilerde ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Çok önemli bir bulaşıcı hastalık olmak ile birlikte kedi korona virüsü kaynaklı ortaya çıkan hastalık, düşük bağışıklık altındaki kedilerde ve kalabalık yerlerdeki kedilerde yüksek ihtimal ile görülebilir. Hastalığa karşı özellikle hijyene dikkat etmek ve aşıları düzenli yaptırmak çok önemlidir. 

Viral Solunum Yolu İltihabı (Felline Calicivirüs)

Genellikle yavru ve genç kedilerde karşılaşılan viral solunum yolu iltihabı yani felline calicivirüs bir solunum yolu enfeksiyonudur. Genel çerçevede de kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının neredeyse %80 gibi bir oranı bu virüs nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflığı, stres ve yetersiz beslenme hastalığa neden olabilir. 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu 

Bazen stres bazen ilaç alerjileri bazen bakteri kaynaklı olabilecek kedilerle kulak enfeksiyonu özellikle bazı kedi ırklarında da çok daha yaygın şekilde görülür. Kafayı aşırı sallama ve kulak akıntıları ile anlaşılabilecek enfeksiyonlar, dış kulaktan başlayarak tedavi edilmediğinde iç kulağı kadar ilerleyebilir.

Kedilerde Cilt Alerjileri 

Gözle görülebilir bir şekilde belirtilere sahip olan kedilerde cilt alerjileri vücudun aşırı kaşınması gibi bir etki ortaya çıkarır. Kedinizin alerji reaksiyonu gösterebileceği yabancı gıdalar, pireler veya küfler gibi birçok faktör cilt alerjileri oluşturabilir. 

Kedilerde Mide Rahatsızlığı 

Genellikle beslenme bozukluğu, stres ve farklı hastalıkların etkileri ile kedilerde mide rahatsızlığı görülürken, en geniş çerçevede gastrit ile karşılaşılır. Mide zarının iltihaplanması olan gastrit, yanında kedilerde midede ülser gibi rahatsızlıklar da görülse de gastrit birkaç gün içerisinde iyileşebilir ya da uzun süreli olduğunda veterinerlik desteği alınabilir. 

Kedilerde Alt Yolu İdrar Hastalığı 

Kediler arasında çok önemli bir rahatsızlık olan kedilerde alt yolu idrar hastalığı hayati bir önem arz edebilir. Vücutta oluşan kristaller yani idrar yolu taşları tıkanıklık nedeni oluştururken; idrar sıkıntıları, kanlı idrar, iştah kaçması gibi birçok sıkıntı ile hastalık görülebilir ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir. 

Dış Parazitler (Pire, Kene, Kulak Akarları)

Kedilerde karşılaşılan dış parazitler vücudun cilt ve tüyler arasındaki bölümüne yerleşen pireler ve keneler ile birlikte kulak kanalındaki kulak akarları olabilir. Bu parazitler vücudun dış bölümünde gözle görülür şekilde enfeksiyonlar, tüy dökülmesi ya da kızarıklıklar oluşturabilir. 

İç Parazitler (Kurtlar Vb.)

Diğer parazit türleri arasında da iç parazitler kedinizin özellikle bağırsak florasına ulaşarak enfeksiyonlar oluşturan ve rahatsızlık veren canlılardır. Kurtlar gibi parazitler bağırsakta canlının kanı ve tükettiği gıdalar ile beslenirken büyük hasar verir. 

Kedi Ağız Ve Diş Hastalıkları 

Kedilerde solunum ve beslenme için en önemli bölümlerden biri olan ağız ve diş kısımlarında da kedi ağız ve diş hastalıkları görülebilir. Örneğin dişlerdeki çürümeler, diş kırılmaları, ağız yaraları, enfeksiyonlar ve ağız kokusu gibi sorunlar ele alınabilir. 

Kardiyomiyopati

Kedilerde en önemli kalp hastalıklarından biri olan kardiyomiyopati kalp odacıklarındaki basıncın azalması ve kalbin yeterli düzeyde çalışamamasıdır. Bu durum vücutta sıvı birikmeleri, vücutta oksijenin yeterli düzeyde kullanılamaması ve dokuların yetersiz çalışması gibi sonuçlar doğurabilir. Problem doğuştan veya sonradan gelişen bir şekilde ortaya çıkabilen farklı türlere ayrılmaktadır.

Hipertiroidizm 

Çoğu zaman tiroit bezindeki iyi huylu bir tümör sonrasında yaşanan hipertiroidizm rahatsızlığı tiroit bezinde fazla hormon salgılanması durumudur. Genellikle kedide aşırı saldırganlık ve daha fazla susama ile anlaşılırken, günümüzde etkin bir tedavisi bulunmaktadır. 

Kronik Böbrek Hastalığı 

Yerleşen kronik böbrek hastalığı özellikle yaşlı kedilerde yaygın şekilde görülürken, sebebi tam olarak belirlenememiştir. Rutin kontrollerde ortaya çıkarken, genellikle böbreğin desteklenmesi için diyaliz veya böbrek nakli gibi yöntemler tercih edilir. 

Kedi Hastalıkları Belirtileri 

Değişen birçok hastalık farklı belirtiler ile anlaşılabilir olmak ile birlikte bazı belirtiler net anlaşılabilir ve bazıları ise kendini net bir şekilde göstermeyebilir. Ancak tüm hastalıklarda genel olarak karşılaşılabilecek kedi hastalıkları belirtileri için aşağıdaki semptomlar incelenebilir. 


  • Kusma 

  • İştahsızlık ile genellikle kilo kaybı 

  • İshal veya kabızlık 

  • Çok sık idrar yapma veya idrar kaçırma ve hatta bazen de idrarda zorlanma 

  • Öksürme ve hapşırma 

  • Göz, burun veya kulak akıntıları 

  • Ciltte döküntüler ve tüy döküntüleri 

  • Halsizlik, saldırganlık, depresyon veya hareket etmede isteksizlik gibi davranışlar 

  • Solunum yetmezliği, yüksek ateş ve nefes darlığı 

  • Vücutta denge kaybı, titreme, ağrılar veya topallama 

Kedi Hastalıkları Ve Tedavileri 

Veterinerlik biliminde günümüzde kedi hastalıkları ve tedavileri için çok kapsamlı çalışmalar yapılırken, her hastalığın belirtilerine ve etkilerine göre tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Elbette kedi hastalıkları ve tedavileri konusunda mutlak bir şekilde ortak bir yöntemden bahsetmek mümkün olmasa da antibiyotik kullanımları, cerrahi operasyonlar veya yatılı tedavi gibi yöntemler en sık başvurulan yöntemlerdir. 


Kedi hastalıkları konusunda özellikle kedinizin yaşadığı yüksek ateş, ağrılar, iştahsızlık ve acı çekme gibi durumlara karşı değişen ilaçlar ve beslenme uygulamaları ile tedavi elde etmek mümkündür. Bu çerçevede en önemli nokta özellikle kedinizin hasta olduğunu hissettiğiniz veya endişelendiğiniz durumlarda Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize başvurmanız olacaktır. Bu sayede erken teşhis ile hızlı ve çözüm odaklı bir tedaviye başlanabilir. 

Faydalı Linkler