Pet Kuaför

Kedi Kalp Masajı

Bir ilk yardım uygulaması olan kalp masajı yani kardiyopulmoner resüsitasyon(CPR), dünyadaki her canlı için hayat kurtarıcı bir uygulama olarak yapılır. Kedilerde de nefes alışverişinde durma veya kalp atışın durması gibi durumlarda kedi kalp masajı uygulaması yapılabilir. Ancak mutlak şekilde bu tür bir uygulamayı gerçekleştirmek için daha önce gereken eğitimi almış olmak ve doğru bir şekilde müdahale etmek gerekliliği asla unutulmamalıdır. 

Sorumluluk Reddi Beyanı

Bu içerikte doğrudan hayati risk taşıyan bir işlem ile ilgili bilgi verilmektedir. Bu içerik tamamen sürecin nasıl olduğu ile ilgili bilgilendirme niyetini taşımaktadır. Kesinlikle bir sağlık-ilk yardım önerisi, tavsiyesi veya eğitimi değildir. Kişiler, kendine veya başkalarına ait kedi ve köpekler için kalp masajı ya da farklı bir ilk yardım uygulaması yapmaya çalışırsa, sorumluluk tamamen kendilerine aittir. Kedi ve köpekler için sertifikalı ilk yardım uzmanı değilseniz, herhangi bir işlem yapmanız önerilmez. Acil veteriner yardımı almanız önerilir. Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak içeriklerimizin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu önem ile belirtiriz. Sitemizdeki ve/veya sosyal medya hesaplarımızdaki bu ve/veya diğer içeriklerimizden yola çıkarak yapılacak herhangi bir sağlık müdahalesinde sorumluluk kişilere aittir, Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.

Kedi Kalp Masajı Nasıl Yapılır? 

Kedi kalp masajı sadece ilk yardım eğitimi almış ve bilgili bir kişi tarafından yapılabilecek bir uygulama olduğu için acil durumlarda öncelikle gerçekten gerekli olup olmadığı net bir şekilde belirlenir. İlk aşamada kedinin göğüs sol kısım tarafından parmaklar ile kalp atışı kontrolü ve göğüs hareketi ya da dudaklar üzerinde el ile nefes kontrolü yapılır. Solunum ve kalp atışına dair bir belirti yoksa, kedi kalp masajı nasıl yapılır adımları takip edilebilir.


Kedilerde kalp durması ya da solunumun kesilmesi durumu, evcil hayvan sahiplerinin başına gelebilecek en korkutucu durumlardan birisidir. Kalp durması kardiyak arrest olarak bilinirken, kedilerde bu tür bir durumda kedi kalp masajı uygulanabilmesi büyük bir fayda sağlayabilir. Elbette bu tür bir masajın yapılabilmesi için kedilerde ilk yardım konusunda eğitim almış olma gerekliliği de yer almaktadır. 

Kedi kalp masajı için öncelikle solunum devam etmiyorsa, kedinin ağzı açılır ve hava yolunda yabancı bir madde yer alıyorsa da bu maddenin çıkarılması sağlanır. Dil ağız önüne doğru çekildikten sonra boyun düz bir konuma getirilir ve burun deliklerine kısa kısa her 4-5 saniyede bir nefes alınarak hava üflenir. 3 ya da 5 defa nefes verildiğinde de tekrar solunum ve kalp atışı kontrolü yapılır. 

İlk nefes uygulamaları sonrasında kalp atışı halen başlamadıysa, suni teneffüs ile kedi kalp masajı sıralı olarak yapılmaya devam edilir. Kedinin yan tarafına düz şekilde yatırılması ile iki el göğsün her iki yanına ya da bir elin başparmağı göğsün tek tarafına diğer parmaklar ise diğer tarafına gelecek şekilde göğüs bölgesinde kavrama sağlanır. Kalp atışını geri getirebilmek için göğüs bölgesinin üçte biri gibi bir oranına basınç sağlanır. 

Ritmik bir şekilde uygulanan basınç ile dakikada yaklaşık 100-120 aralığında kedi kalp masajı uygulaması sürdürülür. Aynı zamanda başka bir kişinin de suni teneffüs işlemine devam etmesi sağlanabilir. İlk 1 dakikalık uygulama tamamlandığında tekrar nefes ve kalp atışı kontrolü yapılarak müspet sonuç elde edilmediğinde tüm uygulamalar tekrarlanabilir. Bu durum ilk yardım uygulamasını gösterirken, sonuç elde edilse de edilmese de en kısa sürede veterinerlik kliniğine başvurmak gereklidir. 

Yavru Kedi Kalp Masajı 

Yetişkin bir kediye göre yavru kedilerde vücut yapısı daha hassastır ve hem kemikler hem de kaslar daha narin bir yapıya sahiptir. Bu neden ile yavru kedi kalp masajı biraz daha hassas ve dikkatli şekilde yapılır. Uygulamada baş parmak üst göğüs bölümüne ve diğer parmaklar ise alt göğüs bölümüne hizalanır ve parmaklar ile göğse basınç uygulanır. 

Yavru kedilerde uygulamada en az 30 defa üst üste göğse basınç sağlanırken, sağlıklı bir uygulamayı devam ettirmek için dakikada 120 sayısına ulaşana kadar başka bir kişi ile yer değişikliği dahi yapılabilir. Aynı zamanda yine hava yolunu açmak açısından kedi kalp masajı ile birlikte suni solunuma devam etmek gerekebilir. 

Kedilerde ani solunum kesilmesi ve kalp durması gibi riskli durumlarda ilk yardım hayat kurtarabilir bir destek sağlayabilmektedir. Ancak kedi kalp masajı ilk yardım uygulaması konusunda bilgili olsanız da olmasanız da yaşanan durum sonrasında her halükarda mutlaka Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize ulaşmanız büyük fayda sağlayacaktır. Bu sayede tedavi, muayene ve tüm müdahaleler sonrası detaylı bir inceleme ile ana problem belirlenebilir ve daha kalıcı bir tedavi başlatılabilir. 

Faydalı Linkler