Pet Kuaför

Kedi Kan Kusması

Her kedi birtakım sağlık sorunları yaşayabilir. Kimisi ciddi kimisi ise geçici sıkıntılar olabilir. Her türlü sağlık probleminin en kısa sürede çözülmesi gerekmektedir. Diğer her hastalıkta olduğu gibi, kedilerdeki hastalıklarda da erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Kedilerde arada sırada kıl yumağı kusma durumu oldukça normaldir; fakat işin içinde kan varsa bu endişe verici bir hal almaktadır. Bu durum hem başka bir hastalığı tetikleyebilir hem de bir hastalığın habercisi olabilir. Kedilerde kan kusması aynı zamanda hematemez olarak da adlandırılmaktadır. Kanamanın sebep olduğu duruma göre kanın rengi değişebilir ve sebebine dair fikir verebilir. Bizler de Remedy Veteriner Kliniği olarak bu yazımızda bir kedinin kan kusmasının sebepleri ve tedavisi hakkındaki önemli ayrıntıları sizler için listeledik.

Kedim Kan Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Kedi kustuğundaki kan; su veya mukus gibi maddelerle daha açık bir renk haline gelebilir. Pıhtılar ise daha koyu renklidir. Kan kusma durumundaki kanın kahve telvesi gibi göründüğü bilinmektedir.



Siz de kedim kan kusuyor diye endişelendiyseniz, en kısa sürede bir veteriner kliniğine uğramalısınız. Kanama da kusma da birbirini tetikleyebilen durumlardır. Bu yüzden asıl sorunun bulunup çözülmesi için, en yakın veteriner kliniği olarak hizmetinizdeyiz. Kediden kediye değişse de bazı genel nedenler sıralanabilir. Kedi kan kusması durumunun birkaç sebebi vardır. Bunlar:


  • Kedilere özgü viral veya bakteriyel enfeksiyonlar

  • Çeşitli ilaçların yan etkileri

  • Kanser

  • Çeşitli sindirim sistemi problemleri

  • Toksik veya kesici bir madde yutma

  • Kan pıhtılaşma sorunları

  • Travmalar

  • Karaciğer hastalığı 

  • Ağız ve diş sağlığı sorunları

  • Böbrek yetmezliği 

  • Bağırsak parazitleri


Bu belirtilerin dışında kedinin çok miktarda kan kusması, dışkısında kan gözlemlenmesi ve anormal solunum gibi durumlar acil durumdur. Kedide hızlı kan kaybından dolayı vakit kaybedilmeden tedaviye başlanmalıdır; aksi takdirde ölümcül olabilir. Bu durum özellikle yaşlı veya enfeksiyona açık yavru kediler için daha ciddi olmaktadır.

Kedi Kan Kusması Tedavisi 

Kediler bir hastalığa yakalandıklarında, belirtilerini gizlemeye çalışırlar. Bu yüzden kedi normal davransa bile herhangi bir şüpheli durum görüldüğünde en iyi yol veteriner hekime danışmaktır. Veteriner hekim de kedinin genel sağlık durumu ve kan kusmasının sebebine göre en iyi tedavi yolunu belirleyecektir. Peki bu tedavi yöntemleri neler? 



Öncelikle tedavi tanısı için endoskopi gerekmektedir. Endoskopi ile ucunda küçük ve ışıklı bir kamera bulunan bir boru ile kedinin midesi ve bağırsakları görüntülenebilir. Bu zararsız işlem aynı zamanda, daha kötü bir durumun engellenmesi için önerilen basit bir işlemdir.


Mide koruyucu ve bulantı önleyici gibi birtakım ilaçlar tabii ki bu problemin tedavisinde kullanılmaktadır fakat veteriner hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Çünkü doz ve kullanım süresini veteriner belirlemelidir, ayrıca her tedavi her kedide aynı etkiyi göstermeyebilir. Kediye özel bir beslenme programı ile de mide sağlığı ve dolayısıyla oluşabilecek problemlerin de önüne geçilmesi hedeflenir. Öte yandan su ve elektrolit dengesi için sıvı tedavisi de uygulanabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi olağanüstü bir kan kaybı durumu mevcutsa da kan nakli yapılabilir.


Bunları teşhis etmek için çeşitli kan veya idrar/dışkı analizleri, ultrason ve röntgen gibi testler yapılabilmektedir. Kedi kan kusma tedavisi ile bu durum kontrol altına alındıktan sonra da yapılması gereken birkaç önemli şey vardır. Kedinin rutin bakımları aksatılmamalıdır, gerekiyorsa bir süre gözlem altında tutulmalıdır ve yediği, içtiği şeylere dikkat edilmelidir. Öte yandan da bazı sebepler genetik veya yaştan ötürü engellenememektedir.

Faydalı Linkler