Pet Kuaför

Kedilerde Epilepsi

Epilepsi nörolojik bir tıbbi problem olmak ile birlikte kedilerde 2 ya da daha yüksek sayıda nöbet yaşanması ile tespit edilebilen bir hastalıktır. Kedilerde herhangi bir neden dolayısıyla bir nöbet yaşanması ihtimali de yer aldığı için kedilerde epilepsi ancak bu koşul ile kabul edilebilir. Epilepsi tanısı konulduğunda da değişen iki türden birisi ile karşılaşılır. 

Kedilerde epilepsi krizi iki değişen nöbet yapısı ile ortaya çıkabilir. Her ihtimalde de beyinde normalin dışında bir elektriksel aktivite görülmektedir. İlk olarak idiyopatik epilepsi ihtimali üzerinde durulursa, nedeni tespit edilemeyen bir beyin problemi olduğu ifade edilir. Yani epilepsi kedi belirlenemeyen yapısal bir neden olmasa da beyinde elektriksel bir aktivite anomalisi ile karşılaşır. Diğer ihtimal ise semptomatik epilepsi olarak ifade edilir. 

Semptomatik epilepsi genellikle MR incelemesi ile tespit edilebilen ve kedilerde daha yaygın şekilde görülen epilepsi türüdür. Ancak bazen herhangi bir faktörün beyinden oluşturduğu bu anormal aktiviteler bir defaya mahsus olabilir ya da sık sık bu şekilde nöbetler gelişebilir. İşte bu noktada kedilerde epilepsi nöbeti daha sık görülmeye başlandığında da mutlaka bir veteriner kontrolü ile epilepsi tanısı konulması gerekir. 

Kedilerde sara nöbeti genellikle semptomatik bir şekilde ortaya çıkar. Altta bulunan nedene göre de bazen gençlik bazen yaşlılık döneminde karşılaşılması mümkündür. Bilhassa daha fazla nöbet geçirmesi gibi her durumda da mutlaka veteriner desteği ile kedilerde kasılma nöbeti gibi problemler engellenebilir veya kontrol altına alınabilir. 

Kedilerde Epilepsi Belirtileri 

Nöbet bittikten sonra kasılma şeklinde vücutta görülen bir etki olmak ile birlikte artan beyinsel elektrik aktivitesi sonrasında ortaya çıkar. Epilepsi ise bu nöbetlerin tekrarlanması ile birlikte ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Nöbetlerin her evresinde değişen kedilerde epilepsi belirtileri ile karşılaşılır. Örneğin; nöbet öncesinde dudakları yalamaya başlama, ilgi isteme, başı çevirme ve saklanmaya çalışma gibi davranış değişimleri görülür. 


Belirtiler en fazla nöbetin gerçekleştiği an itibariyle ortaya çıkmaya başlar. Genellikle kedilerde epilepsi başlangıcı sonrasında ilk nöbetlerde iktal evre içerisinde aşağıdaki semptomlar ile karşılaşılabilir. 

  • Vücudun sarsılması ve aşırı derecede kasılması 

  • İdrar veya dışkı kaçırma 

  • Vücudun genellikle tamamen çökmesi 

  • Kol ve bacaklarda istemsiz hareketler 

  • Bazı nöbetlerde başın geriye eğilmesi

  • Aşırı salya akıntısı ve tükürük akıntısı ile ağızdan köpük gelmesi 

  • Vücutta aşırı sertleşme 

  • Nadiren 5-10 dakikalık tıbbi destek gerektiren nöbet uzamaları 

Bazı durumlarda nöbet kısmen ortaya çıkarken, kedi uyanık olduğu süre içerisinde artan salya, vücuttaki beklenmedik hareketler ve davranışlar ile de belirtiler ortaya çıkabilir. Nöbet sonrasında da bir süre uyuşukluk, iştahın kesilmesi ve hareketlerde sersemlik oluşabilir. Benzer noktada yavru kedilerde epilepsi belirtileri ile karşılaşılırken, bir yavrunun vücudunun çok düşük bağışıklığa sahip olması ve tam gelişme elde edilmemesi bu belirtilerin kısmen daha ağır hissedilmesine de neden olabilmektedir. 

Kedilerde epilepsi neden olur konusunda ise genellikle 8 yaş altındaki kedilerde daha çok görüldüğü ve faktörün beyin ile alakalı ya da dış eksenli olabileceği ifade edilebilir. Zira kedilerde sara hastalığı belirtileri sayesinde de bu durumu anlamak mümkün olurken, örneğin; beynin kendi ile alakalı şekilde beyin enfeksiyonu, beyin travmaları, tümörler, beyin iltihabı ya da kafa travmaları epilepsiye neden olabilir. 

Dış noktada ise zehirlenme, virütik hastalıklar, diyabet, yüksek tansiyon veya kulak enfeksiyonları epilepsi nöbetleri doğurabilir. Özellikle de dış faktörler çerçevesinde kedilerde epilepsi insana bulaşır mı sorusu için cevap vermek mümkündür. Çünkü normal koşullarda epilepsi insanlara bulaşabilecek bir rahatsızlık olmasa da dış faktörler özellikle bulaşıcı bir yapıya sahip olduğunda bu faktörler insana bulaşma gösterebilir. Ancak aynı faktörler insanlarda epilepsi nöbetleri gibi problemler ortaya çıkarmayabilir. 

Kedilerde Epilepsi Tedavisi 

Kediniz birden fazla nöbet geçirdiğinde epilepsi riski ile kliniğimize başvurmanız gayet olasıdır. Bu durumda veteriner hekimlerimiz öncelikle hastanın öyküsünü dinlerken, sonrasında genel bir fiziki muayene ve nörolojik muayene gerçekleştirir. Çünkü bu sayede hangi faktör kaynaklı bir beyin anomalisi olduğu tespit edilebilir. Sonrasında geçerli bir kedilerde epilepsi tedavisi başlatmak mümkündür. 


Kedilerde epilepsi nasıl geçer sorusu için bugün net bir şekilde verilebilecek bir nihai cevap halen bulunmamaktadır. Ancak epilepside karmaşık yapıya sahip tedavide özellikle kedilerde epilepsi ilacı çok önemli bir yere sahiptir. Çok ağır ve programlı kullanılması gereken bu ilaçlar mutlak bir şekilde veteriner hekimler tarafından reçete edilir. Bazen reçeteli bir şekilde size verilen bazen de kliniğimizde teslim edilen bu ilaçları verilen önerilere uygun şekilde takip etmeniz gerekmektedir. 

İlaçlar ile birlikte özellikle ömür boyu kullanım sağlanarak nöbetleri kontrol etme imkanı elde edilmektedir. Çünkü kedilerde epilepsi öldürür mü gibi bir soru karşılığında eğer doğru tedavi oluşturulmazsa ve iyi bir yaşam koşulu sağlanmazsa hastalığın ağırlaşma ihtimali bulunduğu ifade edilebilir. Ancak ilaçlar kendinizin yaşam kalitesini arttırarak hastalığı doğru düzeyde kontrol edebilmeyi sağlar. 

Kedilerde Epilepsi Ameliyatı

Özellikle idiyopatik epilepsi ile karşılaşılması durumda ilaçlar ile nöbet tekrarlarını ve seviyelerini düzenleme amacı yer alır. Eğer semptomatik bir sara hastalığı yaşanıyorsa da bu durumun arkasında bulunan beyin enfeksiyonu veya orta kulak enfeksiyonunun giderilmesi gerekir. Bu noktada da kedilerde epilepsi ameliyatı tedavinin dolaylı yoldan sağlanmasına katkı sunmaktadır. Bugün her koşulda kedilerde epilepsi ile ilgili en doğru tedavinin başlatılması ve takip edilmesi için de Remedy Veteriner Tıp Merkezi tercih edilebilir. 

Faydalı Linkler