Kediler uzun zamandır varlığını sürdüren, memeli, oyuncu ve evcil canlılardır. Maalesef ki onlar da hem kendilerine özgü hem de birçok canlıda görülen rahatsızlıklara sahip olabilmektedirler. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu da bunlardan bir tanesi olmaktadır. Kediler; gelişen teknoloji ve bazı belirtiler sebebi ile hastalıklara erken teşhis sayesinde, bu rahatsızlıklardan en az hasarla kurtulabilmektedirler.
Çok yaygın olmasa da idrar enfeksiyonları da kedilerde gözlemlenen hastalıklar arasında yer almaktadır. Her yaştan kedide görülme olasılığı olsa da fiziksel olarak pasif ve az hareket eden kedilerde, yaşlı kediler arasında ve idrar yollarını etkileyebilecek olan diğer hastalıklara (hipertiroidizm ve diyabet gibi endokrin hastalıklar) sahip olan kediler arasında daha sık gözlemlenmektedir. Çünkü bu hastalıklar kedinin bağışıklık sistemini zayıflatabildiği gibi sıvı dengesizliğine de sebep olabilir. Bu da vücutta birçok metabolik aksaklığa sebep olur ve idrar yolu enfeksiyonunu tetikleyebilir.
İdrar yolu enfeksiyonları da kendi aralarında ikiye ayrılır; immunite zayıflığı, prostat ve idrar pH değerinde artış gibi komplike idrar yolu enfeksiyonları ve boşaltım sistemindeki yapısal ve fonksiyonel farklılıklar gibi tedavisi basit olan basit idrar yolu enfeksiyonları.
Bu durum benzer özellikler gösteren kedi sistit rahatsızlığı ile de ilişkilendirilebilmektedir. Özetle, idrar yolu enfeksiyonu bakterilerin (özellikle E.coli) sebep olabileceği bir enfeksiyondur, öte yandan sistit ise beslenme problemleri ve tümörler gibi durumlar sebebiyle mesanenin iltihaplanmasıyla meydana gelmektedir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu, tedavisi için hızlı hareket edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
İdrar yolu enfeksiyonu kedi hayatını oldukça zora sokabilir, bu yüzden en erken şekilde müdahale edilmelidir. Kedilerde üriner sistem enfeksiyonu, durum ilerledikçe böbrek yetmezliği veya piyelonefrit adı verilen böbrek enfeksiyonu gibi kendinden başka sorunlara da sebep olabilir bu yüzden tıbbi bir acil durumdur.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Sistit genellikle mesanede olan enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonu ise alt ve üst idrar yollarında meydana gelen enfeksiyon çeşididir. Kısaca benzer belirtiler gösterir. Bizler de kedi sistit belirtileri nelerdir, sizler için sıraladık:
Şişkin karın
İdrar yaparken zorlanma
Mesane kontrolü kaybı
İdrarda amonyak kokusu
Bölgeye sık temas, yalama
Kanlı idrar
Hiç idrar yapmama / fazla idrara çıkma
Uygun olmayan yerlere idrar yapma
Belirtilerin birden fazlası kedide gözlemlendiğinde mutlaka veterinere başvurulmalıdır. Remedy Veteriner Tıp Merkezimize gelip bir sorun varsa erken teşhis edilmesine katkı sağlayabilirsiniz. Belirtilerden bahsettikten sonra bir de sebeplere geçelim.
Mesanede bulunan taşlar
Çevresel ve duygusal etmenler
Mesane enfeksiyonu
Omurilik sorunları
Genetik faktörler
İdrar yolunda yaralanma veya tümör
Bu gibi sebepler dolayısıyla kedilerde idrar yolu enfeksiyonu gözlemlenebilir. Her kedide farklı şiddette ve farklı semptomlar görülebilir. Aynı zamanda bazı belirtiler ve sebepler başka hastalıkların da altında yatan nedenler olabilmektedir. Bu yüzden kafa karışıklığının önüne geçmek ve bir an önce veteriner tarafından teşhis konması için harekete geçilmelidir.
Erkek Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Belirtiler yukarıda belirttiğimiz gibidir. Fakat erkek kedilerde bu problem ilerledikçe genellikle uyuşukluk ve kusma da gözlemlenebilmektedir. Öte yandan kısırlaştırılmış erkek kedilerde üretra adı verilen, idrar torbasındaki idrarın beden dışına atılmasını sağlayan kısımda oluşabilecek kas spazmları veya darlık yatkın hale getirebilir. Magnezyum oranı fazla olan yiyeceklerin tüketilmesi de bir diğer neden olabilmektedir çünkü bu, idrar yolunu tıkayan struvit ve kalsiyum oksalat adı verilen taşların oluşumuna sebebiyet verebilir.
Dişi Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Dişilerdeki durum da yine benzer şekildedir. Belirttiğimiz belirtilere ek olarak yalnızca anatomik farklılıklardan ötürü dişi kedilerde yatkınlık görülebilir. Fakat yatkınlığa sebep olan birçok faktör bulunmaktadır bu yüzden tam anlamıyla erkek veya dişi kedide daha sık görülür gibi bir ifadeden bahsedemeyiz.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Kedim sistit oldu diye kara kara düşünenlerin kafalarındaki soru işaretini kaldırmak için sizlere bu konu hakkındaki en önemli bilgileri sıralamaya çalıştık.
Veteriner hekimin yapacağı fiziki muayeneler, kan ve idrar testleri ve görüntüleme teknikleri ile teşhis konduktan sonra kedi sistit tedavi kararı verilir. Verilen idrar örneği, kültür sonuçları ile tespit edilir. Gerekli görüldüğü takdirde ameliyat, kediye özgü diyet programı, kedinin su tüketiminin artırılması ve semptomları azaltmak için ağrı kesiciler veya antibiyotikler gibi çeşitli ilaçların kullanımı veteriner hekim tarafından planlanabilir.
Birçok faktör dikkate alınarak hazırlanmış olan tedavi planını etkileyen bir diğer durum ise enfeksiyon şiddeti, nedeni ve kedinin genel sağlık durumudur. Kedim idrar yolu enfeksiyonu oldu diye endişelenenler için ilaçların yanı sıra; idrar yolu temizliği, su tüketiminin artırılması ve iyi bir beslenme planının hazırlanması etkili olacaktır. İdrardaki pH oranını dengelemek ve mesane taşlarını engellemek için özel mama, tahıl içermeyen gıdalar, kemik suyu, kızılcık ve elma sirkesi de bu duruma iyi gelen besinler arasında yer almaktadır fakat yalnızca veteriner hekim onayı ile kullanılmalıdır. Kısaca kedilerde idrar yolu enfeksiyonu için iyi bir tedavi gerekmektedir.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin İlaç
Kedide idrar yolu enfeksiyonu tedavisi sürecinde veteriner hekimin önerilerine kulak verilmesi, kedi idrar yolu enfeksiyonu ilaç reçetelerinin belirtilen doz ve sürede kullanılmasıyla tedavinin başarısı ve iyileşme sürecinin hızlanması hedeflenir. Aksi takdirde kulaktan dolma bilgiler veya başka bir kediye uygulanmış tedavi yöntemleri gibi profesyonel olmayan davranışlar, farklı bir kedi için bambaşka şeylere sebep olabilir. İyileşme hedeflenirken başka olumsuz durumların önü aralanabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek, özel besinler ile idrardaki asit düzeyini dengelemek, ağrı kesiciler veya antispazmodikler ise tedavi öncesi veya sonrasında ağrıyı hafifletmek için enfeksiyon tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda idrar kesesinin yenilenmesini desteklemek ve idrar yolundaki tahrişi azaltmak amacı ile de kedilerde idrar yolu enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar sayesinde daha ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebilir ve kedinin hayat kalitesi iyileştirilebilir.
Dişi Kedilerde Sistit Tedavisi
Kedilerde sistit yaygın bir durumdur ve mesanelerin iltihaplanması anlamına gelmektedir. İdiyopatik sistit (Feline Idiopathic Cystitis-FIC) olarak adlandırılan türdeki sistitin nedeni halen açıklanamamaktadır. Yaşı genç kedilerde daha sık gözlemlenmekle birlikte yaşlılıkla azalmaktadır fakat bu esnada en önemli nedenini de belirtmekte fayda var: Stres. Stres insanlarda da psikolojik bir faktörken fiziksel rahatsızlıklara sebep olan bir durum olarak adlandırılmaktadır, durum kedilerde de aynıdır. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak kediyi sistit oluşumu açısından olumsuz bir biçimde etkilemektedir. Dişi kedilerde idrar yolu enfeksiyonu ve sistit gibi durumlardan şüphelenildiğinde herhangi bir aksiyon almadan önce mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Sonra gerekli tedavi yöntemleri ile hızlı bir iyileşme süreci hedeflenmektedir.
Erkek Kedilerde Sistit Tedavisi
Sistit her iki cinsiyetteki kedileri etkilese de erkek kedilerde idrar yolu tıkanıklığına sebep olabilir ve daha karmaşık bir tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Yine aynı şekilde bu durum için planlanmak istenen tedavi yöntemi, kedinin genel sağlık hali, hastalığın ciddiyeti, kedinin yaşı ve cinsiyeti gibi birçok etkene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Erkek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu ve sistit gibi durumlara en kısa sürede müdahale için Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak yanınızdayız!
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.