Pet Kuaför

Kedilerde İshal

Normal koşullarda kediniz gün içerisinde 1-2 defa tuvalete çıkarak dışkılama ihtiyacını tamamlayabilir. Ancak bazen kedinizin tuvalete daha fazla gittiğini ve sıvı dışkılama gerçekleştirdiğini fark edebilirsiniz. Bu problem kedilerde ishal olarak tanımlanırken, panik yapılmadan hassasiyet ile yaklaşılıp hızlı müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Evcil dostlarınız kedilerde sağlık durumunu takip edebilmek için özellikle dışkılama etkinliğini takip etmeniz de büyük bir fayda sağlar. Çünkü özellikle ishal gibi dışkılama problemleri kedilerde birçok hastalıkta önemli semptomlar arasında yer alır. Mutlak şekilde kedilerde ishal ile karşılaşıldığında iyi bir inceleme yapılarak bu problemin nedeni, altında yatan sorunlar ve nasıl tedavi edileceği araştırılmalıdır.

Standart olarak ishal (diyare); insanlarda da görülebilen bir bağırsak ve dışkılama rahatsızlığıdır. Bağırsaktaki bir gevşeklik ile birlikte dışkılamanın artış göstermesi ve sıvı formda gerçekleşmesidir. Çoğu zaman bağırsakta su ve besinlerin yeterli emiliminin gerçekleşmemesi ve dışkının bağırsakta çok hızlı hareket etmesi sonucunda oluşur.

Kedilerde ishal rahatsızlığında hafif nöbetler ile karşılaşılması gayet yaygın olarak görülebilir. Çünkü evinizde normal beslenmesinde alışmış olduğu mamalar dışında masa artıklarını ya da metabolizmasını rahatsız edecek yabancı gıdaları tükettiğinde hafif bir ishal problemi yaşanabilir. Hatta birçok farklı faktör örneğin parazitler ya da enfeksiyonlarda vücutta geçici ya da uzun süreli ishaller oluşturabilir.

Yavru Kedilerde İshal 

İshal, her yaş grubunda görülebilse de yavru kedilerde ishal evcil hayvan sahipleri için biraz daha endişe verici olabilir. Çünkü evinizde daha önce bir kedi beslemediğinizden ve ishal durumunda nasıl müdahale edeceğinizi net olarak bilmediğinizden dolayı bu durum sizde endişe oluşturabilir.

Yavru kedilerde dışkı kontrolünü düzenli bir şekilde yapmanız, kedi kum kabını temizlerken buna dikkat etmeniz gerekir. Bir anormallik bulunduğunda ya da kum kabında ishal kalıntıları ile karşılaştığınızda genellikle çevredeki bir faktörün veya diyetteki bir değişimin ishal nedeni olabileceğini anlayabilirsiniz.


Yavru kedilerde ishal problemlerinde genellikle beslenmedeki değişiklikler yani örnek olarak temel mamanın değiştirilmesi, ödül mamaları veya vitamin takviyeleri ishale neden olabilir. Bazen aşılama dönemlerinde ya da bağışıklık sisteminin değiştiği dönemlerde ishal görülebilirken, düzenli kullanılan ilaçlar, parazitler, stres veya zararlı bir gıda nedeni ile zehirlenme ishal oluşturabilir.

Kedilerde İshal Neden Olur? 

Bahsettiğimiz şekilde ishal başlı başına bir problem olarak değil genellikle farklı hastalıklar ile birlikte ortaya çıkan bir semptom şeklinde değerlendirilir. Bu neden ile kedilerde ishal neden olur sorusu için birçok faktörden bahsetmek mümkündür. Öncelikli olarak kedinizde bu tür bir problemin olduğunu anlamak için ani bir şekilde kum kabı dışında bir noktada tuvalet yapması, yumuşak ve sıvı bir dışkılama gerçekleştirmesi ve makat bölgesindeki tüylerin lekeli görünmesi problemin anlaşılmasını sağlayabilir.

Genel olarak da kedilerde ishal probleminin arkasında yatan yaygın nedenler arasında; 

  • Gıdalara karşı yaşanan alerjiler 

  • Kolit veya enflamatuar bağırsak problemleri 

  • Hipertiroidizm

  • Parazitlerin veya hastalıkların bağırsaklarda oluşturduğu enfeksiyonlar 

  • Irk veya yaşa bağlı gıdalara karşı gösterilen introlerans veya diyet değişimi 

  • Vücudun herhangi bir noktasındaki tümör ya da kanserli dokular 

  • Virüs veya bakteri enfeksiyonları 

  • Antibiyotik kullanımı 

  • Böbrek ve karaciğer hastalıkları sayılabilir. 

Genel olarak sayılabilecek bu nedenler yanında aslında kedilerde ishal problemi akut veya kronik olarak da birbirinden ayrılabilir. Akut ishal problemleri geçici süreli olduğu için genellikle altında gıda alerjisi, bağırsak tıkanıklığı, zehirlenmeler, enfeksiyonlar, virüs hastalıkları ya da hipertiroidizm gibi problemler gösterilebilir. Ancak kronik yani endişe verici derecede uzun süren ve iyileşmesi zor olan ishal problemlerinde ise kronik hastalıklar, kalp problemleri, metabolik bozukluklar, kanser ve uzun süreli enfeksiyonlar yer alabilir. 

Kedilerde İshal Belirtileri

İshal görüntüde sıvı ve çok yumuşak bir dışkı olarak fiziki bir belirti ortaya koyar. Temel olarak da kedilerde ishal belirtileri için en önemli ayrıntı şeklinde bu sıvı dışkı ifade edilebilir. Ancak bu problem arkasında bulundurabileceği sağlık sorunları ya da beraberinde getirebileceği hastalıklar ile farklı belirtileri de ortaya çıkarabilir. Örneğin, bazen kırmızı veya kanlı bir ishal görülürken; bu durum bir mide problemi, bağırsak problemi ya da parazit enfeksiyonu nedeni ile oluşabilir. 

İshal bazen sarı veya yeşil gibi bir renge sahip olabilir ve bu da zararlı bir gıdanın tüketilmesi, karaciğer problemleri, kansızlık ya da bakteriyel patojenler nedeni ile ortaya çıkabilir. Tüm bunların yanında genel çerçevede de kedilerde ishal belirtileri arasında aşağıdaki semptomlar sayılabilir: 

  • Mide bulantısı ile birlikte bazen kusma 

  • Aşırı derecede susuzluk yaşanması ve dehidrasyon sonrası göz, burun ya da diş etlerinde kuruma 

  • İştahın düşmesi ile birlikte zayıflık 

  • Beklenmedik bir şekilde salya akışları 

  • Dışkıda kan ile karşılaşılması 

  • Dışkılamada telaş sebebi ile kontrol kaybı 

  • Dışkı hacminde artış ya da azalma

Kedilerde İshal Nasıl Geçer?

Belirtileri net bir şekilde fark edilebilen ve özellikle dışkı kontrolü ile anlaşılabilen ishal probleminde öncelikle bazı ek semptomları göz önünde bulundurarak veteriner başvurusu yapmanız gerekir. Çünkü kedilerde ishal nasıl geçer problemi için gelişigüzel bir şekilde uygulayabileceğiniz kulaktan dolma bilgiler problemin daha fazla büyümesine neden olabilir. Kliniğimizde deneyimli veteriner hekimlerimiz ishal probleminde tedavinin etkin şekilde sağlanması için öncelikle doğru teşhis ve sonrasında doğru tedavi yöntemlerini uygular. 


Kedilerde ishal ile karşılaşıldığında öncelikle kedinizin yavru, genç ya da yaşlı olması ve dehidrasyonun oluşturduğu etkileri inceleyebilirsiniz. Eğer ishal ile birlikte kusma, ateş ve iştahsızlık bulunuyorsa ve çok fazla dışkılama ihtiyacı yer alıyorsa bunu da dikkate almanız gerekir. Özellikle de veteriner hekime başvurmadan önce ishalde kan, sarı veya yeşil bir rengin bulunması gibi ayrıntıları da incelemeniz fayda sağlar. 

Kedilerde İshal Tedavisi 

Belirtiler ve ilk izlenimler ile birlikte kliniğimize başvurduğunuzda, kedilerde ishal tedavisi için öncelikle detaylı bir muayene sağlanır. Öncelikle fiziksel muayene ile ateş kontrolü, nabız, solunum kontrolü, karın ağrısı ve dehidrasyon belirtileri gözden geçirilir. Ardından veterinerimiz daha önce elde etmiş olduğunuz ishal rengi, süresi, sıklığı, kıvamı gibi ayrıntıları öğrenerek son kullanılan ilaçlar, yaptırılan aşılar, stres, zehirlenme endişeleri veya tüketilen mama gibi tüm bilgileri temin eder.

Genel olarak kedilerde ishal ne kadar sürer sorusu için akut problemlerde 2-3 gün arasında hatta daha kısa bir süre ve kronik yaşanılan problemlerde bazen 2 hafta ve daha uzun süreli bir ishal ile karşılaşmak mümkündür. Bu duruma bağlı da detaylı inceleme için laboratuvar ortamında yapılan dışkı, kan ve idrar tahlilleri sağlanır. Gereken noktada da kronik veya akut ishalin tespit edilmesi için ultrasonografi ya da endoskopi gibi yöntemler kullanılabilir. 

Tedavi için ishalin altında yatan neden belirlendikten sonra örneğin enfeksiyon veya kanser gibi problemlerin tedavisi üzerine eğilmek gerekir. Bu durumda bir semptom oluşturan ishalin tedavisi için destekleyici tedavi oluşturacak sıvı ve elektrolit desteği, diyette değişiklikler ve parazit nedenli ishallerde de antiparaziter tedavisi uygulanır. Bazen enfeksiyonlarda kedilerde ishal ilacı olarak antibiyotik kullanımı bazen de tümör gibi vakalarda cerrahi müdahale uygulanabilir. 

Kedilerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir sorusu için özellikle veteriner hekimlerimizin üzerinde durduğu ayrıntılara dikkat etmeniz çok önemlidir. Sıvı dengesi, beslenmede önemli ayrıntılar, tüketilmesi veya tüketilmemesi gereken gıdalar, probiyotikler, alerjenlerden uzak durma gibi her ayrıntıya dikkat etmek gerekir. Özellikle bazen bir sıvı ya da besin alerjisi ya da introlerans da ishal oluşturabileceği için mutlaka erken teşhis edilerek tedavi uygulanmalıdır. 

İshal yavruluk döneminde yaşanan bir problem olduğunda erken teşhis konulması ile kediniz ilerleyen hayatı boyunca bu tarz problemler ile karşılaşmaması için şanslı bir durumda yer alacaktır. Çünkü yavru kedilerde ishal nasıl geçer sorusu için iyi bir inceleme ile problemin kaynağı ortaya çıkarıldığında, hayatı boyunca bir daha bu kaynaktan dolayı bir problem yaşamaması için tedavi başlatılır. 

Veteriner hekimlerimiz tarafından verilen tüm tavsiyeler ve uygulanan tedavi yöntemleri ile akut veya kronik olmasına bağlı ishal problemini sağlıklı bir şekilde atlatmanız mümkündür. Bu nedenle erken teşhis ve doğru tedavi yönteminin belirlemesi çok büyük önem arz ederken, karşılaştığınız belirtilerde eğer 24 saatten uzun süren bir ishal sorunu yaşanıyorsa, mutlaka kliniğimize başvurmalısınız. Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak kedilerde ishal probleminde tüm tedavi aşamaları ve önleyici tedbirler ile sizlere yardımcı olabiliriz.

Faydalı Linkler