Kedi sahiplenmenin yanı sıra kedilerin rahatsızlıkları hakkında bilgi sahibi olmak da oldukça önemlidir. Kedilerde kalp kurdu hastalığı, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ve kedilerde ölümcül olabilecek ciddi bir parazit enfeksiyondur. Kedi sahiplerinin bu hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olması, kedilerinin sağlığını koruma açısından oldukça önem teşkil eder.
Kalp kurdu hastalığı, tıp literatüründe genel olarak dirofilariasis yer alır. Kedilerin sağlığına zarar veren bu parazitlerin yaşam döngüsü oldukça karmaşık ve tehlikelidir. Kalp kurtlarının larvaları, kedilerin bedenine girdiği andan itibaren ciddi sağlık sorunlarına yol açmaya başlar. Larvalar, kedilerin kalbine ve akciğerlerine yerleşerek bu hayati organlarda kalıcı hasara neden olur. Kedinin vücuduna girdikten sonra yaklaşık 50 ila 70 gün içinde ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kedilerin sağlığını önemli oranda olumsuz etkileyen bu süreçte, parazit kedinin bağışıklık sistemini zayıflatır ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara sebebiyet verir. Dilerseniz kedilerde kalp kurdu ile ilgili tüm detayları birlikte inceleyelim.
Kedilerde Kalp Kurdu Belirtileri
Kedilerin yaklaşık %80’i kalp kurdu hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıyadır. Fakat, kediler bu hastalığa yakalansa bile çoğu zaman herhangi bir belirti göstermez. Bu enfeksiyonu, kendi bağışıklık sistemi sayesinde semptom vermeden atlatabilir. Durumun bu şekilde olmasından dola, semptom göstermeyen kedinin enfekte olduğunu net olarak bilmek zordur. Kedilerde kalp kurdu hastalığının klinik belirtileri şu şekildedir:
İshal
Hızlı ve düzensiz nefes alıp verme
Aniden hızlanan nefes alma
Çeşitli solunum problemleri
Düzensiz kalp ritmi
Deride ortaya çıkan lezyonlar
Egzersiz sonrası solunum güçlüğü
İştahsızlık
Yemek yeme isteksizliği
Kedinin istemsiz olarak kafa sallaması
Halsizlik ve yorgunluk
Egzersiz yapma isteksizliği
Öksürük ve solunum problemleri
Kedinin sebepsiz yere kusması
Kedinin karnında sıvı birikmesi durumu
Ani ve nedeni açıklanamayan körlük durumu
Solunum güçlüğü
Hızlı ve ani kilo kaybı
Sebepsiz titreme
Kedilerde ortaya çıkan kalp kurdu belirtilerinin yanı sıra kedilerde kalp kurdu insana bulaşır mı sorusunun cevabı da oldukça merak ediliyor. Kedilerde kalp kurdu hastalığı, evde kedi besleyen birçok kişinin endişe duyduğu bir konudur.
Parazit bir hastalık olduğundan, bu endişe oldukça doğaldır. Fakat, günümüzde deneyimli veteriner hekimlerin belirttiği üzere, kedilerde görülen kalp kurdu insanlara çok nadiren bulaşır. Kedilerden insana bulaşma riski son derece düşüktür. Bu durum gerçekleşse bile çoğu zaman insanlarda semptomsuz bir şekilde iyileşme ihtimali bulunur. Bu sebeple, kedinizde kalp kurdu teşhisi konulmuşsa endişe duyacak herhangi bir durum söz konusu değildir.
Kedilerde Kalp Kurdu Tedavisi
Kedilerde kalp kurdu tedavisi günümüzde sınırlı tedavi yöntemleri ile alanında deneyimli veterinerler tarafından yapılabiliyor. Kalp kurdu için kesin bir tedavi yöntemi henüz bilimsel olarak onaylanmamıştır. Bu hastalıkla mücadelede kedilerin en büyük avantajı ise güçlü bağışıklık sistemleridir. Kedilerin büyük bir kısmı genel olarak herhangi bir belirgin semptom göstermeden ve özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan, bağışıklık sistemlerinin yardımıyla kalp kurdunu vücutlarından temizleyebilirler. Fakat, tedaviye ihtiyaç duyulan durumlarda başvurulabilecek bazı yöntemler mevcuttur. Böyle durumlarda ise alanında deneyimli veteriner hekimler tarafından tedavinin profesyonel olarak yürütülmesi gerekir.
Kedilerde kalp kurdu tedavi sürecinde, deneyimli veterinerler tarafından kalp kurdu hastalığının neden olduğu semptomları hafifletmek ve kedinin genel sağlık durumunu iyileştirmek amacıyla çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Sizlere bu durumu örnek ile birlikte daha net bir şekilde sunabiliriz. Örneğin,; kedilerde vücudun enfeksiyona karşı aşırı tepki vermesini önlemek için steroidler reçete edilebilir. Bunun yanı sıra, kedinin daha rahat nefes alabilmesi için bronkodilatörler kullanılabilir. İkincil enfeksiyonları önlemek amacıyla antibiyotikler de alanında deneyimli veteriner hekimler tarafından tercih edilebilir.
Kedilerde kalp kurdu, hastalığın ileri evrelerinde ve enfeksiyonun ciddi boyutlara ulaştığı durumlarda, cerrahi müdahale ile yetişkin kalp solucanlarının kedinin vücudundan çıkarılması da bir seçenek olarak değerlendirilir. Fakat, uygulanan bu cerrahi müdahale oldukça maliyetlidir. Ayrıca, bu cerrahi müdahale beraberinde getirdiği ciddi riskler nedeniyle genel olarak son çare olarak düşünülmelidir.
Kedilerde kalp kurdu hastalığı teşhisi konulmuş kedilerin düzenli olarak izlenmesi, tedavi sürecinin başarısı ve hastalığın nüksetmemesi açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, profesyonel veteriner hekimler tarafından belirli aralıklarla yapılan çeşitli testler ve tetkikler hayati rol oynar.
Özellikle her 6 ila 12 ayda bir yapılan kontroller, hastalığın ilerleyip ilerlemediğini ya da tedavinin etkili olup olmadığını değerlendirmek için önemlidir. Profesyonel olarak yürütülmesi gereken bu süreçte, kedinin akciğerlerinde ve solunum yollarında herhangi bir hasar oluşup oluşmadığını belirlemek amacıyla düzenli olarak göğüs röntgenleri çekilir. Kedilerde kalp kurdu hastalığına yakalanmış bir kedide semptomlar açık bir şekilde ortaya çıkarsa alanında deneyimli veteriner hekimler tarafından destekleyici tedavi olarak intravenöz sıvı tedavisi, oksijen desteği ve kardiyovasküler ilaçlar önerilebilir. Profesyonel olarak uygulanan bu tedavi yöntemleri genel olarak kedinin yaşam kalitesini artırmak ve semptomların etkilerini hafifletmek amacıyla uygulanır.
ÖNEMLİ: Köpeklerde kullanılan kalp kurdu tedavi ilaçları, kedilerde kullanılamaz. Köpekler için üretimi sağlanan bu ilaçlar, kediler için zararlı olabilecek yan etkiler barındırabilir. Bu sebepten ötürü tedavi sürecinde mutlaka profesyonel veteriner hekimlerden destek alınması gerekir.
Remedy Veteriner Kliniğine gelerek alanında deneyimli veteriner hekimlerimizden profesyonel destek alabilirsiniz. Kedinizin sağlığını korumak ve kalp kurdu tedavisini sürdürmek için için sizleri kliniğimize bekliyoruz. Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için ilk adımı atın ve bizlerle iletişime geçin!
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.