Pet Kuaför

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu


Enfeksiyonlar, dış kaynaklı zararlıların vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkarabildikleri tepkiler arasında yer alır. Örnek olarak kedilerde kulak enfeksiyonu çoğunlukla kulak akarı veya bir alerji nedeni ile ortaya çıkan bir sonuçtur. Ağrılı ve bazen akıntılı bir şekilde devam edebilen enfeksiyonlar bariz belirtiler ile fark edilebilir ve mutlaka zamanında müdahale ile tedavi edilmelidir.

Kedilerde kulak enfeksiyonu belirtiler ile birlikte fark edildiğinde, en hızlı şekilde veteriner hekim desteği almak gerekir. Çünkü enfeksiyonlar akıntı ile beraber kulakta oluşturduğu kaşıntı ve ağrı nedeni ile giderek ilerler ve daha sıkıntılı bir hale gelir. Ayrıca tedavi edilmeyen bir kulak enfeksiyonu ilerledikçe kulakta daha ağır ve kalıcı hasarlar oluşmasına da neden olabilir. 

Enfeksiyonun oluşması genellikle parazit, zararlı bakteriler, virüsler veya bir yaralanma gibi durumlar sonucunda vücudun o bölgesinde iyi bir bakım ve hijyen oluşmamasından kaynaklı şekildedir. Bu anlamda kedilerde kulak enfeksiyonu oluşturabilecek faktörler arasında da örneğin temizlenmemiş ve biriken kulak akarları yer alabilir. Kulağa ve iç kulağa doğru uzanan pireler, burada farklı bakteriler ve kulak kiri ile birleştiğinde enfeksiyon oluşturabileceği gibi alerjik cilt, kulaktaki yaralanmalar veya kulak içerisinde oluşan bir tümör enfeksiyona neden olabilir. 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri 

Kulak enfeksiyonlarında belirtileri tek bir safhada incelenmek yerine enfeksiyonun bulunduğu kulak bölümüne göre incelenir. Bir kedinin kulağı anatomik olarak dış kulak yani kulak kepçesi ve memesi sonrasında orta kulak ve iç kulak olarak üç bölüme ayrılır. Kedilerde görülen bu tip enfeksiyonlarda da genellikle dış kulak enfeksiyonu ile karşılaşılır.


En yaygın görülebilecek kedilerde kulak enfeksiyonu belirtileri ise dış kulaktaki soruna göre aşağıdaki şekilde sayılabilir. 

  • Kulakta yoğun bir kaşıntı 

  • Kulak kepçesinde ve uçlarında sıcak kırmızı bir renk ve şişkinlik 

  • Kulak bölgesinde aşırı ağrı ve kedinizin bu ağrı nedeni ile başını çevirmeye çalışması 

  • Kulaktan gelen enfeksiyon akıntısı ve kötü bir koku 

  • Kedinin sürekli yüzünü ovalamaya ve ağrısını geçirmeye çalışması 

  • Kulak kepçesinin şişerek sarkması 

  • Enfeksiyon bulunan kulakta aşırı akıntı, kan pıhtıları ve kulak kiri 

Eğer enfeksiyon orta veya iç kulağa doğru ilerlerse, bu durumda dengenin kaybolması, gözlerde titreme ve başı sürekli öne eğmeye çalışma gibi belirtiler ile de karşılaşılabilir. 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi 

Kulak enfeksiyonlarında belirtiler enfeksiyon teşhisini kolay bir şekilde gerçekleştirmeye yarasa da veteriner hekimlerimiz yine de özellikle enfeksiyon akıntısından alınan örnekleri laboratuvar ortamında inceleyerek, akar veya diğer faktörlerin varlığını da tespit edebilir. Çünkü kedilerde kulak enfeksiyonu tedavisi için öncelikle arkadaki nedenin ve sonrasında da enfeksiyonun oluşturduğu semptomların tedavi edilmesi gerekir. 

Tedavide enfeksiyonun oluşturduğu şişlik, kaşıntı ve ağrıyı engelleyecek şekilde kulak damlaları kullanılırken, mutlak bir şekilde veteriner hekimlerin reçete ettiği damlalar kullanılmalıdır. Veteriner hekimler kedinizin yaşadığı rahatsızlığa, enfeksiyonun türüne ve kaynağına göre ilaç seçimlerini spesifik bir şekilde gerçekleştirebilir. Yine veteriner hekim tarafından ilk defa veteriner kliniğinde kullanılan ve sonrasında size tavsiye edilecek kulak temizleyicilerin kullanılması da büyük fayda sağlar. 


Kedilerde kulak enfeksiyonuna ne iyi gelir sorusu için öncelikle düzenli ilaç kullanımından ve sonrasında da düzenli kulak temizliğinden bahsetmek gerekebilir. Enfeksiyonu arttırabilecek veya neden olabilecek kulaktaki fazla kirin temizlenmesi, kulaktan gelen enfeksiyon akıntılarının düzenli bir şekilde temizlenmesi ve kulak kanalında da temiz tutulması gerekir. 

Tüm uygulamalar ile birlikte kedi kulak enfeksiyonu nasıl geçer sorusu açısından da tüm faktörlerin giderilmesi ve oluşan enfeksiyonun iyileştirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Veteriner hekimlerimiz reçeteli bir şekilde iltihabı giderecek antibiyotikler ve ağrı kesicileri sizlere sunabildiği gibi arkada yatan nedeni de tespit etmeye çalışır. Enfeksiyon oluşturan faktör bazen parazit ve bazen bir alerji olabileceği için bu problemlerin de belirlenerek tedavi edilmesi önemlidir. 

Kedilerde kulak enfeksiyonu tedavisi aşamalarından biri de enfeksiyon nedenli oluşan kulak hematomu semptomunun iyileştirilmesidir. Kulak kepçesi içerisinde oluşan bu tür kan kabarcıkları pratik bir cerrahi ile alınarak tedavi edilebilir. Ayrıca enfeksiyonun oluşmasına neden olan kulağa kaçmış yabancı bir cisim, kulakta oluşan bir tümör veya polip durumlarında da yine hem bu rahatsızlığın tedavisi hem de gereken noktada cerrahi müdahale ihtiyacı bulunabilir. 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu İlacı 

Enfeksiyon, antibiyotik ile tedavi edilebilecek bir rahatsızlık oluşturduğu için kedilerde kulak enfeksiyonu ilacı olarak veteriner hekimler genellikle antibiyotik ve anti-parazit ilaçlar kullanır. Ancak arkada bulunan faktör bazen antibiyotik ötesinde daha kapsamlı tedaviler gerektirirken, veteriner hekimler sizlere ilaç olarak sadece ağrı kesiciler ve hijyen sağlayıcı ilaçlar reçete edebilir. Detaylı inceleme ve iyi bir tedavi programı ile kedilerde kulak enfeksiyonu riskini ortadan kaldırmak için Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mizi her durumda ziyaret edebilirsiniz. 

Faydalı Linkler