Sistit yani idrar yolu tıkanıklığı, genellikle erkek kedilerde karşılaşılan ve nadiren dişi kedilerde görülebilen bir sağlık problemdir. Evcil dostlarımızda acılı bir süreç olarak geçen ve ilerleyen noktada hayati risk oluşturabilen bu hastalıkta, idrar aktarımını sağlayan tüpte tıkanıklık oluşur. Bu problem genel olarak kedilerde sistit veya tıbbi adıyla Felin İdiopatik Sistit (FIC) şeklinde adlandırılır.
Sistit probleminde idrar yolu tıkanıklığı ile karşılaşılırken, üretra (idrarın mesaneden peniste ulaştırıldığı tüp) genellikle de mineral ile hücre karışımı bir faktör ile tıkanır. Üretra tıkanıklığı sonucu oluşan kedide sistit problemi sonrasında mesanede birikerek atılamayan idrar sonrasında mesanede şişlik ortaya çıkar. Hatta tıkanıklığın uzun süre devam etmesi ardından böbreklerde de şişme ve hasar ortaya çıkabilir. Tüm bunların sonucundan mesane yırtığı ve idrarın karın boşluğuna sızması gibi riskli bir durum görülebilir.
Tıbbi olarak kedilerde sistit nedir sorusu için en basit tanım ile mesanelerde iltihaplanma yanıtı verilebilir. Çoğu zamanda kedilerde idiopatik sistit nedeni tam olarak açıklanamayan bir problemdir. Özellikle erkek kediler arasında yaygındır ve çok ciddi bir sağlık sorunu oluşturmasa da kedinizde rahatsız edici bir yaşam sürecine neden olabilir.
Kedilerde Sistit Belirtileri
İdiopatik sistit, genellikle kedilerin gençlik çağında yaygın bir şekilde görülürken; ilerleyen yaşta çok nadir bir şekilde görülür. Mesane ile penis arasındaki tütün tıkanıklığı olarak ifade edildiği için dişilerde görülme ihtimali düşüktür ve ancak dişi kedilerde bir mesane sorunu bulunduğunda idrar yolunda enfeksiyon ile ortaya çıkabilir. Erkek kedilerde hastalık görüldüğünde de kedilerde sistit belirtileri aşağıdaki listedeki şekilde ifade edilebilir.
İdrar çıkışında acı duyma ve aşırı zorlanma
Kedinin daha sık idrar yapma isteği duyması
Sıklıkla idrara çıkmayı istemesi
Evcil dostunuzun beklenmedik bir şekilde kum kabı dışında (ağrı nedeni ile) ani idrara çıkması
Sürekli şekilde genital bölge ve alt karın bölgesini temizlemeye çalışması ve bu neden ile tüy dökülmesi
Davranış değişikliği ve karakterinde saldırganlık
İdrarda pıhtı şeklinde ya da pembe ince renkte kan
Genellikle de erkek kedilerde idrara çıkamama (son derece ağrılı ve ilerleyen komplikasyonların görüldüğü hastalıklarda bu belirti ortaya çıkabilir)
Sistit en temel çerçevede stres kaynaklı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu minvalde de kedilerde sistit belirtisi arasında özellikle evcil dostunuzun aşırı stresli, saldırgan ve huzursuz olması yer alabilir. Kısırlaştırılmış erkek kedilerde de 4 yaşına kadar idrar yolunda oluşabilen darlık sistin için yatkınlık nedeni olurken, bazen küçük idrar yolu taşları da tıkanıklık nedeni oluşturabilir.
Kedilerde Sistit Tedavisi
Sistit alt idrar yolunda tekrarlayabilecek özellikle stres ile yoğun bir şekilde bağlantılı bir rahatsızlıktır. Ancak ifade edildiği şekilde yaş ilerledikçe risk azalsa da bazen kedilerde kronik bir hale gelebilmektedir. Fakat ataklar giderek azalırken, bu atakları da engelleyebilmek için düzenli şekilde kedilerde sistit tedavisi uygulanması büyük fayda sağlar.
Sistit hastalığının net bir şekilde tespit edilebilmesi için bugün kullanılan yaygın bir veterinerlik tanı aracı veya test yöntemi bulunmamaktadır. Eğer evcil dostlarımız idrar problemi yaşıyorsa, bu problemin arkasında bir enfeksiyon, görüntüleme yöntemlerinde tespit edilebilen bir tıkanıklık ya da mesane taşı teşhisi sağlanırsa; buna bağlı olarak da idiopatik sistit tespiti gerçekleştirmek mümkündür.
Kedilerde sistit ve tedavisi konusunda günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntem anti-inflamatuar ilaçların reçete edilmesidir. Kedi sahipleri açısından düzenli bir şekilde bu ilaçları kullanmak bazen endişe verici olsa da özellikle susuz ve düşük tansiyon ile yaşayan kedilerde, ilaç kullanımında veteriner desteği büyük fayda sağlar. Bu bağlamda da genellikle veteriner hekimler ilaç tedavisi ile birlikte düzenli su tüketim tavsiyesi ve düzenli bir beslenme önerisi sağlar.
Çoğu zaman kedi sistit ilacı ile enfeksiyonun ve tıkanıklığın giderilmesi mümkün olurken, kediniz daha sonraki süreçte yeniden sistit problemi ile karşılaştığında kaygılı ve stresli olmasından anlamanız mümkündür. Ev içerisinde saklanacak bir yer aramaya başlarken, daha fazla su içmesini sağlamanız ve veteriner tavsiyesinde yer alan takviyeleri ya da özel diyet programlarını kullanmanız gerekir.
Özellikle erkek kedilerde sistit tedavisi sağlanması için tıkanıklığın bulunduğu noktada hızlı bir yaklaşım önemlidir. Bazen idrar sondası kullanılması ya da mesaneyi temizleme açısından özel solüsyonlar kullanılması tercih edilebilir. Tüm bunlar veteriner hekimlerimiz tarafından uygulanırken, tıkanıklık giderildikten sonra da önlem alınması üzerinde durulur.
Öte yandan dişi kedilerde sistit tedavisi açısından da eğer tıkanıklığa neden olabilecek bir idrar yolu enfeksiyonu bulunuyorsa, genellikle birkaç günlük bir ilaç tedavisi ile çözüm elde edilir. Her koşulda kedilerde sistit evcil dostunuzun hayatını olumsuz etkileyebilecek ve ivedi tedavi edilerek sonrasında önlem alınması gereken bir hastalıktır. Remedy Veteriner Tıp Merkezi bünyemizde veteriner hekimlerimizin desteği ile kedinizin daha stressiz ve huzurlu bir ortamda yaşaması için alacağınız bu önlemler konusunda rehberlik talep edebilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.