Kedilerin Parazit Aşısı 

kedilerin parazit aşısı
İçindekiler

Kedilerin Parazit Aşısı 

Evinizde sizin ile beraber yaşamını sürdüren bir kediniz bulunuyorsa, evcil dostunuzun sağlığı ve konforu için bazı sorumluluklara sahip olmanız gerekir. Örnek olarak sağlıklarını koruyacak şekilde iç ve dış parazitlere karşı koruma önlemlerinin alınması bir mecburiyettir. Bu önlemler aşı takvimi dahilinde de bulunmak üzere kedilerin parazit aşısı sayesinde alınabilir. 

Parazitler, iç parazitler ve dış parazitler şeklinde iki farklı türe ayrılırlar. Kedilerde iç parazitler vücudun iç dokularına ulaşarak, bu bölgelerde asalak bir yaşam sürüp, enfeksiyonlar oluşturabilirler. Yine kedilerde dış parazitler ise cilt ve tüy üzerine yerleşerek kedinizin kanını emme vasıtası ile beslenirler. Her iki parazit türü karşısında da kedilerin parazit aşısı vücudu iç ve dıştan koruyabilecek en önemli önlemdir. 

Kedi İç Parazit Aşısı 

Öncelikli olarak bağırsak dokusuna bulaşmak üzere kedilerde kalp ve mide gibi birçok dokuya ulaşabilen iç parazitler bu dokularda yaşamlarını sürdürürler. Parazitler bazen vücuda az miktarda girdikleri için belirti vermeyebilir. Ancak uzun süre vücutta kaldıklarında veya bulaşan parazit miktarı fazla olduğunda semptomlar görülebilir. Bu semptomların görülmesi beklenmeden de düzenli bir şekilde kedi iç parazit aşısı uygulaması yapılmalıdır. 

kedi iç parazit aşısı

Kedi iç parazit aşısı konusunda link üzerinde yer alan içerik dahilinde çok daha detaylı bir şekilde bilgiye ulaşılması imkanı bulunmaktadır. Genel çerçevede de iç parazit aşıları vücutta sıklıkla karşılaşılabilecek kancalı kurt, tenya ya da kalp kurdu gibi parazitlere karşı önlem oluşturur. Koruyucu olarak parazitler vücuda bulaşsa dahi kedilerin parazit aşısı uygulaması hasar oluşturmalarını engellemek için uygulama yapılır. 

Kedi Dış Parazit Aşısı 

Dış parazitler özellikle cilt üzerine yerleşen ve tüyler arasında yaşayarak evcil dostlarınızın kanını emme vasıtasıyla hayatını sürdüren zararlılardır. Vücut içerisinde bulaşmadan vücut dışından etki göstererek kana bulaştırabilecekleri mikroplar ile hastalıklar ortaya çıkarabilirler. Değişen türleri ile mücadele açısından da evcil dostlarımızda kedi dış parazit aşısı uygulanmalıdır. 

Parazitler için gerçekleştirilen uygulamalarda aşı gibi temel bir kavram kullanılsa da özellikle dış parazit uygulamalarında bazen damla ve sprey gibi ilaçlar tercih edilir. Hatta veterinerlerimiz tarafından da aşı takvimi içerisinde düzenli bir şekilde bu sprey ve damlalar tatbik edilir. Uygulama kedilerde görülebilecek bit, uyuz akarları, pire veya kene gibi dış parazitlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağladığı gibi bulaşmasını da engelleyebilir.

kedi dış parazit aşısı

Dış parazit uygulamalarında genellikle bir damla formülü kullanılırken, sadece enseye damlatılan birkaç damla vücutta dış parazite karşı koruma elde edilmesini sağlayabilir. Nadiren hem iç hem de dış parazitler ile mücadelede tablet tarzında uygulamalar da bulunsa dahi iğne yani enjeksiyon uygulamaları çok rastlanılan bir yöntem değildir. 

Kedi İç Dış Parazit Aşısı 

İç parazitler ile dış parazitler birbirinden bariz şekilde farklı bir yapıya sahiptir ve hem bulaştıkları doku hem de oluşturdukları etki birbirinden farklıdır. Bu neden ile yavruluktan itibaren aşı takvimi içerisinde her iki parazit türüne karşı ayrı koruyucu aşı uygulamalarından bahsedilebilir. Ancak detaylı ve eksiksiz bir şekilde parazitlere karşı koruma için kedi iç dış parazit aşısı bir arada da uygulanabilir. 

Günümüzde kompleks bir yapı ile koruma elde edilebilmesi için kedi iç dış parazit aşısı bir arada kullanılarak da koruma sağlanabilir. Uygulamada yine bir damla formu yer alırken, enjeksiyon formu yerine daha etkili bir çözüm olarak damlalar kullanılır. Kullanılan parazit damlaları çok hafif yan etkiler göstererek aynı gün içerisinde bu yan etkilerin ortadan kalkması ile her dozu ile birlikte ortalama 2-3 ay süresince etki gösterir. 

Yetişkinlik döneminde kedilerde, kedilerde iç dış parazit damlası ortalama 2-3 ayda bir tekrar edilir. Çünkü her ne kadar kediniz ev içerisinde yaşamını sürdürse de 8 haftalıktan itibaren evden dışarıya çıkmaya başladıkça parazit faktörleri ile karşılaşabilir. Ev içerisindeki farklı evcil kediler birbirine parazit bulaştırabileceği gibi dışarıdan gelen gıdalar, kirli sular veya açık havadan gelebilecek böcek gibi birçok zararlı parazit bulaştırabilir. İç dış parazit damlası konusunda da detaylı tüm bilgi paylaşılan link içerisinde incelenebilir. 

Kedilerin Parazit Aşılarını Remedy Veteriner Tıp Merkezi’nde Yaptırabilirsiniz! 

Sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmeleri için 1,5 aylık olmalarından itibaren kedilerde ortalama her 3 ayda bir 1 doz olacak şekilde iç dış parazit damlası tatbik edilmelidir. Uygulamanın aşı takvimine dahil edilmesi, düzenli bir şekilde takip edilmesi ve koruma sağlanması için kedilerin parazit aşıları üzerinde önemle durmak gerekir. Uygulama düzenli ve eksiksiz bir şekilde de Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mizde yaptırılabilir. 

Faydalı Linkler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kategoriler

Bizi Arayın

Evcil Dostlarınız İçin Doğru Adres