Köpekler, hayatlarının herhangi bir döneminde dış faktörler, genetik faktörler, beslenme ya da ilerleyen yaş gibi koşullar nedeni ile değişen hastalıklar ile karşılaşabilir. Vücudun herhangi farklı bir bölgesine ya da hastalığın seyrine bağlı olarak da köpek hastalıkları birbirinden farklı kategorilere ve alt türlere sahiptir.
Köpeğin hastalıkları nelerdir sorusu için neredeyse 100’den farklı hastalık türünden bahsetmek mümkündür. Her hastalık değişen bir etki oluştururken, bazen hastalıklarda ortak belirtiler, faktörler ve tedavi yöntemleri de görülebilir. Daha açıklayıcı ve anlamlı bir şekilde köpek hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmak için de değişen başlıklar ile hastalıklar incelenebilir.
Köpek Deri Hastalıkları
Günümüzde bilinen köpek deri hastalıkları köpeklerin ciltlerinde enfeksiyon, alerji ya da yaralar şeklinde görülebilir.
Köpeklerde Deri Hastalıkları Belirtileri
Bilinen farklı hastalık türlerine bağlı olarak köpeklerde deri hastalıkları belirtileri açısından ortak semptomlar arasında deride oluşan kızarıklıklar, iltihaplı yaralar, şişlik, kaşıntı, tüy dökülmeleri ve derideki kanamalar yer alabilir.
Köpek Deri Hastalıkları Tedavisi
Belirtiler ile benzer şekilde köpek deri hastalıkları tedavisi açısından da hastalıkların türü farklılık gösterse de ortak tedaviler arasında topikal merhemler, anti-paraziter ilaçlar ve temizleyici solüsyonlar gibi yöntemler kullanılabilir.
Köpek Göz Hastalıkları
Günümüzde köpek göz hastalıkları için sayılabilecek onlarca farklı hastalık türü arasında bazıları kısa süreli ve hafif, bazıları ise ağır ve etkileri önemli hastalık türleridir.
Köpeklerde Kornea Ülseri
Önemli bir hastalık türü olan köpeklerde kornea ülseri bir darbe veya çizilme sonucu gözde oluşan bir travmatik etkidir. Gözde yeşil bir tabaka ile ortaya çıkarken, mutlaka veteriner hekim kontrolü gerekir.
Köpeklerde Konjonktivit
Köpeklerde gözlerde görülen en ağır iltihaplardan birisi göz kapakları içerisindeki zarda oluşan köpeklerde konjonktivit isimli iltihaptır. Pembe göz hastalığı olarak da adlandırılan bu problem alerjiler, virüsler veya bakteriler sonucunda bir enfeksiyon şeklinde ortaya çıkabilir.
Köpek Viral Hastalıkları
Virüsler, köpeklerde kalıcı, geçici, ağır ve bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkarabilir. Birçok farklı virüs değişen, çok uzun yıllardır bilinen ya da yeni yeni keşfedilmiş köpek viral hastalıkları oluşturabilmektedir.
Köpeklerde Genç Hastalığı (Köpeklerde Distemper)
Bulaşıcı bir virüs hastalığı olan köpeklerde genç hastalığı genellikle ilk emzirme sırasında anneden kolostrum alan yavrularda görülebilmektedir. 3-12 ay arası yavru köpeklerde yaygın olan köpeklerde distemper problemi solunum sistemi sinir sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili oluştururken iyileşme imkanı bulunmaktadır.
Köpeklerde Kanlı İshal (Parvovirüs)
Parvovirüs olarak nitelendirilen bir virüs türü köpeklerde uzun süreli ve ağır bir ishal rahatsızlığına neden olabilir. Hastalık bir diğer ismi ile köpeklerde kanlı ishal şeklinde de adlandırılırken, Canine parvovirüs isimli bir virüs sonrasında evcil dostlarımızda bulaşıcı ve enfeksiyon tarzı bir rahatsızlık görülür.
Köpeklerde Kuduz Hastalığı
Kuduz çok eski zamanlardan bu yana köpekler ile bağdaştırılmış bir virüs hastalığıdır. Rabies isimli virüs nedeni ile ortaya çıkan köpeklerde kuduz hastalığı hem fiziksel hem de psikolojik etkiler ortaya koyarken; saldırganlık, salyalar ve nöbetler görülür. İyileşmesi hastalığın tespit edildiği evreye bağlıdır.
Köpeklerde Hepatit
Canine Adenovirus Type-1 (CAV-1) virüsünün neden olduğu köpeklerde hepatit bir akut karaciğer enfeksiyon türüdür. Hepatit ile birlikte yüksek ateş, depresyon ve iltihaplar görülürken, sarılık olarak da bilinen bu hastalık kronik semptomlar ortaya çıkarabilir.
Köpeklerde Bakteriyel Hastalıklar
Virüsler, kadar bakteriler de değişen köpek hastalıkları oluşturabilir. Bilinen önemli köpeklerde bakteriyel hastalıklar ise alt başlıklar ile incelenebilir.
Köpeklerde Leptospiroz
Bir enfeksiyon olan köpeklerde leptospiroz rahatsızlığında öncelikle ateş yükselirken sonrasında böbrek yetmezliği görülebilir. Kan pıhtılaşması bozuklukları ve sinirsel faktörler devreye girerken, insanlara bulaşabilen bir hastalıktır.
Köpeklerde Lyme Hastalığı
Borrelia burgdorferi adı verilen bakteri nedeni ile gelişen köpeklerde lyme hastalığı bir enfeksiyon olarak genellikle kara ayaklı keneler dolayısıyla köpeklere bulaşır. Aynı hastalık insanlarda da görülebilirken, erken müdahale ile kötü sonuçlar engellenerek, kronik böbrek yetmezliği veya nörolojik problemlerin önüne geçilebilir.
Köpeklerde Barınak Hastalığı (Kennel Cough)
Barınaklar gibi köpeklerin bir arada yaşayıp çok sık temas ettiği bölgelerde kennel cough olarak adlandırılan öksürük hastalığı yaygın şekilde görülebilir. Kuru bir öksürük ve enerji düşüklüğü ile ortaya çıkan köpeklerde barınak hastalığı nefes almayı zorlaştırırken özellikle ev hayvanlarına çok hızlı bulaşabilir.
Köpeklerde Paraziter Hastalıklar
Parazitler açık dünyadan köpeklere hızlı bir şekilde bulaşma gösterirken, köpeklerde paraziter hastalıklar ile birçok rahatsızlığı ortaya çıkarabilir.
Köpeklerde Kalp Kurdu
Yaygın bir parazit hastalığı olan köpeklerde kalp kurdu günümüzde tedavi edilebilir bir yapıya sahiptir. Oluşturduğu iltihap, ilaçlar ile kurutulurken, çok pratik bir test vasıtasıyla teşhis edilebilmektedir.
Köpeklerde İç Parazit
Parazitler köpek hastalıkları oluşturma açısından köpeklerde iç parazit ve dış parazit olarak birbirinden ayrılırken, iç parazitler genellikle bağırsağa ulaşarak enfeksiyonlar oluştururlar. İç parazit türleri arasında özellikle kurtlar, tenyalar ve kalp kurdu gibi önemli türler bulunmaktadır.
Köpeklerde Dış Parazit
Vücutta özellikle cilt üzerinde etki gösteren köpeklerde dış parazit çeşitleri genellikle kaşıntı, kızarıklık, tüy dökülmesi ve iltihaplar oluşturabilir. Çok sık görülen pire tarzındaki dış parazitler arasında aynı zamanda uyuz akarları ve kene gibi türler yer alır.
Köpeklerde Kene Hastalıkları (Riketsiya)
Kene genellikle virüs ve bakterileri taşıyabilen bir dış parazittir. Örnek olarak Ehrlichia canis türü riketsiya en yaygın şekilde görülen kene kaynaklı bakteri organizmasıdır. Her yaşta ve her cinste köpeklerde kene hastalıkları ile karşılaşmak mümkün olurken, hastalıklar bir enfeksiyon şeklinde gelişebilir ve günümüzde hafif veya ilerleyen vakalara göre tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Köpek Hastalığı
Kaynağı net bir şekilde bilinen ve genellikle dış faktörlü şekilde oluşan köpek hastalığı çeşitleri dışında köpeklerde vücut iç yapısından kaynaklanan ve değişen belirtileri ile tedavi yöntemleri gerektiren hastalıklar da bulunmaktadır. Bu şekilde ayrım oluşturabilecek köpek hastalıkları konusunda da yine alt başlıklar ile farklı incelemeler sağlanabilir.
Ağız Ve Diş Hastalıkları
Köpeklerde görülebilecek ağız ve diş hastalıkları beslenme kaynaklı ya da yaşlanma kaynaklı olarak değişen çeşitler oluşturabilir.
Köpek Diş Çekimi
Köpeklerde dişlerin çürümeye başlaması, darbeye dayalı olarak kırıklar oluşması veya enfeksiyonlar gibi durumlarda köpek diş çekimi ihtiyacı bulunabilir. Cerrahi bir müdahale olan diş çekimi dikkatli ve güvenilir bir şekilde yapılabilir.
Üreme Sistemi Hastalıkları
Köpeklerde memeli hayvan yapısı nedeni ile erkeklerde testisler ve testosteron hormonu ve dişilerde ise rahim ve östrojen hormonu ile üreme sistemi gelişir. Her iki cinsiyette de üreme sistemi hastalıkları görmek mümkün olurken, bu hastalıkların çözümü veya önleyici faaliyetler yer almaktadır.
Köpeklerde Rahim İltihabı (Pyometra)
Dişi köpeklerde görülebilecek köpeklerde rahim iltihabı rahim duvarlarında oluşan kalınlaşma ve ortaya çıkan enfeksiyon nedeni ile görülen riskli bir hastalık türüdür. Pek fazla belirti bulunmamak ile birlikte özellikle kısırlaştırılmamış dişilerde yaş ile birlikte pyometra görülebilir.
Köpek Kısırlaştırma
Ev ortamında yaşayan ve kızgınlık döneminde yani cinsel olgunluğa erişmeleri ile birlikte rahatsızlık yaşayabilecek ve asabiyet gibi sorunlar yaşayabilecek köpeklerde cinsel üreme yeteneğinin alınması gerekebilir. Tamamen evcil hayvan sahibinin isteğine bağlı şekilde gerçekleştirilen köpek kısırlaştırma dişi ve erkeklerde farklı yöntemler ile güvenilir ve modern yapıda sağlanan bir cerrahi operasyondur.
Kan Hastalıkları
Köpeklerde insanlarda bulunduğu gibi kan grupları yer alırken, 13 farklı kan grubu bulunduğu ifade edilebilir. Kanda genetik olarak cins veya ırka bağlı olarak da kan hastalıkları ile karşılaşma ihtimali yer alır. Yaygın olmayan köpek hastalıkları arasında değişen bu tip hastalıklardan bahsedilebilir.
Köpeklerde Anemi
Kansızlık problemi yani köpeklerde anemi sağlıklı alyuvarların belirli dokulara taşınmaması ile ortaya çıkar. Vücut enfeksiyonları, zehirlenmeler, böbrek problemleri, kronik hastalıklar veya sağlıksız beslenme hastalığa neden olabilir.
Köpeklerde Hemofili
Pıhtılaşmanın oluşmaması nedeni ile aşırı kanama gibi etkiler görülebilen köpeklerde hemofili probleminde özellikle yaralanmaları engellemek gerekir. Kalıtsal yapılı bu hastalık genellikle erkek köpeklerde daha çok görülürken, risk faktörlerine rağmen tedavi net bir şekilde belirlenmemiştir.
Köpeklerde Genç Hastalığı
Distemper yani köpeklerde genç hastalığı genellikle gözlerde bir sulanma ve göz akıntısı ile anlaşılabilen bir hastalıktır. Hem evcil hem de yabani köpek ırklarında görülebilen bu hastalık virüs kaynaklı olmak ile birlikte genellikle solunum, sindirim ve sinir sistemi üzerinde ağır etkileri yer alabilen ve kanda etki oluşan bir hastalıktır.
Onkolojik Hastalıklar
Dokularda dejenerasyon tarzında görülen köpek hastalıkları arasında da onkolojik hastalıklar yani kanser türleri yer almaktadır. Kanser ve tümörler köpeklerde vücudun birçok farklı doku ve sisteminde görülebilir.
Köpeklerde Kanser
Günümüzde köpeklerde kanser vücutta kan, bağırsak, sinir sistemi, kemikler, organlar ve akciğer gibi birçok bölgede giderek daha sık görülen bir hastalık haline gelmiştir. İyi huylu bir tümör ya da kötü huylu bir tümör ile gelişebilecek vücudun farklı bölgesindeki kanser genetik etmenler, değişen hastalıklar, radyasyon, yanlış beslenme veya virüsler nedeni ile oluşabilir. Bulunduğu bölgeye ve kaçıncı evrede bulunduğuna göre de kemoterapi, ilaçlar ya da ameliyat ile tedavi edilmesi ihtimali bulunmaktadır.
Endokrin Ve Metabolik Hastalıklar
Köpeklerde görülebilecek endokrin ve metabolik hastalıklar vücuttaki hormon dengesizliği ve eksikliği ya da fazlalığı sonrasında ortaya çıkabilen durumlardır.
Köpeklerde Cushing Sendromu (Hastalığı-Hiperadrenokortisizm)
Hayati tehlike oluşturabilecek rahatsızlıklar arasında yer alan köpeklerde cushing sendromu böbrek üstü bezlerinde gereğinden fazla kortizon hormonunun üretimi ile ortaya çıkmaktadır. Bu neden ile hastalık bir diğer adıyla hiperadrenokortisizm şeklinde de adlandırılır. Hipofiz bezindeki bir tümör, adrenal bez tümörü ya da uzun süre kullanılan ilaçlar hastalığa neden olurken, tedavide ilaç kullanımı veya ameliyat ile köpeklerde cushing hastalığı iyileştirilebilir.
Köpeklerde Hipotiroidizm
Tiroit bezi hormonları vücutta denge, büyüme ve gelişim gibi birçok görev üstlenirken, köpeklerde hipotiroidizm durumunda ise tiroit hormonu salgısında bir dengesizlik oluşur. Bu hastalıkta genellikle hormon takviyesi oluşturulacak ilaçlar ile tedavi sağlanabilmektedir.
Köpeklerde Şeker Hastalığı (Diyabet)
Diyabet insanlarda olduğu gibi köpeklerde de görülebilen hormonal kaynaklı köpek hastalıkları arasında yer alır. Pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun etki göstermemesi veya yetersiz gelmesi nedeni ile beslenme düzeninde bozukluk oluştururken, şeker seviyesi 126 mg/dl üzerine çıkabilir. Bu durumda köpeklerde şeker hastalığı görülürken, insülin bağımlılığı, insülin direnci veya gizli şeker şeklinde çıkabilecek türlerinde beslenme düzeni ve insülin hormon takviyesi sağlanır.
Köpeklerde Addison Hastalığı (Hipoadrenokortisizm)
Hormon ve metabolizma kaynaklı köpek hastalıkları arasında adrenal bezlerde yeterli miktarda kortikosteroid hormonu salgılanmaması ile oluşan hipoadrenokortisizm hastalığı da yer alır. İyi bir teşhis ile düzenli tedavi uygulanabilecek köpeklerde addison hastalığı için düzenli steroid kullanımı uygulanabilir.
Ortopedik Ve Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
Sevgili dostlarımızda hareket kabiliyeti üzerinde sorun oluşturabilecek ortopedik ve kas-iskelet sistemi hastalıkları vücutta birçok bölgede görülebilir hastalıklardır.
Kalça Displazisi (Çıkığı)
Köpek hastalıkları içerisinde ortopedik olarak en önemli problemlerden birisi displazi olarak bilinir. Genellikle köpeklerde kalça çıkığı topallama ve kullanılamayan bir bacak ile anlaşılırken, röntgen görüntüleme ve MR ile teşhis edilir. Hafif düzeyde kalça displazisi vakalarında istirahat ve ilaçlar, ağır vakalarda ise fizik tedavi ve ameliyat çözüm sağlayabilir.
Köpeklerde Artrit
Genellikle ilerleyen yaşlarda köpeklerde artrit ağrılı bir şekilde ortaya çıkarken, hareketlerde zorlanma veya eklemlerdeki şişlikler ile anlaşılabilir. Osteoartrit olarak da bilinen bu eklem hastalığında ortaya çıkan dejenerasyon nedeni ile ilaçlar ve kilo kontrolü çözüm sağlayabilmektedir.
Köpeklerde Fıtık
Vücudun değişen bir bölümünde kas yırtıkları ve omurga hattındaki disk problemleri nedeni ile köpeklerde fıtık görülme ihtimali bulunmaktadır. Irka bağlı fiziki yapı çerçevesinde de genetik olarak fıtık ile karşılaşmak mümkün olurken, genellikle ameliyat ileri müdahale edilmesi gerekir.
Sinir Sistemi Hastalıkları
Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de sinir sistemi hastalıkları ile karşılaşılabilir ve epilepsi gibi hastalıklar hayatı olumsuz etkileyebilir.
Köpeklerde Epilepsi
Çoğu zaman sebebi ve zamanı bilinmeyecek şekilde gelen epilepsi krizleri ile ortaya çıkan sara hastalığı, krizin şiddeti ile hayatta olumsuz etkiler oluşturabilir. Üç evreden oluşan köpeklerde epilepsi kriz öncesi, kriz süresi ve kriz sonrası olarak görülürken, bilhassa Alman çoban köpeği, Spaniel Cocker veya Poodle gibi ırklarda daha sık görülebilmektedir. Stresten uzak, sağlıklı ve düzenli egzersiz yapılan bir hayata ihtiyaç bulunmaktadır.
Gastrointestinal Ve Hepatik Hastalıklar
Mide, sindirim ve boşaltım sistemi ile bağlantılı hastalıklar gastrointestinal ve hepatik hastalıklar olarak adlandırılır.
Köpeklerde Pankreatit
Gastrointestinal köpek hastalıkları içerisinde özellikle pankreatit ilk sıralarda yer alabilir. Pankreasta bir iltihap oluşması anlamına gelen köpeklerde pankreatit organın şişmesi ile birlikte anlaşılabilir bir hale gelir.
Köpeklerde Mide Dönmesi (Torsiyonu-Volvulus)
Köpeklerde ciddi bir sindirim sistemi bozukluğu olan köpeklerde mide dönmesi, midenin bükülmesi sonucu gazın içeride hapsolması ile karakterizedir. Köpeklerde mide torsiyonu bu durumun bir parçası olup, zamanla iç kanamaya yol açabilir, mide yırtılması ve hatta dalak hasarına neden olabilir. İhmal edilmeden müdahale edilmesi gereken köpeklerde volvulus problemlerinde genellikle cerrahi müdahale gereklidir. Ancak erken evrede tespit edilen gastrik dilatasyon-volvulus (GDV - mide dönmesi) durumunda ilaç tedavisi etkili olabilir.
Köpek Karaciğer Hastalıkları
Bağlantılı olarak, köpek karaciğer hastalıkları arasında hepatit, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliği gibi sorunlar bulunabilir.
Üriner Sistem Hastalıkları
Böbrekler ve idrar yolu ile ilgili hastalıklar, üriner sistem hastalıkları adı altında bir kategori olarak değerlendirilebilir.
Köpeklerde Böbrek Yetmezliği
Akut veya kronik bir şekilde gelişebilecek köpeklerde böbrek yetmezliği ilerleyen yaş, bakteri enfeksiyonları, zehirlenmeler ya da genetik faktörler nedeni ile gelişebilir. Kilo kaybı, az su tüketimi ve idrar problemleri ile görülen böbrek yetmezliğinde klinik bakım önem arz ederken, ilerleyen hastalıklarda kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Köpeklerde Böbrek Yetmezliği
Akut veya kronik olarak ortaya çıkabilen köpeklerde böbrek yetmezliği, yaşlanma, bakteriyel enfeksiyonlar, toksinler veya genetik faktörler nedeniyle gelişebilir. Kilo kaybı, az su tüketimi ve idrar sorunları ile kendini gösteren böbrek yetmezliğinde klinik bakım büyük önem taşır. Ancak, ilerlemiş hastalıklar için kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır.
Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonları
Üriner sistemde köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla görülen bir problem olarak, dış ortamdan mesaneye bakteri girişi nedeni ile oluşabilir. Enfeksiyon ağrılı ve idrarda zorlayıcı bir noktaya ulaşırken, antibiyotik ilaçlar ve bazen ameliyat ile tedavi edilebilir.
Köpeklerde Prostat
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde prostat problemi de erkek köpeklerde ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkabilir. Evcil köpeklerde kısırlaştırma önemli bir destek sağlarken, prostat büyümesi sonrasında yürümede zorlama ve idrarda ağrı gibi problemler görülebilir.
Cilt Hastalıkları
Deri üzerinde değişen faktörlerin oluşturduğu cilt hastalıkları mantarlar ve bakteriler faktörlü olarak ortaya çıkabilir.
Köpeklerde Mantar
Aşırı derecede ıslaklık ve nem gibi faktörler nedeni ile köpeklerde mantar bulaşması sonucunda mantara bağlı enfeksiyonlar görülebilir. Değişen mantar türleri birbirine benzer belirtiler ile vücutta mantar enfeksiyonları oluşturabilir.
Köpeklerde Egzama
Yaygın görülen bir cilt problemi olarak köpeklerde egzama yoğun bir kaşıntı nedeni oluştururken, ciltteki en üst tabakada iltihaplar ile görülebilir. Genellikle iklim değişimleri, parazitler, stres ve yanlış beslenme sonrasında oluşurken ilaçlar ile tedavi edilir.
Köpeklerde Pyoderma (Cilt Enfeksiyonları)
Bakteri kaynaklı cilt enfeksiyonları arasında bulunan bu rahatsızlıkta cilt üzerindeki tüyler ve etrafında hastalık görülür. Bu hastalık genel olarak köpeklerde pyoderma şeklinde adlandırılırken; uyuz akarları, bağırsak hastalıkları, ilaçlar, ısırıklar veya yabancı alerjenler nedeni ile oluşabilir.
Köpeklerde Kulak Hastalıkları
Köpek hastalıkları içerisinde kulağı ve duyma yeteneğini etkileyebilen hastalıklar da yer almaktadır. Bu bağlamda köpeklerde kulak hastalıkları enfeksiyonlar veya sağırlık hatta iltihaplar ile ortaya çıkabilir.
Köpek Kulak Enfeksiyonu
Genellikle sarkık kulaklı Cocker Spaniel gibi köpek ırklarında çok sık görülen köpeklerde kulak enfeksiyonu dış kulakta, orta kulakta veya iç kulakta kademeli şekilde oluşabilir. Dış kulakta oluşan enfeksiyon tedavi edilmediğinde orta kulağa ve buradan da iç kulağa geçerken, enfeksiyona mikroorganizmalar, parazitler, kronik hastalıklar veya alerjenler neden olabilir.
Köpeklerde Kulak İltihabı
Enfeksiyon ile benzer bir yapıya sahip olan köpeklerde kulak iltihabı genellikle hijyene dikkat edilmeyen sarkık köpek kulaklarının dış bölümünde görülebilecek bir rahatsızlıktır.
Köpek Hastalıkları Belirtileri
Farklı bir vücut bölümünde veya sisteminde görülebilecek köpek hastalıkları hastalığın türüne göre değişen belirtiler ortaya koyabilir.
Ancak belirli semptomlar neredeyse karşılaşılabilecek tüm rahatsızlıklarda ortak köpek hastalıkları belirtileri arasında da ifade edilebilir.
İshal, kabızlık veya kusma
İştah kaybı ile birlikte gelen kilo kaybı
Çok sık veya çok seyrek idrar yapma
Nefes darlığı, göğüste hırıltı ve öksürük nöbetleri
Tüy dökülmeleri ve ciltte kızarıklık ile kaşıntı
Gözlerin kanlanması ve kızarıklık
Yürümede karşılaşılan zorluk
Liste dahilinde yer alan belirtiler genellikle ortak bir yapıya sahip olurken, yavru köpek hastalıkları ve belirtileri arasında da görülebilir. Özellikle köpek hastalıkları iştahsızlık halsizlik neredeyse her hastalıkta görülebilen bir semptomdur. Çünkü köpekler hastalık ile birlikte iştahtan kesilirken, düzenli mama tüketimini terk etmeye başlayabilir. Yüksek ateş, su kaybı, ağrılar ve depresyon gibi belirtiler de birçok hastalıkta ortak şekilde görülebilir.
Köpek Hastalıkları Ve Tedavileri
Tedavi yöntemlerinde birçok farklı hastalık için özellikle veteriner hekimlerimiz tarafından reçete ile sunulabilecek;
Antibiyotik ilaçlar
Topikal merhemler
Antihistaminik ilaçlar
Antifungal ilaçlar
Steroidler
Anti-inflamatuar ilaçlar çözüm oluşturabilmektedir.
Genel kapsamlı köpek hastalıkları ve tedavileri için ilaçlar önemli bir artı sağlarken; bazı hastalıklarda hijyen, bazı hastalıklarda yeni bir beslenme düzeni veya mama değişimleri de gerekebilir.
Birçok köpek hastalıkları vücudun değişen bölümlerinde iltihaplar ve enfeksiyonlar oluşturabileceği için bu ayrıntılar üzerine odaklanmak gerekir. Bazı hastalıklarda ise sadece istirahat dahi yeterli olurken, bazı hastalıklar ameliyat ve sonrasında yoğun bakım gibi koşullar ile tedavi edilebilir. Tüm bu belirlemelerin yapılabilmesi için de detaylı bir veteriner hekim kontrolü, birçok farklı teşhis yöntemi ve net tanıya ihtiyaç bulunmaktadır.
Köpek hastalıkları zoonotik bir yapıya sahip olduklarında insanlarda da etki gösterebilmektedir. Yani köpek hastalıkları insanlara bulaşır mı sorusu için eğer bakteri ya da virüs gibi bir kaynak ile oluşan zoonotik hastalıklar görülüyorsa, insanlara bulaşma riski olduğu ifade edilebilir. Ancak bu ihtimaller çok düşük olmak ile birlikte bahsi geçen ve endişelendiğiniz tüm köpek hastalıkları için Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak sunduğumuz detaylı ve güvenilir veterinerlik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.