Pet Kuaför

Köpek Kalp Masajı

Kardiyopulmoner resüsitasyon ya da CPR olarak da bilinen kalp masajı, duran kalbi çalıştırma ya da kalp atışının ve nabzın düştüğü durumlarda uygulanan hayat kurtarıcı bir yöntemdir. Köpek kalp masajı da oldukça önemli olan ve veteriner hekimler tarafından da sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Kalbe ritmik hareketlerle ve belirli bir baskıyla uygulanan kalp masajı, onları hayata döndüren önemli hamleler arasında yer alır. Ancak kalp masajının bilinçli olarak ve en azından ilk yardım eğitimi almış olan kişiler tarafından yapılması gerekir.

Sorumluluk Reddi Beyanı

Bu içerikte doğrudan hayati risk taşıyan bir işlemle ilgili bilgi verilmektedir. Bu içerik tamamen sürecin nasıl olduğuyla ilgili bilgilendirme niyetini taşımaktadır. Kesinlikle bir sağlık-ilk yardım önerisi, tavsiyesi veya eğitimi değildir. Kişiler kendine veya başkalarına ait kedi ve köpekler için kalp masajı ya da farklı bir ilk yardım uygulaması yapmaya çalışırsa sorumluluk tamamen kendilerine aittir. Kedi ve köpekler için sertifikalı ilk yardım uzmanı değilseniz herhangi bir işlem yapmanız önerilmez. Acil veteriner yardımı almanız önerilir. Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak içeriklerimizin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu önemle belirtiriz. Sitemizdeki ve/veya sosyal medya hesaplarımızdaki bu ve/veya diğer içeriklerimizden yola çıkarak yapılacak herhangi bir sağlık müdahalesinde sorumluluk kişilere aittir, Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.

Köpeklerinizin kalbinin durduğunu görürseniz ya da nefes alamadıklarını fark ederseniz burada devreye giren köpek kalp masajı onların hayatlarını kurtaracaktır.  Ne zaman ya da ne sebeple ortaya çıktığı bilinmeyen bu durum, kardiyak arrest olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda köpeklerinizin hayatlarının kurtulması için ise elbette deneyimli veteriner hekimlerden destek almak önemlidir ancak bunun dışında konuyla ilgili ilk yardım eğitimi almış olan kişiler de köpek kalp masajı yapabilir.

Köpek Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Her canlı için hayati bir organ olan kalp, köpekler için de öyledir. Çeşitli hastalıklardan dolayı, kaza gibi travmalardan dolayı ya da doğuştan olan bir sebepten dolayı köpeklerin nefes alması aniden kesilebilir ya da kalpleri durabilir. Bu gibi durumlarda uygulanan köpek kalp masajı nasıl yapılır hakkında da oldukça fazla araştırma vardır. İşte adım adım köpek kalp masajı nasıl yapılır hakkında süreçler:

  • Öncelikle köpeğin nabzı ya da kalp atışı kontrol edilir. El, köpeğin göğsünün sol tarafına dirseklerinin arkasında yer alan noktaya yerleştirilerek anlaşılabilir. Nefes hareketleri de takip edilerek incelenir. Eğer nefes almadığı ya da çok zor aldığı fark edilirse göğse kompresyona başlanır.

  • Göğüs kompresyonu köpeklerin büyüklüğüne göre değişir. Küçük yapılı köpekler için avuç içi kalbe yerleştirilir ve üzerine de diğer el yerleştirilir. Ardından bileğe en yakın olan kısımla kompresyon başlar.

  • Yavru ve yeni doğmuş köpeklerde başparmakla işlem gerçekleştirilir. Başparmak göğsün üst kısmına konur ve diğer parmaklar da alt tarafa yerleştirilir. Parmaklarla kompresyona devam edilir.

  • Büyük köpeklerde ise avuç kısım göğsün en geniş olan kısmına yerleştirilir ve diğer el de üzerine konur. Ardından kompresyon işlemine başlanır.

  • Kompresyon ilk etapta arka arkaya 30 kez yapılır. Ortalama olarak dakikada 100 – 120 kompresyon hızında yapılmalıdır. Ancak bu sayede kan akışı hızlandırılarak nefes alma işlemi gerçekleştirilir.

  • Köpeklerde hava yolunu açarak nefes almalarını sağlamak için suni solunum da yapılan ilk yardım seçenekleri arasında yer alır. Köpeğin boynu tamamen açıldıktan sonra burnuna üfleyerek yapılır.


Nefes alış verişleri duran ya da kalpleri atmayan köpekler için uygulanan köpek kalp masajı mutlaka bunun eğitimini almış bilgili kişiler tarafından yapılmalıdır. Deneyimli veteriner hekimlerin yapması en uygunu olurken hekim gelene kadar da ilk yardım eğitimine sahip olan kişiler tarafından bilinçli şekilde yapılması gerekir. Veteriner kliniklerinde kalp masajı dışında yer alan ekipmanlar, oksijen, ilaçlar ve başka türlü yaşam destek üniteleri ile acil durum ekipmanları değerlendirilerek köpeklerinizin hayata dönmesi için tüm imkanlar kullanılır.

Köpeklerde kalp masajı yapabilmek ve bu konuda ilk yardım eğitimi almak da oldukça önemli bir durumdur. Bu yüzden bu bilgiyi ve eğitimi alarak özellikle daha yaşlı köpeklerin her an başına gelebilecek olan kalp durma durumunda ilk yardım hizmeti de verilmiş olur. Köpek kalp masajı ile hem hayata dönmeleri hem de kalıcı başka hastalıkların ortaya çıkması da önlenmiş olur.

Faydalı Linkler