Pet Kuaför

Köpek Kan Kusması

Köpekler, sadık olmaları ile bilinen hayvanlardandır. Ama maalesef ki zaman zaman onlar da ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Kusma her ne kadar can sıkıcı bir durum olsa da kanlı kusmaya göre bir nebze daha normal bir durumdur. Köpek kan kusması birden fazla sebepten dolayı gerçekleşebilir. Her durumda olduğu gibi kan kusmada da erken teşhis hayat kurtarır. Bizler de Remedy Veteriner Kliniği olarak bu konu hakkında birçok bilgiyi sizler için derledik. 

Köpeğim Kan Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Kan kusma durumu hematemez olarak da adlandırılmaktadır. Bu durum kronik veya akut olarak tanımlanabilir. Kronik süregelen bir kan kusma durumunu belirtirken, akut ise aniden şiddetlenen belirtileri içerir. Köpeğin kan kusma durumunda olabilecek tüm senaryolar için acele edilmeli ve soğukkanlı davranarak hemen en yakın veteriner kliniğine gidilmelidir.


Bu durum, köpek iyi görünüyor olsa bile çeşitli sebeplerden ötürü gerçekleşecek olabilir. Kanın rengine göre çeşitli yorumlar yapılabilir. Kanın rengi koyu ise mideden gelebileceği, köpüklü veya pembe ise tahrişin söz konusu olabileceği ve son olarak parlak ise yemek borusundan gelebileceği düşünülmektedir. Sizler de köpeğim kan kusuyor diye endişelendiğiniz zaman mutlaka en yakın veteriner kliniğini ziyaret etmelisiniz. Evde denenebilecek tedavi yöntemleri veya doğal ilaçlar kesinlikle denenmemelidir. Bu hem her köpekte farklı bir cevap verebilir; bu yüzden işe yaramayabilir. Hem de var olan olumsuz durumu daha kötü hale çevrilebilir. Bu durum kan kaybı oluşabileceğinden dolayı ölümcül olabilir, bu yüzden acele edilmelidir.


Katranlı dışkı, uyuşukluk, soluk diş etleri, zayıflık, kanlı ishal, gibi ciddi durumların yanında bir de diğer normal belirtiler vardır. Bunlar; uzun süreli kusma, kanser, köpeğin yakalandığı çeşitli enfeksiyonlar, bağırsak parazitleri, travmalar, sivri veya yabancı nesneler yemek, zehirler ve mide hastalıkları olarak sıralanabilir. Bu durumdan mustarip her köpekte bu belirtiler gözlemlenmeyebilir. Bu semptomlar birden fazla veya şiddetli bir şekilde yaşandığında zaman kaybetmeden veteriner hekime gidilmelidir.

Köpek Kan Kusması Tedavisi

Bu durumun tedavisi için köpeğin genel sağlık durumu ve olayla ilgili ayrıntılar veteriner hekime verilmelidir. Bu hem teşhis konulmasında hem de tedavi yönteminin bir an önce belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Köpek kan kusma tedavisi için çeşitli idrar/dışkı testleri, kan testleri, görüntüleme teknikleri ve en önemlisi endoskopi yapılabilir. Tedavi tanısı için ilk olarak yapılması gereken ve basit olan şey endoskopidir. Mide, yemek borusu ve bağırsağın incelenip teşhise yardımcı olabilmesi için ucunda ışık ve kamera olan bir boru kullanılır. Bunlara sadece ve sadece veteriner hekim karar vermelidir.


Tekrarlanmayan ve şiddetli olmayan durumlarda tedavi daha kısa sürer ve köpek hemen taburcu edilebilir. Öte yandan daha ağır hastalar hastaneye yatırılabilir. Her vaka farklıdır ve dolayısıyla tedavisi de değişiklik göstermektedir. Bu yüzden veteriner hekimin onayı olmadan hiçbir tedavi yöntemi denenmemelidir. Kimi zaman birinden duyulan kimi zaman ise internette okunan yöntemler durumu daha da kötü hale getirebilir.


Aynı zamanda bir cisim yutulması ile meydana gelen durumlarda ameliyat yapılabilir. Elektrolit dengesini sağlamak için sıvı tedavisi, midede oluşabilecek problemler varsa bunları çözmek için ilaçlar ve hafif bir diyet de tedavinin parçalarından olmaktadır.


Yavru ve yaşlı kedilerde duruma fazladan dikkat edilmelidir. Özellikle yavru kediler bağışıklık sistemlerinin gelişmemesinden dolayı enfeksiyona açıktırlar.


Sizler de Remedy Veteriner Kliniği’ne gelerek köpekler için en hızlı ve en doğru teşhisten sonra en iyi tedavinin verilmesini sağlayabilirsiniz.


Faydalı Linkler