Uyuz, köpeklerde kulağın iç bölümünde akıntılı ve kaşıntı yapan bir parazit rahatsızlığı olarak görülebilen rahatsızlıklardandır. Genel olarak köpekler arasında hızlı bulaşan ve yaygın bir yapıya sahip olan köpek kulak uyuzu hastalığı, evcil dostlarımızın aşırı derecede rahatsızlık duymasına da neden olur.
Çoğu zaman köpek kulak uyuzu sonrasında köpeğinizin kulağının iç bölümlerinde kahverengi benekler ile karşılaşabilirsiniz. Bu benekler temel olarak kaşıntı ortaya çıkarırken, mutlak şekilde veteriner hekim kontrolü ile teşhisi gerçekleştirilerek tedaviyi başlatılması mümkündür. Aksi takdirde benekler parazitin yayılması ve üremesi ile artış gösterirken, uyuz kulakta daha ağır ve sıkıntılı bir hale gelebilir.
Kulak uyuzu köpek kedilerde görülen kulak akarı problemi ile tamamen benzer bir yapı oluşturur. Çünkü Otodectes cynotis olarak adlandırılan bu akar türü parazit, kedi ve köpeklerde benzer bir uyuz problemi ortaya çıkarır. Ancak köpeklerde kedilere göre daha nadir görülen ve bilhassa evcil hayvanlarda parazit uygulamaları düzenli sağlandığında daha az rastlanan bir sorundur.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri
Uyuz bulaşması sonrasında genellikle köpeğinizin başını aşırı derecede sallayarak kulağındaki rahatsızlıktan kurtulmak istediğini görebilirsiniz. Zira bunun yanında kulak kanalına yerleşen parazitler özellikle yavru köpeklerde daha hızlı bir yayılım gösterir. Bu durum, hem parazit enfeksiyonuna hem de bu bölgede ikincil bir bakteri enfeksiyonunun oluşmasına da neden olabilirler. Tüm bunlar ile beraber köpeklerde kulak uyuzu belirtileri ise aşağıdaki şekilde ortaya çıkabilir.
Aşırı baş sallama dürtüsü
Kulaktan gelen siyah veya kahverengi renkte kalın bir akıntı
Kulak akıntısının neden olduğu ağır koku
Kulakların hassasiyet oluşturması ve ağrımaya başlaması
Kulak ağrısı nedeniyle başın öne eğilmesi
İştah kaybı ile birlikte kilo kaybı yaşanması
Aşırı halsizlik
Kulak çevresi ve enfeksiyonun yayıldığı göz çevresinde tüy dökülmeleri
Belirtiler bağlamında kulak akarları köpeklerin kulak kanallarına yerleştiklerinde genellikle bir enfeksiyon ortaya çıkabilir. Enfeksiyonun büyümesi ve tedavi oluşturulmaması da ikincil bakteri enfeksiyonları ve hatta çok ilerleyen düzeyde işitme kaybı da oluşturabilir. Ancak her koşulda köpek kulak uyuzu insana bulaşır mı sorusu için bu parazitlerin hayvandan hayvana bulaştığını ve bir insana bulaşması ihtimali bulunmadığını belirtmek mümkündür.
Köpek kulak uyuzu neden olur sorusu için de en net cevap; köpeklerin birbirleri arasındaki temasta parazit bulaşmasıdır, denilebilir. Özellikle de evcil hayvanların sokak köpekleri ile temasında parazit bulaşma ihtimali yüksektir. Her ne kadar parazit koruyucu uygulamaları bulunsa da parazit bulaşır. Fakat koruyucu uygulamalar parazitin yayılmasını da engeller. Ayrıca köpek kulak uyuzu sebepleri arasında parazit taşıyan köpek ve kedilerin kişisel eşyalarının başka bir köpek tarafından kullanılması bulaşmada açık bir yol ortaya koyar.
Köpek Kulak Uyuzu Tedavisi
Kulak akarlarının göz ile görülemeyecek kadar küçük olması, köpek sahipleri tarafından tespit edilmesini gerçekten zor bir hale getirir. Bu neden ile köpek kulak uyuzu tedavisi başlatılması için net teşhis genellikle veteriner kliniğimizde sağlanabilir. Veteriner hekimlerimiz köpeğinizin kulak kanalı ve iç kulağında yaptığı incelemeler ile öncelikle fiziki muayene sonrasında daha detaylı muayeneler sağlayabilir.
Fiziki muayene sonrasında kulak akarının tespitini gerçekleştirmek için kulak kanalından alınan örnekler mikroskop ile incelenebilir. Yoğun ışık altında otoskop vasıtasıyla teşhis sağlanabileceği gibi enfeksiyonun varlığını belirlemek için de örneklerin tahlile alınması büyük fayda sağlayabilir. Tüm yöntemlerin kullanılması ile öncelikle köpek kulak uyuzu tespit edilir ve sonrasında da ikincil bir enfeksiyonun bulunup bulunmadığı incelenir.
Problem tüm kapsamı ile birlikte ortaya çıktıktan sonra kulak uyuzunun tedavisine ilaç ve temizlik ile başlanır. İlk temizlik kliniğimizde veteriner hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilirken, temizlenen kulak kanalında ilaçlama sağlanır. Sonrasında tedavi ve temizlik için kullanılacak köpek kulak uyuzu ilacı ve malzemeleri reçete ile size verilirken, bu ilaçları evde düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Özellikle kulak hijyenini sağlayacak malzemeleri ve köpek kulak uyuzu için ilaç tarifelerini düzenli kullanmak önemlidir.
Köpeklerde kulak uyuzu tedavisi ev ortamında gerçekleştirilen ve ilaç vasıtasıyla sağlanan bir tedavidir. Kullanılan başlıca ilaçlar ise veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilecek veya klinikte size teslim edilecek ilaçlardır. Topikal merhemler, kulak damlaları ve bazen parazitleri önleyecek oral ilaçlar verilebilir. Bu yöntemler dışında köpek kulak uyuzu doğal tedavi yöntemleri için ise mutlaka veteriner hekim danışmanlığı alınmalıdır. Çünkü bu tür yöntemler veteriner hekim kontrolü dışı risk oluşturabilmektedir.
Köpek kulak uyuzu nasıl geçer sorusu açısından etkin bir şekilde uygulanan tedavi sayesinde kısa sürede iyileşme elde edileceği ve var olan ikincil bakteri enfeksiyonu gibi sorunların da giderilmesi ile iyileşme sağlanacağı belirtilebilir. İyi bir hijyen ve ilaç kullanımı tedavinin kısa sürede tamamlanmasını sağlarken, ortalama 2-3 gün içerisinde iyileşmeye başlar ve tam tedavi bazen 30 güne kadar da devam edebilir. Tedavi sonrasında da yeniden otoskop incelemesi ve akar kontrolü için veteriner hekim kontrolüne başvurmak büyük fayda sağlar.
Akar kalıcı bir yapıya sahip değildir ve hijyene önem verilerek parazit uygulamaları aksatılmadığında nadiren tekrar görülebilir bir problemdir. Özellikle yavru köpeklerde uyuz daha sık karşılaşılabilir bir rahatsızlıktır ve parazit uygulamalarına erken dönemde aksatmadan başlamak gerekir. Evcil dostlarımızda kulak temizliğini haftada 1 sağlamak ve kulakta kir kalıntıları bırakmadan köpek kulak uyuzu ve enfeksiyonları engellemek de mümkündür.
Kulak akarı bulaşmış bir köpekte tedavinin mutlak bir şekilde veteriner hekim tarafından başlatılması gerçekten çok önemlidir. Çünkü doğru teşhis ve sonrasında doğru tedavi yöntemi profesyonel bir bakış açısıyla sağlanabilir. Eğer ifade edilen belirtiler evcil dostunuza yer alıyorsa, köpek kulak uyuzu riskine karşı hiç beklemeden Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak sunduğumuz destekten yararlanabilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.