Pet Kuaför

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları

Köpeklerde düzenli veteriner kontrolü ve periyodik bakımlar birçok sağlık sorununun önüne geçmeye yardımcı olsa da diş ve diş eti bakımları çoğu zaman aksatılmaktadır. Diş eti bakımı üzerinde durulmadığında da köpeklerde diş eti hastalıkları ile karşılaşılabilir. Bazı köpek ırklarında özellikle bu probleme yatkınlık dahi bulunurken, bazı köpeklerde de yaş veya ırk fark etmeksizin diş eti problemleri görülebilir. 

Periodontal rahatsızlıklar olarak bilinen diş eti hastalıkları, yaygın olarak köpeklerde diş bakımının ve ağız temizliğinin düzenli yapılmaması sonucu ortaya çıkar. Çünkü tıpkı bir insanın ağız yapısı içerisinde dişlerde tartar ve plak oluşumu görüldüğü gibi köpeklerde de aynı sorun görülebilir. Görülen bu plak ve tartarlar artan bir miktara ulaştığında diş eti çizgisinin altına ve diş etlerine ulaşarak köpeklerde diş eti kanaması gibi problemler ortaya çıkarır. 

Köpeklerde diş eti hastalıkları arasında özellikle plak ve tartarın oluşturduğu diş eti iltihapları da yer alır. Çünkü artan tartar ağız içerisindeki bakteriler tarafından parçalanırken, periodontitis süreci ortaya çıkar. Ağız içerisinde dokular ölmeye başladıkça kötü bakteriler daha fazla birikir ve köpeklerde diş eti hastalıkları nedeni oluşturur. Hatta oluşabilecek hastalıklar evreler halinde incelendiğinde ilk evrede kemik kaybı oluşmazken, ikinci evrede %25 üzerinde bir kemik kaybı görülebilir. Sonraki evde de kemik kaybı %50 gibi bir orana kadar yaklaşırken, son evrede daha ileri düzey kemik kaybı ile periodontal hastalıklar oluşabilir. 

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Belirtileri 

Köpeklerde diş bakımı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmediğinde oluşan tartar ve plaklar kemik aşınması, diş iltihapları ve sonunda da diş kayıplarına neden olabilir.


Bu durumun önüne geçebilmek için elbette öncelikli olarak diş hastalıkları kontrolü ve diş bakımına önem göstermek gerekir. Ancak yine de aşağıda sayılabilecek köpeklerde diş eti hastalıkları belirtileri takip edildiğinde de hızlı bir destek alınabilir. 

  • Gıdaları çiğnemede zorlanma 

  • İştahın düşmesi ile birlikte kilo verme 

  • Ağız ve dudak çevrelerinde aşırı kaşınma ve hassasiyet 

  • Diş ağrısının ortaya çıkardığı stres 

  • Salya üretiminde artış 

  • Diş ve diş etlerinde sarıdan kahverengi tona kadar ulaşan bir renk değişimi 

  • Nefesin kötü kokması 

  • Diş etlerinde kanama ve iltihap 

  • Diş eksiklikleri 

  • Çok ince ve bazen kanlı tükürük 

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Tedavisi 

Irklar anlamında özellikle brakisefali ırklar ve küçük köpek ırklarında daha sık diş hastalıkları ile karşılaşılabilmektedir. Ancak ağız bakımı ve diş bakımının yapılmadığı her köpek ırkında yine her yaşta diş eti hastalıkları da ortaya çıkabilir. Günümüzde ise veterinerlik desteği sayesinde köpeklerde diş eti hastalıkları tedavisi uygulanması mümkün olmaktadır. 


Diş eti hastalıklarının tedavisi gerçekleştirilmediğinde büyüyen diş eti iltihapları diş kemiğine hasar verirken, çene kemiğine kadar ulaşabilir. Ağız bölgesi etrafında açık yaralar, diş köklerindeki iltihap nedeni ile diş kayıpları ve diş köklerinden vücut içine ulaşan iltihap nedeni ile de organ hasarları dahi görülebilir. Bu durumları engelleyebilmek açısından uygulanacak köpeklerde diş eti hastalıkları tedavisi için öncelikle tüm belirtiler ardından bir diş muayenesi gerçekleştirilir. 

Tedavinin bazen kısa süreli bir ilaç uygulaması ile bazen diş çekme işlemi ile bazen de cerrahi yöntemler ile uygulanması mümkündür. Ağız içerisinde diş bakımı ve temizliğinin yapılması ile plak ile tartarlar uzaklaştırılabilir ve iltihaplar antibiyotik tedavisi ile giderilebilir. Ayrıca ağız ve diş bakımında veteriner kontrolü ve önerisi ile hareket etmek diğer tüm yöntemlerin kullanılmasından her zaman çok daha güvenilirdir.

Deneyimli veteriner hekimlerimiz yaptıkları tüm muayeneler sonrasında dişler ve diş eti kusurlarını ortaya çıkararak ağız muayenesi, röntgen, temizlik ve gereken noktada diş çekimi gerçekleştirdikten sonra son noktada ihtiyaç hasıl olduğunda cerrahi yöntem tercih edebilir. Tüm uygulamalar ile birlikte amaç ilerleyebilecek diş eti hastalıklarını gidererek daha sonrası için de önlem oluşturmaktır. Bu çerçevede diş ve diş eti sağlığı için köpeklerinizi Remedy Veteriner Tıp Merkezi tecrübesine emanet edebilirsiniz.

Faydalı Linkler