Köpeklerde egzama sorunu yaşanabilir. Köpeklerde en yaygın görülen hastalıklardan biri cilt hastalıklarıdır. Bu cilt hastalıklarından biri de ıslak ve kuru olmak üzere iki ayrı tipi olan egzamadır. Egzamanın bu iki türündeki belirtiler birbirinden farklıdır. Egzama köpeklerin vücuduna yayılarak köpekleri olumsuz etkiler. Egzama olan köpeklerde yoğun bir kaşınma hissiyatı olur. Bu kaşınma hissi nedeniyle köpekler sert bir şekilde vücutlarını kaşır, yalar ve ısırır. Bu durum egzama sonucunda meydana gelen lezyonların ve yaraların daha da kötüleşmesine sebep olur. Hastalık tedavi edilmediği durumda daha da olumsuz gelişmeler gözlenebilir.
Cildin üst katmanına epidermis denir. Epidermiste çeşitli durumlarda iltihaplanma meydana gelir. Bu iltihaplanma durumuna egzama ismi verilir. Egzama nedeniyle köpekler ilgili bölgeyi yoğun bir şekilde yalar ve ısırır. Egzamanın verdiği rahatsızlığın geçmesi için yapılan bu davranışlar ile cilt genellikle daha da kötü olur ve enfeksiyon gerçekleşir. Bu nedenle köpeklerde egzama hastalığı fark edildiğinde veya belirtileri gözlendiğinde hemen veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Egzama tam olarak tedavi edilemeyen bir hastalık olduğu için sebep olduğu olumsuz etkileri hafifletmek üzere birtakım tedaviler uygulanır.
Köpeklerde egzama olup olmadığının anlaşılabilmesi için ilk olarak egzamanın belirtilerini bilmek gerekir. Köpeklerde egzamanın sebep olduğu yaygın belirtiler yoğun kaşıntı, kızarıklık, iştahsızlığa bağlı kilo kaybı, cilt renginde değişim, ciltte kabuklanma, ciltte kalınlaşma, yoğun bir şekilde kaşınma ve deriyi yalama gibi durumlardır.
Köpeklerde egzamaya neden olan birçok etken vardır. Etkene göre tedavide de değişiklik olacağı için evde tedavi edilmemesi önerilir. Bu tedavi sırasında köpeklerin ciltlerine daha çok zarar vermemesi için yakalık kullanılabilir. Yine egzamanın nedenine göre birtakım ilaçlar kullanılır. İlaçların yanı sıra katkı maddesi takviyesi ve vitamin takviyesi de gerekli görülebilir. Antibiyotik ilaç tedavisine başvurulması da mümkündür.
Köpeklerde Egzama Belirtileri
Köpeklerde egzama belirtileri çeşitli şekillerde kendisini gösterir.
Bu belirtiler arasında yaralar, döküntüler, iltihap, pullanma, kabuklanma, kaşıntı, kızarıklık yer alır. Belirtiler rahatsızlığın şiddetine göre değişir. Ancak en genel belirtiler şunları kapsar:
Aşırı kaşınma
Deride kabuklanma
Derinin kalınlaşması
Köpeğinizin yaladığı kürkte kırmızı/kahverengi lekelenme
Patilerin dişlenmesi
Kokulu, yağlı ya da pul pul deri yapısı
Tüy dökülmesi
Köpeklerde Egzama Neden Olur?
Köpeklerde egzama neden olur sorusunun yanıtı evcil köpek sahiplerince araştırılıyor. İki tür egzama çeşidi olduğunu söylemek mümkün. Bunlar ıslak ve kuru egzama olarak bilinir. Kuru egzama durumunda cilt üzerinde döküntüler oluşur. Islak egzama durumunda ise kızarık lezyonlar, kötü koku ve kaşınma meydana gelir. Bunun haricinde yağ bezlerinin sık şekilde olduğu alanlarda aşırı yağ üretimi sonucu meydana gelen seboreik egzama, bakteriyel egzama, kontakt egzama ve atopik egzama görülür.
Köpeklerde egzama başlangıcı herhangi bir nedenle olabilir. Sebebi kimi zaman da beslenme ile alakalıdır. Çünkü beslenme pek çok rahatsızlığın arkasında yatan mühim bir ayrıntıdır. Sağlıklı beslenme ve gereken vitaminlerin alınması ile riskler minimize edilir. Diğer yandan aşırı sıcak ve soğuk ortamlar, hijyenik ortamlarda barınmamak, pire ve parazit ısırığı, yeterince banyo yapmama, enfeksiyonlar, genetik, hormonsal bozukluklar, stres gibi nedenlerden dolayı hayvanda egzama sorunu ortaya çıkabilir. Köpeklerde egzama sebepleri bu şekildedir.
Genel olarak egzama başlangıcı bazı belirtiler ile anlaşılabilir. Bu belirtiler şunları kapsar:
Davranışsal değişiklikler,
İştahsızlık ve dolayısıyla kilo kaybı,
Akıntılı lezyonlar, pullanma ve renk değişiklikleri,
Kaşıntıyı geçirmek için çeşitli yüzeylere sürtünme,
Çeşitli enfeksiyonlar,
Kızarıklık,
Kaşıntı,
Bu sağlık sorunu muhakkak veteriner hekim tarafından tedavi edilmelidir. Doğru teşhis ve tedavi için veterinere başvurmak gerekir.
Köpeklerde Egzama Tedavisi
Köpeklerde egzama tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak mühimdir. Özellikle de evcil köpek sahipleri bu konuda derinlemesine bilgili olmalılar. Öncelikle tedavi, konulan teşhise göre farklılık arz eder. Tedavide ilk gerçekleştirilen şey var olan egzamanın kötüleşmesini önlemeye çalışmak olur. Yani kaşıntı ve acının kontrol altına alınması hedeflenir. Köpeklerde egzama tedavisi için yukarıdaki belirtiler anlaşıldığı zaman veterinere gidilmesi gerekmektedir. Egzamanın şiddeti ve hayvanın bağışıklık sisteminin gücüne göre basit ya da ağır tedaviler uygulanır. Tedavi içinde kaşıntıyı minimize etmek ve cildi rahatlatmak için özel ilaçlar ve kremler verilir. Peki köpeklerde egzama tedavisi ilaçları nelerdir? Bu ilaçlar veteriner hekimin uygun bulduğu ve reçete ettiği ilaçlardır. Veteriner hekim, egzama alanını kuru tutmak, çeşitli besin takviyeleri, özel şampuan ve losyonlar tavsiye edebilir.
Veteriner hekimlerin uygun bulduğu tedavi yöntemleri ve reçete ettiği ilaçlar haricinde köpeklerde egzama bitkisel tedavi denenmemesi gerekir. Her şey hekimin bilgisi ışığında kullanılmalıdır. Çay ağacı yağı, yeşil çay, Hindistan cevizi yağı gibi ürünler egzama için iyi gelebilir. Fakat veteriner hekime danışılmadan uygulama yapılmamalıdır. Yanlış ürünler, egzamanın şiddetini artırabilir.
Egzamanın nedeni belirlenip teşhis konulduktan sonra bazı inflamatuar ilaçlar tercih edilebilir. Pire ilaçları ve parazit ilaçları da tercih edilebilir. Bu ilaçların barındırdığı bileşenler, egzamanın yol açtığı etkileri minimuma düşürür. Peki köpeklerde egzama hangi ilaçlar kullanılır? Bu tür ilaçlar hastalığın etkilerini azaltan kortikosteroidler, nemlendiriciler, antihistaminikler ve antibiyotikler barındırır.
Köpeklerde egzama kremi ile ilaç arasındaki fark sadece uygulanma şekli olmaktadır. Her ikisi de aynı amaca hizmet etmektedir. İlaçlar, genel olarak egzamanın yoğun olduğu ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlarda tercih edilir. Kremler de cilt üzerine uygulanır.
Köpeklerde Egzama Ve Mantar Farkı
Köpeklerde egzama ve mantar farkı sorgulanıyor. Köpek dostunuz normalden fazla bir biçimde kaşınıyor ise bazı enfeksiyonlar ve mantar akla gelir. Ancak bunun egzama olabileceği de bilinmelidir. Her ikisi de cilt problemidir. Mantar hastalığı zoonozdur. Egzama değil. Her ikisi arasındaki en büyük fark bu olmaktadır.
Köpeklerde Egzama Bulaşıcı Mı?
Köpeklerde egzama bulaşıcı mı değil mi araştırılır. Peki köpeklerde egzama insana bulaşır mı? Köpeklerde ortaya çıkan egzama sorunu bulaşıcı olmamaktadır. Çünkü zoonoz özellikte değildir. Başka hayvana ya da insanlara bulaşmaz. Egzamanın sebebi alerjilerse, bu alerjenlere maruz kalan bireylerde de alerji gelir. Ama direkt olarak egzamanın bulaşması mümkün olmamaktadır. Yani köpekte görülen egzama insana bulaşmaz.
Köpeklerde Egzama Ölümcül müdür?
Köpeklerde egzama ölümcül müdür? Bu sağlık sorunu ölümcül değildir. Basit ve uygun tedaviyle çözülebilecek bir cilt problemi olduğunu söyleyebiliriz. Ciltle sınırlı bir durumdur. Egzamaya neden olan sebep bağışıklıkla alakalıysa bu diğer rahatsızlıkların da önü açık olduğunu ifade edebilir.
Köpeklerde egzama maması sıklıkla araştırılan bir husustur. Egzama için özel olarak formüle edilen bir mama yoktur. Sadece içeriği bazı besin bileşenlerinden ötürü egzamaya iyi gelen ve belirtileri minimize eden özelliğe sahiptir. Yüksek protein barındıran mamalar, hipoalerjenik köpek maması, doğal içerikli, renklendirici ve koruyucu barındırmayan mamalar, Omega-3 yağ asitlerini yapısında yeterince bulunduran mamalar, köpeğe destek olabilir.
Köpek dostlarımızın daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmeleri adına veteriner kontrolleri ve aşıları rutin şekilde yaptırılmalıdır. İstenmeyen gelişmeler ve sürekliliği gözlemlendiği zaman profesyonel yardım almak önem arz eder.
Siz de köpeklerde egzama tedavisi için hemen Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize müracaat edebilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.