Pet Kuaför

Köpeklerde Epilepsi

Beyin ve sinir sisteminde ağır etkiler oluşturan epilepsi(sara) hastalığı, nedeni halen tam olarak bilinmeyen bir nörolojik problemdir. Birçok canlıda görülebildiği gibi köpeklerde epilepsi olarak bilinen bir sağlık problemi ile de karşılaşılmaktadır. Araştırmalar köpeklerde bu hastalığın çok düşük oranda olduğunu gösterse de değişen türler ile ortaya çıkabilmektedir. 

Köpeklerde sara hastalığı değişen türler ile genel olarak nöbet tarzında bir nörolojik olaya neden olur. Yaşanan problem bir kalp problemi ile karıştırılabilir olsa da köpeklerde sara durumunda yaşanabilecek nöbetler 3 değişen evreye ayrılır. Nöbet öncesinde aura evresi görülürken, köpek korkmuş ve ilgi isteyen bir yapıya sahip olur. Sonrasında yaklaşık 2 dakikalık tam nöbet evresi olan iktal evre gelişmeye başlar.

Nöbet evresi 5 dakikayı geçtiğinde mutlaka profesyonel veterinerlik desteği gerekir. Son evre ise köpeklerde sara nöbeti yaşandığını net olarak anlamanıza yardımcı olabilir. Çünkü bu evrede hareketlerde bozulma, kör gibi davranışlar ve bazen birkaç dakika bazen birkaç saat baygınlık gibi haller görülebilir. Fakat köpeklerde sara krizi her zaman aynı şekilde seyretmeyip ne tür bir nöbet yaşandığına göre de değişim görülebilir. 

Köpeklerde epilepsi krizi ortaya çıkarken, bazen kısmi bazen karmaşık bazen de çok genelleşmiş nöbetler ile karşılaşmak elbette mümkündür. Nöbetin yapısı ancak nörolojik testler, görüntüleme uygulamaları ve detaylı bir veterinerlik muayenesi sayesinde tespit edilebilir. Bu tespitler gerçekleştirilse de tam olarak tedavisi bulunmayan bu hastalıkta nedenlere bağlı olarak da destekleyici tedavilere başvurulur.

Köpeklerde Epilepsi Belirtileri 

Klinik anlamda köpeklerde epilepsi belirtileri vücudun bir anda çökmeye başlaması, ağızdan akan salyalar ve şiddetli bir şekilde vücudun titremesi ile görülebilmektedir. Ayrıca görülebilecek belirtiler arasında aşağıdaki semptomları saymakla mümkündür. 

  • İdrar ve dışkı kaçırma 

  • Normal dışı sesler çıkarma 

  • Ağızda gıda varmış gibi çiğnemeye çalışma 

  • Bacakların ve vücudun kaskatı kesilmesi 

  • Bacaklarda kürekleme hareketi

Bugün nedeni tam olarak tespit edilmiş olmasa da köpeklerde epilepsi neden olur sorusu için bazı yaygın cevapları da vermek elbette mümkündür. Bilhassa günümüze kadar yapılan incelemelerde birçok köpek türünden ırka bağlı genetik bir faktör bulunduğu belirlenmiştir. Hatta bu açıdan Border Collies, İrlanda Setter, Labrador Retriever, Kaniş, Sibirya Kurdu, Tel Tüylü Fox Terrier, Bernese dağ köpeği ve Boxer gibi birçok türün bu noktada genetik yatkınlığa sahip olduğu ifade edilmektedir. 


Epilepsi rahatsızlığı kedilere göre köpeklerde biraz daha yaygın olmak ile birlikte yine köpeklerde epilepsi sebepleri arasında da yaş faktörü göz önünde bulundurulmaktadır. Genellikle ilk nöbet evreleri ile kısa süreli krizler 6 aydan 5 yaşına kadar olan köpeklerde ortaya çıkabilmektedir. Bu süreçte epilepsi nöbeti geçiren köpek sayılan belirtileri ortaya koyabilirken, nöbetin süresi ve sonrasındaki ortaya koyduğu etkiler faktörleri belirlemede büyük bir yardım sağlamaktadır. 

Yaşın ilerlemesi ve vücut yapısının buna bağlı olarak değişkenliğe girmesi, özellikle epilepside ayrı bir faktör olarak da görülebilmektedir. Çünkü yaşlı köpeklerde epilepsi halen görülebilen bir sağlık problemidir. Bu durumda genellikle köpekler nöbet geçirirken, altta bulunan bir sağlık problemi beyni etkileyebilmekte, beyin damarlarındaki tıkanıklıklar, enfeksiyonlar ya da farklı beyin hastalıkları sara krizleri ortaya çıkarabilmektedir. Bazı noktalarda da geçici beyinsel değişiklikler kalıcı olmayan sara etkileri ortaya koyabilmektedir. 

Çok önemli bir diğer nokta olan köpeklerde epilepsi insana bulaşır mı konusunda da otoriteler yaptıkları araştırmalar sayesinde net bir cevap ortaya koyabilmektedir. Bu anlamda epilepsi hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik hastalıklar arasında yer almadığı için direkt olarak köpekten insana bulaşma ihtimali yer almayacaktır. Ancak köpeğinizde direkt olarak epilepsi rahatsızlığı değil de örneğin bir enfeksiyon nedeniyle sara nöbeti ile karşılaşılıyorsa, bu enfeksiyon insana da bulaşabilmektedir. 

Köpeklerde Epilepsi Tedavisi 

Epilepsi kapsamlı bir rahatsızlık olduğu için tam anlamı ile epilepsi tedavisine başlamak için köpeklerde bir nöbet yaşandığını doğrulamak çok önemlidir. Bir veya birden fazla defa tekrarlayan bu nöbetlerde bir köpek sahibi olarak çok iyi takip sağlamanız ve hatta bir video kaydı almanız büyük fayda sağlayabilir. Sonrasında detaylı incelemeler ile birlikte köpeklerde epilepsi tedavisi başlatmak mümkün olacaktır. 


Köpek sahiplerinin yaptığı izlemler, yaşanan nöbetin ne kadar sürdüğü, nöbet sonrası oluşan etkiler ve nöbet sırasındaki belirtiler hastalığın tespitinde çok büyük bir katkı sağlamaktadır. Özellikle ilk defa geçirilen nöbetlerde hızlı bir şekilde veteriner kliniğimize başvurulduğunda, köpeklerde sara hastalığı tedavisi erken evrede başlatılabilir. Köpeğinizin detaylı fiziksel muayene sonrası nörolojik muayeneye alınması ve tam öyküsünün dinlenmesi ile de tedavi programı geliştirilebilir. 

Tedavide en önemli uygulamalardan birisi köpeklerde epilepsi ilacı olarak kullanılır. Bu ilaçlar çok dikkat gerektiren ve riskli ilaçlar olmak üzere mutlaka veteriner hekim tarafından reçete edilerek kullanılma sunulur. Veteriner hekimlerimiz anti nöbet ilaçlarını sizlere reçete ettikten sonra düzenli kullanım programlı sürdürülmesi çok önemlidir. Çünkü profesyonel reçeteli köpek epilepsi ilaçları mutlak bir şekilde nöbet sayısını azaltma üzerinde durmaktadır. 

Sara hastalığında nöbetleri tamamen engellemek çok düşük bir ihtimal olsa da genellikle ilaçlar ile ortalama 2 nöbet arasında 3 ay olması amaçlanır. Ancak 5 dakikadan uzun süren nöbetler, aynı gün içerisinde birden fazla nöbet ya da tekrarlayan aralıksız nöbetler büyük risk oluşturabilir. Bu nedenle köpeklerde epilepsi tedavisi için veteriner danışmanlığını hiç aksatmamak da çok önemlidir. 

Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak sara hastalığında iyi bir tedavi programı oluşturabilmek açısından hastalığın düzenli takip edilmesi gerektiğini ifade etmemiz mümkündür. Çünkü özellikle köpeklerde epilepsi öldürür mü gibi sorular noktasında düzenli ve takip edilebilir bir tedavinin yaşam tarzını olumlu etkilediğini ve atak dönemlerinin giderek azaldığını belirtmek mümkün olacaktır. 

Faydalı Linkler