Köpeklerde ishal hastalığı oldukça yaygındır ve köpek ishal durumu pek çok nedenden kaynaklanabilir. Köpek ishal kan içerebilir. Köpeklerde ishal ve kan aynı anda meydana geldiğinde bazı rahatsızlıklardan şüphelenmek gerekir. Öte yandan köpeklerde ishal renkleri, durumun neden kaynaklandığını açıklayabilir. Köpeklerde ishal halsizlik gibi çeşitli gelişmeleri beraberinde getirebilir.
Köpekler insanlardan farklı bir fizyolojik yapıya sahip olmasına rağmen insanlarda görülen bazı hastalıklar köpeklerde de görülebilir. Bu hastalıklardan biri de ishaldir. Köpeklerin ishal olması ile köpeklerin vücudunda bir şeylerin yolunda gitmediği anlaşılır. Köpeklerde ishal, çok daha basit etkenlerle meydana gelebileceği gibi daha ciddi rahatsızlıkların yan etkisi olarak da gözlenebilir.
Köpeklerde ishal sorunu her yaşta ve her türde köpekte görülebilir. Bir tür sindirim sistemi rahatsızlığı olan ishal nedeniyle köpeklerin dışkısının daha sulu ve gevşek bir yapısı olur. Çeşitli hastalıklar, parazitler, psikolojik etkenler, enfeksiyonlar ve beslenme düzeninde değişiklik yapılması gibi durumlar nedeniyle ishal sorunu yaşanabilir.
İshal sorunu çoğunlukla hafif geçen bir hastalıktır. Kısa bir sürede genelde kendiliğinden geçer. Ancak çeşitli etkenler ile meydana gelen ishalin geçmesi için ilgili etkenin tedavi edilmesi gerekir. İlgili etken tedavi edilmediği durumda ishal nedeniyle köpeklerin vücudunda ciddi sıvı kaybına bağlı dehidrasyon ve daha birçok sorun ortaya çıkabilir.
Köpek ishal ve kusuyor olabilir ya da köpeklerde ishal ve halsizlik aynı anda görülebilir. Aynı şekilde köpeklerde ishal ve iştahsızlık da yaşanabilir. Köpeklerde ishalin tedavisinde ishalin sebebine bakılır. İshalin sebebine göre tedavi sürecinde de değişiklik yaşanır. Tedavi için ilk olarak köpeklerin yarım gün veya bir gün aç bırakılması gerekebilir. Bunun yapılmasının nedeni köpeklerin sindirim sisteminin dinlenip kendine gelmesini sağlamaktır. Tabii bu süreçte yeteri kadar sıvı tüketmeleri de sağlanmalıdır. Elektrolit dengesizliklerini önlemek için gerekli takviyeler de alınmalıdır.
Köpeklerde ishal eğer 1 günden uzun sürdüyse ve bir türlü geçmiyorsa derhal veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Ardından gerekli testlerin yapılması ile ishale neden olan etken tespit edilmelidir. İshalin nedeni tespit edildikten sonra hastalığa göre en uygun tedaviye başlanır. İshale karşı genellikle probiyotik, antibiyotik ilaçlar ve anti-enflamatuar ilaçlar kullanılır. Yine de belirttiğimiz gibi ishalin sebebine göre tedavide ve kullanılan ilaçlarda değişiklikler olabileceği unutulmamalıdır.
Köpeklerde İshal Neden Olur?
Köpeklerde ishal neden olur sorusunun yanıtı merak ediliyor. Peki köpek ishal neden olur? Evcil köpeklerin ishal olması, bir hayvanın dışkısının normalinden farklı şeklide daha sulu ve sık olması şeklinde tanımlanır. Bilindiği gibi boşaltım sistemi, sindirim sistemi ile bağlantılı bir biçimde çalışır. Sindirim kanalında gerçekleşen herhangi bir problem, dolaylı olarak boşaltım sistemini de etkilemektedir. Bu nedenle de ishal durumu oluşabilmektedir. Köpeklerde ishal sebepleri oldukça fazladır. Köpeklerde ishal rengi, bu gelişmenin kaynağı hakkında fikir verebilir.
Köpeklerde ishal nedenleri farklılık gösterir. Köpek dostlarımız ishal olduklarında bunun sebebi yanlış beslenme, zararlı enfeksiyonlar, bazı sağlık sorunları, sindirim sisteminden kaynaklanan sorunlar olabilir. Hayvanın dışkısındaki farklılıklar, dışkısını tutamama, karın ağrısı, iştah değişimleri gibi sorunlar ishalin belirtisi olabilmektedir. Nedenler ciddi sorunların göstergesi de olabilir veya ishal hafif bir şekilde atlatılabilir. Bu bile değişkenlik gösterir. Köpek ishal nedenleri şunları içerir:
Stres
Sindirilemeyen cisimlerin yutulması
Çeşitli viral veya bakteriyel enfeksiyonlar
İlaçlar
Zehirlenme
Gıda alerjisi
Yetersiz ve dengesiz beslenme
Bağırsak parazitleri
Kanser
Köpek ishal kaç gün sürer sorusunun yanıtı da araştırılır. Bu durum genelde birkaç sürer. Ancak daha uzun süren ishal durumunda hemen veteriner desteği alınmalıdır.
Köpeklerde İshale Ne İyi Gelir?
Köpeklerde ishale ne iyi gelir araştırılıyor. Peki köpek ishal olursa ne verilir? Köpekler bir ishal durumu var ise en iyi yöntem veteriner hekime danışmak olmalıdır. Yukarıda açıkladığımız gibi kan ya da köpek dışkısında doku ve renk farklılığı varsa acil veteriner desteği alınmalıdır. İshalin rengi siyah ise durum iç kanamadan ötürü kaynaklanabilir. Aynı şekilde anormal bir açık renk söz konusu ise bazı organlarda problem var demektir. Hafif semptomları olan, davranış değişikliği, kanlı ishal ve kusma gibi durumlar gözlenmeyen bir gelişme bulunuyorsa, veteriner hekimin tedavisi sonrasında evde tedavi aşamasına geçilir.
Köpeklerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir? Beslenme, ishalin nedenleri arasında önemli yer tutar. Köpeklerin ishal olması halinde daha hafif besinler tüketmeleri gerekir. Mama değişiminden kaynaklanan bir ishal durumunda ise veterinerin önerdiği mama tercih edilmelidir. Köpeklerde ishale iyi gelen yiyecekler arasında muz ve patates öne çıkar. Yine elbette veterinere danışmadan köpeğe herhangi bir besin verilmemelidir. Küçük miktarlarda ve kabuğu alınmış muz, köpeğe fayda sağlar. Köpek ishal muz ile biraz daha iyileşebilir. Haşlanmış patates de köpeğin sağlığına iyi gelecektir. Köpek ishal patates tüketimi sayesinde düzelebilir.
Köpek İshal Nasıl Geçer?
Köpek sahipleri köpek ishal nasıl geçer araştırıyor. Veteriner hekimin kontrolü sonrası köpek ishal ilacı reçete edilir. Bunun haricinde köpek ishal antibiyotik ilaçları ve çeşitli ilaçların veteriner hekim bilgisi dışında kullanılmaması gerekir.
İshal, basit gibi duran bir olgudur. Ancak ileri seviye problemlerin de habercisidir. Veteriner hekimler, ishalin nedenine bağlı olarak bir ilaç önerecektir. Bundan dolayı veteriner hekimin önerisi dışında bir ilaç tercih edilmemesi çok önemlidir. Aksi durumda daha ciddi sonuçlar da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yanlış kullanım, belki basit olan ishali daha da kötüleştirecektir.
Peki köpek ishalini ne geçirir? İshal hali parazitlerden dolayı oluşuyorsa anti paraziter ilaçlar ya da probiyotikler sunulur. Enfeksiyondan kaynaklanan bir durum varsa buna uygun şekilde köpeklerde ishal kesici ilaç verilmektedir. Köpeklerde ishal nasıl önlenir diyorsanız; veteriner hekimlerimize danışarak, onların önerisi ışığında hareket edebilirsiniz. Bu sayede hayvanın sağlığını desteklemiş olursunuz.
Köpek İshal Tedavisi
Köpek ishal tedavisi ile bu sağlık sorunundan kurtulmak mümkün olabilecektir. Öyleyse köpek ishal olunca ne yapılır? Köpeklerin ishal olması, beslenmedeki ani değişim, enfeksiyonlar, diğer hastalıklar ya da parazitlerden kaynaklanabilir. İshalin tedavisi, altta yatan sebebe ve durumun ciddiyetine bağlı şekilde değişmektedir.
Köpek ishal olursa yapılması gereken en önemli şey hemen veteriner desteği almaktır. Bu nedenle köpek ishal olursa ne yapılmalı sorusunun yanıtı budur. Veteriner hekim, köpeğin durumuna bağlı olarak ona özel şekilde ilaçlar reçete edecektir. Öncesinde de ishalin kaynağını bulmak adına köpeği muayene edecek ve gerekiyor ise çeşitli testler yapılmasını isteyecektir. Buna göre uygun tedavi planı oluşturacaktır. Veteriner hekim, köpeğin ishal durumunun iyileşmesi için ona en uygun ilacı reçete edecektir. Veterinerin bilgisi ve önerisi dışında başka herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.
Veteriner kontrolü sonrasında köpeklerde ishal evde tedavi adımı başlar. Bu noktada da köpeğe veterinerin önerdiği besinler ve mamalar yedirilmelidir. Köpeğiniz mama değişimi nedeniyle ishal olduysa, hangi mamanın köpeğiniz için uygun olduğunu veteriner hekim sizlerle paylaşacaktır. Veterinerin önerdiği mamayı tercih ederek, köpeğin sağlığını destekleyebilirsiniz. Bunlar haricinde köpeğin dinlenmesini ve bakım ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamalısınız.
Köpeklerde ishal tedavisi için siz de Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize müracaat edebilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.