Dünya genelinde insanlar arasında en fazla görülen hastalıklardan biri olan kalp krizi, kardiyak enfarktüs sadece insanlarda değil kedi ve köpeklerde de görülen bir rahatsızlıktır. Çünkü birçok değişen faktör köpeklerde de kardiyak enfarktüs ile karşılaşma olasılığını arttırabilmektedir. Evcil dostlarınızda hayatında bir defa belki birden fazla defa hiç beklenmedik bir şekilde köpeklerde kalp krizi durumu ile de karşılaşabilirsiniz.
Köpeklerde kalp krizi köpek hastalıkları içerisinde birçok farklı sağlık problemine göre daha az üstünde durulan bir problem olarak kabul edilir. Fakat köpeklerde dolaşım sistemi bu tarz bir probleme karşı mutlak olarak sağlıklı olmayabilir ve bu sorun giderek birçok farklı köpekte de görülmektedir. Günümüzde deneyimli veteriner hekimler tarafından yapılan çalışmalar ile kliniğimizde de kalp krizinde doğru teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Köpeklerde Kalp Krizi Nedenleri
Evcil dostlarınız bu hastalığı yenmeye yatkın ve istekli olduğu sürece iyileşmede daha önemli bir pozitif yüzde ortaya çıkarken, özellikle krize neden olan faktörlerin belirlenmesi durumun tekrar yaşanmasını da engellemektedir. Bu nedenle böyle kritik bir durumu yaşamadan önce köpeklerde kalp krizi nedenleri konusunda bilgi elde edebilmek ve buna göre faktörleri ortadan kaldırabilecek ya da en düşük seviyeye indirecek şekilde köpeğinize yardımcı olmak isteyebilirsiniz.
Kalp krizi beklenmedik bir anda gelişen bir kardiyak durum olsa da aslında bazı patolojik değişimler önceden görülebilir. Örneğin, yüksek kolesterol ve ilerleyen yaş ile birlikte bazen de köpeğinizin cinsine bağlı olarak genetik faktörler kalp krizine neden olabilir. Genellikle de Boxer, Pinschers ve Doberman cinsi köpeklerde genetik olarak kalp krizi gibi birçok kalp sorunu görülebilir.
Özellikle köpeğinizin yanlış bir beslenme düzenine sahip olarak aşırı kilo alması, kolesterol ve tansiyon gibi problemlerin baş göstermesine ve fazla kilonun kalbe daha fazla yük bindirmesine neden olur. Özellikle değişen hastalıkların da bu duruma eşlik etmesi ile kalp ritminde bir bozukluk yaşarken, yine diyabet ve tiroit sorunları da köpeklerde kalp krizi nedenleri arasında yer alabilir.
Evcil hayvan sahibi olarak bu risk faktörlerinin tümünü aklınızda bulundurmanız ve kalp problemlerinin önüne geçebilmek için de buna göre egzersiz, beslenme, kilo düzeni ve yaşam kalitesi açısından köpeğinize yardımcı olmanız gerekir. Özellikle beslenmesinde sağlıklı yağlar ve proteinler bulundurarak, daha az karbonhidrat tüketmesini ve gün içerisinde yeterli düzeyde egzersiz ile hareketli olmasını sağlamanız gerekir.
Köpeklerde Kalp Krizi Belirtileri
Eğer risk faktörü bulunuyorsa ya da hiçbir risk ve kalp krizini tetikleyebilecek bir alt neden bulunmuyorsa dahi bazı belirtiler kalp krizi yaşandığını gösterebilir. Bazı belirtiler birçok farklı hastalıkta da ortaya çıkabilecek olsa da özellikle köpeklerde kalp krizi belirtileri açısından da akılda tutulması ve buna göre bazı kontroller ile acil tıbbi destek alınması önemlidir.
Evcil dostlarınız ile birlikte yaşadığınız hayat boyunca köpeklerde kalp krizi belirtileri konusunda bilgili olduğunuzda hızlı müdahale şansı elde edebilir ve bu sayede veteriner kliniğimize çok daha hızlı bir şekilde başvurabilirsiniz. En standart semptomlar arasında ise aşağıdaki ayrıntılardan bahsetmek mümkündür.
Kalp atışlarının aşırı derecede hızlanması ile birlikte nefes daralması yaşanması,
Ani bir şekilde vücutta bir çöküş görülmesi ile birlikte kusma ve ateş düşüşü ile karşılaşılması,
Çok yorgunluk ve enerji düşüklüğü(letarji) ile birlikte vücudun zayıf düşmesi ve topallar gibi yürüme,
Dişlerde, dilde ve diş etlerinde mavi ile gri arası bir rengin görülmeye başlanması,
Son raddede ise kalbin durması ile birlikte ölüm hali görülmesi.
Fark edilebileceği üzere köpeklerde kalp krizi belirtileri insanlarda yaşanan kalp krizi durumunda görülen semptomlar ile çok benzer bir yapıya sahiptir. Ancak elbette köpeklerde bu sendromun çok daha nadir bir şekilde görüldüğünü ve bir kalp hastalığının bu problem altında yatabileceğini belirtmek de gerekecektir. Bu belirtiler ile karşılaşıldığında mutlaka kalp krizi ihtimali üzerinde de durarak, buna göre önlem almanız ve Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize hızlı bir şekilde başvurmanız fayda sağlayacaktır.
Köpeğim Kalp Krizi Geçirdi Ne Yapmalıyım?
Bahsedilen kalp krizi belirtilerini doğru bir şekilde takip edebiliyorsanız ve özellikle nefes darlığı ile birlikte mavi diş etleri, hızlı nabız ve vücutta ani çöküş durumunu görüyorsanız; gerçekten kalp krizinden şüphelenebilirsiniz. Bu tarz bir şüphe sonrasında aklınıza direkt olarak köpeğim kalp krizi geçirdi ne yapmalıyım sorusu geleceği için hem hızlı davranabilmeniz hem de gayet sakin bir şekilde hareket etmeniz gerekecektir.
Bu acil durum günün her saatinde başınıza gelebileceği için mesai saatleri içinde veya dışında olduğunuz fark etmeksizin hemen kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede veteriner hekimlerimiz telefon vasıtasıyla size ilk yardım desteği sağlarken, en hızlı şekilde de atmanız gereken adımlar ile kliniğimize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Telefon üzerinden aldığınız destek sayesinde veya daha önceden köpeklerde kalp krizi konusunda almış olduğunuz ilk yardım eğitimi ile hareket edebilirsiniz. Köpeğinizi rahatlatacak şekilde stresi ortadan kaldırmanız gerekiyorsa, rahatsızlığı azaltacak soğuk kompres uygulamanız ve ilerleyen evrede suni teneffüs ile kalp masajı gibi uygulamalar yapabilmeniz gerekebilir.
İlk müdahaleler ile köpeğinizi sakinleştirerek veterinere ulaştırabilmeniz çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Kliniğimize ulaştığımız andan itibaren hızlı bir şekilde kalp krizi ile ilgili teşhisin konulabilmesi ve tedavi aşamasına geçilmesi sağlanır.
Deneyimli veteriner hekimlerimiz tahliller, elektrokardiyografi, ekokardiyografi ve ultrason gibi birçok yöntem hatta anjiyografi ile teşhis koyacaktır. Teşhis sonrasında da tedavide ilaçlar, diyetler ve iyileştirici tedavi yöntemleri ile Remedy Veteriner Tıp Merkezi’miz sayesinde köpeklerde kalp krizi sonrasında evcil dostunuzun hayatını tekrardan sağlıklı bir yapıya kavuşturabilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.