Pet Kuaför

Microsporum Canis

Doğada var olan tek canlı elbette insanlar değildir. Evrenin bir bütün olduğu göz önüne alındığı zaman ekolojik düzende hayvanlar ve bitkiler de son derece önemli bir yer kapsamaktadır. Özellikle hayvanlar doğada en az insanlar kadar başlı başına bir yer teşkil eder. Çok farklı hayvan türleri olmasına rağmen gerek evlerde yaşayabilmeleri yani evcilleştirilebilmeleri gerek ise sokaklarda özgürce dolaşabilmeleri sebebi ile kediler ve köpekler öne çıkan hayvanlardır. Lakin diğer tüm canlılarda olduğu gibi kediler ve köpeklerde de muhtelif türden sorunlar görülebilir. Bu yazımızda da onlardan biri olan Microsporum Canis den bahsedeceğiz.

Microsporum Canis Nedir?

Adım adım giderek öncelikli olarak Microsporum Canis nedir sorusunun yanıtını verelim. Kaynaklarda tam tanımlanması şu biçimdedir: Microsporum Canis evcilleştirilmiş olan kedilerde ve bazen de köpekler derisinin üst ve ölü katmanlarını enfekte ediyor olan Ascomycota filumundaki patojenik, aseksüel tarzdaki bir mantar türüdür. Nadiren de olsa insanlarda da görülebilir.

Microsporum Sp Nedir?

Microsporum Canis den sonra merak edilen olgulardan bir tanesi de Microsporum Sp nedir sorusudur.  Microsporum Sp, Microsporum mantarının bir türüdür. En temel özelliklerinin başında mükemmel bir biçimde mayoz bölünmeyi gerçekleştirmesi gelir. Son derece etkili bir biçimde ürer. 

Köpeklerde Microsporum Canis 


Microsporum Canis mantarının evcilleştirilmiş olan kedilerde ve köpeklerde farklı durumları vardır. Öncelikli olarak köpeklerde Microsporum Canis mantarının görülme olasılığı bağışıklık sistemlerinin iyi olması durumunda %18.4-75 oranındadır. Bu mantarın köpeklerde var olduğunun göstergeleri ise lokal bazda tüy dökülmesi, lokal bazda kabuklanma ve mantarın olduğu yerde kaşınma gibi ibarelerdir. Tedavi süresi geciktikçe hayvanda huzursuzluklar baş gösterir. Tüm köpek cinslerinde bu sorun yaşanabilir. 

Kedilerde Microsporum Canis 


Microsporum Canis kedilerde de sıklıkla görülen bir durumdur. Yine bilimsel verilere göre bağışıklık sisteminin güçlü olması durumunda evde yaşayan kedilerde Microsporum Canis görünme olasılığı ortalama olarak %15-30.4 oranındadır. Köpeklerde olduğu gibi kedilerde de bağışıklık sistemi zayıfsa o zaman bu hastalığa yakalanma riski artar. Belirtileri de tıpkı köpeklerde olduğu gibidir. Her tür kedide Microsporum Canis görülebilir. 

Microsporum Canis İnsana Bulaşır Mı? 

Microsporum Canis hayvanların yaşam kalitesini etkiler ama durum bununla da sınırlı kalmayabilir. Zira nadiren de olsa evde birlikte yaşadığı diğer insanlara da bulaşabilmektedir. İşte tam da bu nokta da eğer Microsporum Canis insana bulaşır mı diye merak ediyorsanız bunun yanıtı son derece net bir biçimde evettir.

Microsporum Tedavisi 

Microsporum Canis teşhisi konulabilmesi için bir takım tetkikler yapılır. Veteriner hekimlerimiz bu sorunla bize geldiğiniz zaman hayvanın derisinden kazıntı alıp mikroskobisinde sporları görür. Yine bir başka tanı yöntemi olarak mantar besiyerleri kullanılıp mantarın pozitifliğini araştırır. Sonuçta bu sorun saptanır ise işte o zaman Microsporum tedavisi başlar.  Hayvanın sağlık durumuna bağlı olarak lokal ya da sistemik antifungallar kullanılır. Hastalığın tedavisi sürecini sistematik ve son derece disiplinli bir biçimde takip edilmesi gereklilikler arasında yer alır.

Microsporum Canis Aşısı sorunun giderilmesi için uygulanan yöntemlerin başında gelir. İki doz uygulanan bir aşıdır. Burada önemli olan hayvanın türüne, yaşına, özelliklerine uygun tarihi geçmemiş, onaylı aşının işinin uzmanı veterinerler tarafından hijyen kurallarına uygun yerde steril bir biçimde yapılmasıdır. Nitekim sizin de böyle bir gereksiniminiz olursa kedinizin yada köpeğinizin Microsporum Canis Aşısını  Remedy Veteriner Kliniği’mize gelerek kafanızda en ufak bir soru işareti olmadan yaptırabilirsiniz.

Faydalı Linkler