Pet Kuaför

Kedilerde Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı, pankreas tarafından üretilen insülin hormonu ile bağlantılı bir problemdir. İnsanlarda yaygın bir şekilde görülen ve diyabet olarak da adlandırılan bu problem, kedilerde şeker hastalığı şeklinde de evcil dostlarımızda görülebilmektedir. Kedilerde karşılaşılan ve insülin eksikliği kaynaklı ortaya çıkan diyabet problemi yine bir endokrinoloji sağlık problemidir. 

Kedilerde şeker hastalığı probleminde vücut insülini yeterli derecede üretemiyor ya da üretilen insülini yeteri derecede kullanamıyordur. Bu durum tıpkı insanlarda görülen Tip 1 ve Tip 2 diyabet ile aynı yapıya sahip olmak ile birlikte belirtileri ve nedenleri de insanlar ile benzer bir yapı ortaya koymaktadır. 

İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormon olmak ile birlikte gıdalar sonrasında kana giriş gerçekleştiren glikozun yani şekerin seviyesini düzenler. Aynı zamanda vücudun glikozu nasıl ileteceğini belirleyen hormondur. Eğer yeteri kadar insülin üretilerek kullanılırsa, glikoz kanda rahatça dolaşır ve hücreler glikozu kullanarak enerji elde eder. Ancak kedi şeker hastalığı probleminde glikoz kanda rahat bir şekilde taşınamaz ve hiperglisemi yani yüksek kan şekeri veya tam tersi hipoglisemi aşırı düşük kan şekeri problemi görülür. 

Kedilerde de Tip 1 ve Tip 2 olarak anlatılabilecek diyabet mellitus problemi yer almaktadır. Tip 1 diyabette insülin eksikliği yer alırken, pankreas yeterli insülini üretemediği için dışarıdan insülin desteği gerekir. Ancak kedilerde genel olarak Tip 2 diyabet ile karşılaşılabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde şeker hastalığı olarak bilinen bu yaygın diyabet türünde de vücut insüline direnç gösterir ve insüline bağımlı olmayan bir diyabet ortaya çıkar. Bu durumda dışarıdan destek ve beslenme düzeni ile insülinin kullanılması sağlanır.

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri 

Şeker hastalığında genellikle dünyadaki tüm kediler içerisinde %1 gibi bir oran ile hastalığa yakalanan kediden bahsetmek mümkündür. Fakat kedilerde hareketsiz yaşam, yanlış beslenme düzeni veya değişen ırklar bu oranı yükseltebilmektedir. Oranın artış göstermesi ile birlikte de artık evcil hayvan sahipleri kedilerde şeker hastalığı belirtileri konusunda daha net bir şekilde işaretleri izleyebilmektedir. 


Günümüzde yaygın bir şekilde bilinen kedilerde diyabet belirtileri arasında aşağıdaki noktaları saymak mümkündür. 

  • Susuzluğun artış göstermesi 

  • Ani idrar isteği nedeni ile kum kabı dışında idrar yapma 

  • İdrara çıkışın artması 

  • Aşırı iştah artışı ile daha fazla beslenme fakat kilonun kaybedilmesi 

  • Kasların zayıflaması ve halsizlik 

  • Tüy kalitesinin giderek düşmesi 

  • Yaygın bir şekilde ayakta duruş pozisyonunda yaşama 

  • Mide bulantıları ve kusma 

Eğer şeker hastalığı kontrol altına alınmaz ise zaman içerisinde arka bacaklarda sinirler hasar görebilir ve düşük topuk gibi bir yürüme bozukluğu dahi ortaya çıkabilir. Giderek artan kilo verme durumu sonucunda kaslar erimeye başladığı için vücut çökme gösterebilir. Bu noktalar şeker hastası kedi belirtileri arasında ilerleyen düzeyde görülebilecek belirtilerdir. 

Kedilerde şeker hastalığı genellikle çok az hareket içerisinde bulunan yaşı ilerlemiş ve obezite görülen kedilerde karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır. Cinsiyet anlamında erkeklerde daha sık görülürken, hadım edilmiş kedilerde ve steroid tedavisi alan kedilerde de ortaya çıkabilir. Tüm bunların yanında kedilerde şeker hastalığı öldürür mü sorusu için ise iyi bir tedavi ile yaşam boyu bu hastalık ile hayatını sürdürme ihtimali gayet güçlüdür.

Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavisi

Diyabetin anlaşılmasındaki en net kıstas her iki diyabet türünde kan şeker seviyesinin yükselmesidir. Çünkü kanda glikoz miktarı arttığında idrar artışı ve susuzluk başlar. Bu belirtiler kedinizde hastalığın gelişmeye başladığını anlamanıza yardımcı olabilir. Sonrasında da en ivedi şekilde klinik destek almanız gerekebilir. Çünkü bu sayede kedilerde şeker hastalığı tedavisi başlatılabilir. 

Şeker hastalığının tedavisi için veteriner hekimlerimiz öncelikli olarak teşhis yöntemlerinden yararlanır. Kan şekerinin her zaman yüksek olması veya idrarda glikoz varlığının bulunması belirtilerine bağlı olarak tam kan testi ve idrar tahlilleri yapılır. Ayrıca kan örneği üzerinde serum fruktozamin testi de doğru tespit için büyük fayda sağlar. Ayrıca testler sayesinde karaciğer enzim değerleri, böbrek faaliyetleri, vücuttaki elektrolit dengesi, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi tüm faktörler belirlenir. 


Teşhis sonrasında kedilerde diyabet tedavisi başlatılırken, Tip 1 veya Tip 2 olmasına göre hareket edilir. Her iki tedavide de normal kan şeker seviyesini tekrar kazandırmak, kiloyu ve iştahı normale çekerek vücudun dengesini oturtmak yer alır. Eğer ihtiyaç bulunuyorsa, evde insülin tedavisi uygulanırken; hem insülin hem de şeker ilaçları reçete edilerek raporlu bir şekilde sunulur. 

Ev ortamında devam eden kedilerde şeker hastalığı tedavisi için veteriner hekim önerileri ile programa birebir uyum sağlamanız ve hem ilaç hem insülin dozunu doğru ayarlamanız gerekir. Diyabette kedinizin glikoz seviyesini doğru izleyerek insüline tepkisini, açlık tepkilerini ve yükselen şeker durumunda tepkilerini düzenli takip etmeniz gerekir. Doğru diyet programı ve kilo yönetimi ile birlikte iyi bir egzersiz programı da yaşam kalitesini arttırır.

Endişe oluşturabilecek diğer noktada ise kedilerde şeker hastalığı tedavi edilmezse giderek organlarda çökmeye neden olabilir. Çünkü hem karaciğer hem böbrekler hem de vücut genel anlamda şeker dengesizliği nedeni ile gıdadan faydalanamama ve yorgunluk hissetmeye başlar. Bu tip ağır bir sonuç ile karşılaşmamak için erken dönemde kedilerde şeker hastalığı ile ilgili net tanı ve tedavi için Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize güvenebilirsiniz. 

Faydalı Linkler