İnsanlarda görülme oranına göre daha düşük bir yüzdeliği bulunsa da köpeklerde kalp yetmezliği yine köpek kalp hastalıkları arasında önemli bir problemdir. Hatta bazı köpek ırkları bu konuda daha fazla genetik yatkınlığa sahip olurken, problemin altında birçok farklı kalp yetmezliği nedeni de bulunabilir. Yine farklı birçok köpek kalp hastalığı da değişen evrelerinde kalp yetmezliği ortaya çıkmasına neden olabilir.
Köpeklerde kalp yetmezliği ciddi bir hastalık olarak, kalpte kan akışının sorunla karşılaşmasını ve hatta kalbin durmasını tetikleyebilen bir hastalıktır. Kalp yetmezliği nedeni ile kan akışı aşırı derecede kısıtlanmak ile birlikte vücuttaki diğer tüm organlar yeterli kadar oksijen alamayacaktır. Bu problem noktasında en fazla görülen kalp yetmezliği çeşidi ise konjestif kalp yetmezliği olarak adlandırılır. Özellikle de kan akışı çok kısıtlandığında veya tamamen bloke ile karşılaştığında görülürken, kan vücut organları içerisinde ve vücudun her noktasında birikmeye başlar.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Belirtileri
Değişen birçok belirti ile birlikte kalp yetmezliği kendini hissettirirken, birçok kalp hastalığı öncelikle kalbin ve sonrasında da vücuttaki geri kalan tüm organ ve sistemlerin çalışmasında aksaklığa neden olur. Bazen kalp yetmezliği çok hafif bir seviyede olduğunda da çok fazla belirti ile karşılaşmak mümkün olmayabilir. Ancak tedavi edilmeyen ve üzerinde durulmayan bu evre bir süre sonrasında ilerleyen evrelere ulaştığında ise köpeklerde kalp yetmezliği belirtileri daha net bir şekilde görülür.
Kalp yetmezliği nedeni ile kalbin sağ ve sol tarafında ayrı ayrı etkiler ile karşılaşılabilir. Bu problemin arkasında ise köpeğinizin genetik yatkınlığa sahip olması, kalbinde bir kusur ile doğmuş olması, enfeksiyonlar, aşırı kilo alma, yüksek tansiyon, diyabet, hormonal rahatsızlıklar veya yaşlılık bulunabilir. Bunlarla birlikte konjestif kalp yetmezliği probleminde sağ ve sol tarafa göre de belirli bir farklılık yer alır. Hatta bu durumda bazı belirtilerde değişiklikler dahi görülebilir.
Köpeklerde kalp yetmezliği belirtileri için sayılabilecek en net semptomlar arasında ise
Nefesin yavaşlaması ve kalp atışının daha hızlı bir hale gelmesi,
Kalp çalışmasında düzensiz bir ritim oluşması ve sıklıkla hızlı bir şekilde yorulma görülmesi,
Aşırı öksürük, iştahta kayıp, karında şişlik ve hatta bacak bölgesinde şişlik görülmesi,
Beklenmedik bayılmalar, kanda düşen oksijen nedeni ile vücutta morarma(siyanoz) oluşması sayılabilir.
Sol taraflı konjestif kalp yetmezliği en sık görülen tür olmak ile birlikte kalp sol tarafta zengin oksijenli kanı toplayarak vücuda pompalarken, bu problemde öksürme, nefes darlığı ve hareketliliğe dayanamama gibi belirtiler görülür. Bu durumun sonucunda akciğerlerde sıvı birikmesi ve bazen de beyne daha az oksijen ulaşması nedeni ile bayılma görülebilir.
Sağ taraflı konjestif kalp yetmezliği ise kalbin sağ tarafındaki zayıflık nedeni ile kalbin akciğere oksijeni daha az ulaştırmasına neden olur. Bununla birlikte tansiyonda oluşan dengesizlik sonrasında karın bölgesinde sıvı birikmesi ve damarlardan sıvı sızıntıları sonrasında da ödem nedeni ile şişme görülebilir.
Ek olarak hem sağ hem sol tarafta köpeklerde kalp yetmezliği görüldüğünde ise biventriküler yetmezlik olarak adlandırılan çok kapsamlı bir problem ortaya çıkar. Bu durumda sayılan tüm belirtiler ile karşılaşmak mümkündür.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Son Evre
Kalp kapağı yetmezliği, kalp büyümesi, kalpte delik bulunması veya sonradan yaşanan kalp kurtları, enfeksiyonlar, parvovirüs veya beslenme eksikliği gibi birçok problem köpeklerde kalp yetmezliği faktörü olabilir. Çok nadir bir şekilde de kalp yetmezliği sonrasında kalp krizi geçirme olasılığı yer alırken, bu noktada da çok acil müdahale gerekebilir. Fakat net belirtiler ile birlikte böyle bir durum yaşanmadan önce köpeklerde kalp yetmezliği son evre ile karşılaşılır.
Erken dönemde tespit edilen kalp yetmezliği veteriner hekim desteği ile kontrol altına alınabilir ve çok daha kolay bir şekilde tedavi elde edilebilir. Fakat belirtiler takip edilmez ve üzerinde durulmaz ise köpeklerde kalp yetmezliği son evre ile birlikte artık çok daha ağır bir noktaya gelinebilir ve kalp krizi gibi riskler ile karşılaşılabilir.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği Tedavisi
Kalp yetmezliğinin belirlenebilmesi için veteriner hekimlerimiz öncelikle teşhis aşaması üzerinde duracaktır. Genel olarak köpeğinizin beslenmesi, kilosu, yaşı, ırkı, kullandığı ilaçlar ve kalp sağlığı kontrol edilirken; teşhis için de
Kan testleri,
İdrar testleri,
Röntgen,
EKG,
Ultrason,
Holter takibi gibi teknikler kullanılır.
Tüm bu tetkikler sonrasında da köpeklerde kalp yetmezliği tedavisi için gerekli adımlar atılır. Evcil dostunuzun yaşadığı akut veya kronik kalp yetmezliği probleminin altında yatan faktörün de net bir şekilde belirlenmesi önemlidir. Tüm bu belirlemeler ile birlikte hem ilaç tedavileri hem özel diyet uygulamaları hem de birçok farklı takviye ile tedavi aşamasına geçilir.
Köpeklerde Kalp Yetmezliği İlaçları
Deneyimli veteriner hekimlerimiz gerçekleştirdikleri teşhis ve faktörlerin belirlenmesi sonrasında öncelikli olarak ilaç tedavisi üzerinde durmaktadır. Bu noktada köpeklerde kalp yetmezliği ilaçları mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilirken, gelişigüzel bir şekilde ilaç kullanılması çok büyük riskler oluşturabilir.
Mutlak bir şekilde reçete edilen veya size direkt olarak klinikte teslim edilen kalp için düzenleyici ilaçlar ve kalp kasının güçlenmesi için kullanılacak ilaçlar düzenli bir şekilde takip edilmelidir. İlaç tedavisi ile birlikte yine sizlere sunulan diyet programını da köpeğiniz için düzenli bir şekilde uygulamanız, egzersiz programlarına dikkat etmeniz ve iyi bir bakım ile genel düzeyde çok doğru bir tedavi sonucuna ulaşmanız mümkün olacaktır.
İleri düzeye ulaşmış köpeklerde kalp yetmezliği problemlerinde ilaç ve beslenme tedavileri dışında bazen kalp ritmini düzenlemek için kalp pili takılması da seçilebilir. Tüm tedaviler merkezimizde takip edilebilir ve hatta bazen yatılı tedavi ihtiyacı da bulunabilir. Bu nedenle tüm belirtiler ile birlikte köpeklerde kalp yetmezliği problemi ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız, Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak verebileceğimiz kapsamlı sağlık hizmetleri için merkezimize hemen ulaşabilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.