Köpeklerde aşırı sulu ve kanlı ishal, gastrointestinal kanaldaki bir iltihap nedeni ile kanın dışkıya karışması sonucunda oluşan bir durumdur. Kalın bağırsaklarda oluşan kanama sonrasında dışkılamada ishal ile birlikte bu kan kırmızı renkli bir dışkının çıkışına neden olur. Bu durum genel anlamda köpeklerde kanlı ishal şeklinde adlandırılan ve temel nedeni parvovirüs olan bir hastalıktır.
Köpeklerde parvo evcil dostlarımızın yaşamlarındaki herhangi bir anda ortaya çıkabilen ve çok tehlikeli hastalıklar arasında bulunmaktadır. Aslında köpeklerde bazen normal olarak ıkınarak dışarı çıkma sonucunda dışkıda çok az miktarda kan görülebilir. Ancak bu kanın miktarının az veya çok olmasından ziyade ishal ile birlikte sürekli hala geliyorsa, işte bu durumda köpeklerde parvo hastalığı endişesi oluşabilir.
Köpeğinizin ishal formundaki dışkısında kanamanın şiddeti ve gastrointestinal sistem üzerindeki sorunun konumuna bağlı olarak kan rengi değişim gösterebilir. Yani kırmızıdan koyu kahverengiye ve hatta siyaha kadar ulaşabilen bir renkte kan karışmış şekilde ishal ortaya çıkabilir. Bu durumda da köpeklerde kanlı ishal değişen sebepler ile ortaya çıkabilir. Çünkü köpeklerde parvovirüs nedir sorusu için bilhassa 6 ayın altındaki yavru köpeklerde daha riskli konumda bulunan bir virüs hastalığıdır, yanıtı verilebilir. Virüsün bulaşma yolu ve virüs ile birlikte vücuttaki tüm hastalıklar, dışkının kan miktarı ve rengini değiştirebilir.
Virüsün etkileri ile birlikte görülen hastalık, köpeklerde parvoviral enteritis gibi bir isme sahiptir. Parvoviral enteritis; bağırsak sistemi dokusunda önemli hasarlar oluştururken, hasar sonucunda ortaya çıkan enfeksiyonlar sonrasında da köpeklerde kanlı ishal problemi görülür. Virüsün köpekler arasında bulaşma yolları, bulaşma sonrası belirtiler, hastalığın ilerleyişi ve tedavisi detaylı bir süreç gerektirir.
Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri
Virüsün bulaşma yolları değişim oluşturabilmek ile birlikte bulaşma sonrasında köpeklerde kanlı ishal belirtileri genel olarak sabit bir semptom listesi şeklinde görülebilmektedir. Bulaşma sonrası köpeklerde parvo belirtileri açısından en öncelikli semptom ishal olacaktır. Hastalığın evresi ve evcil dostunuzun ne kadar güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğu farklılık oluştursa da ishal formundaki dışkıda genellikle kan görülürken, mukus içeriği de bulunabilir. Enfeksiyon kaynaklı ortaya çıkan bu kan ve mukus nedeni ile de ishal çok sulu ve kötü kokulu olabileceği gibi çok sık bir şekilde tuvalete çıkış yaşanabilir. Diğer noktada sayılabilecek belirtiler ise aşağıdaki şekilde olacaktır.
İshalin sık sık ve yoğun bir şekilde oluşması gibi sindirim sisteminin beslenmede ve gıdaları sindirmede yaşadığı problem ise kusma sorunu ortaya çıkarabilir. Enfeksiyon sarı ya da yeşil bir kusmuk rengine neden olabilirken, ishal benzeri kusmuk içerisinde de kan ya da mukus görülebilir.
Hem ishal hem de kusma bir arada ilerlerken, hastalık aşırı bir yorgunluk oluşturur.
Halsizliğin ortaya çıkardığı uyuşukluk ile birlikte iştah azalırken, uyku ihtiyacı artış gösterir.
Vücut her ne kadar daha fazla suya ihtiyaç duysa da su içmek istemeyen evcil dostlarımızda dehidrasyon oluşabilir.
Parvovirüs yüksek ateş, karın ağrısı ve nefes darlığı gibi etkiler de oluşturabilir.
Köpeklerde parvovirüs belirtileri birbirine bağımlı bir şekilde virüsün vücuda giriş yapması ve ortalama 1 hafta kuluçka süresini tamamlaması sonrasında ortaya çıkar. Hastalık evcil dostlarımızda görülürken, elbette köpeklerde kanlı ishal nasıl bulaşır sorusu da merak edilebilir. Bu noktada da virüsün vücuda bulaşarak enfeksiyon oluşturabileceği kaynaklar arasında köpek kulübeleri, köpeklerin bir arada kullandıkları eşyalar, giysiler, insan elleri veya mama kabı gibi birçok faktör yer alabilir.
Köpeklerde kanlı ishal temelde parvovirüs olarak bilinen virüs nedeni ile enfeksiyon oluştursa da virüs, CPV-1 ve CPV-2 gibi kısaltmalar ile değişen türlere de sahiptir. Bu virüs türlerinin köpekten veya köpeğin dışkısından temas ile başka bir köpeğe ulaşması ihtimali çok yüksektir. Çünkü çok uzun ömürlü ve ağır koşullara dayanıklı olan bu virüs, aylar boyunca bulunduğu noktada yaşamaya devam ederken, risk faktörünü arttırır.
Köpeklerde virüsün yayılma noktasında küçük yaşta olmaları ve virüse karşı aşılama yapılmaması ile birlikte çevre koşulları önemli bir faktördür. Özellikle de köpeklerde kanlı ishal 6 ay altındaki yavrularda bağışıklık sisteminin gelişmemesinden kaynaklı olarak daha hızlı bulaşır. Yine genetik anlamda da Doberman, Pitbull ve Rottweiler gibi ırklarda yatkınlık görülebilirken, değişen birçok faktör bağışıklık sistemini zayıflattığında da virüs daha hızlı bir bulaşma gösterebilir.
Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi
Kanlı ishal, öncelikli olarak dışkıda kırmızıdan kahverengi ve siyaha kadar görülebilen kan rengi ile karşılaşılması sayesinde endişe duyulan bir hastalıktır. Bu endişe sonrasında kliniğimize başvurduğunuzda ise veteriner hekimlerimiz kanlı ishal teşhisi için öncelikle muayene ve ardından birçok farklı tetkik gerçekleştirir. Bu sayede hastalığın evresi ve problemin boyutu belirlenerek, köpeklerde kanlı ishal tedavisi başlatılır.
Tedavi öncesinde en önemli noktalardan birisi köpeğinizin daha önce hangi aşıları aldığı ve parvovirüs aşısı noktasında bir uygulama yapılıp yapılmadığı olacaktır. Çünkü buna göre bağışıklığın düzeyi belirlenirken, hemen ardından dışkı testi ile kan testi vücutta antikor varlığını ya da eksikliğini tespit eder. Bazen ilerlemiş hastalıklarda gastrointestinal sistemdeki son durumu tespit için ultrason ya da röntgen kullanılabilir. Yapılan tüm tetkikler ile birlikte köpeklerde parvovirüs tedavisi başlatılır.
Hastalığın bulunduğu evreye bağlı olarak köpeklerde kanlı ishal nasıl geçer sorusu için önemli adımlardan bahsetmek mümkündür. Özellikle destekleyici bakım anlamında klinikte yatılı tedavi başlatılması gerekebilir. Yatılı tedavi sürecinde kusmayı giderebilen antiemetik ilaçlar ile hem kusma hem ishal oluşturduğu dehidrasyonu giderecek intravenöz sıvılar kullanılır. Hem klinik ortamında hem ev ortamında tedaviye devam edilirken de kullanılacak ilaçların mutlaka veteriner hekim tarafından yazılmış olması gerekir.
Köpeklerde kanlı ishal tedavisi için verilen reçeteli ilaçlar dışında hiçbir ilaç ya da tedavi yöntemine başvurmamak gerekir. Genellikle ev ortamında devam eden tedavide beslenme üzerinde durulurken, elektronik dengesizliğini gidermek ve kan şekerinin oranını ayarlamak için yeni bir beslenme planı sağlanabilir. Beslenme yanında başlatılan antibiyotik tedavisi de ateş, kusma ve yorgunluk belirtilerini giderirken, vücudun özellikle yavru köpeklerde daha güçlü bir hale gelmesini sağlar.
Köpeklerde parvo hastalığı tedavisi profesyonel bir süreç şeklinde yürütülür ve süreçte bağırsak zarında oluşan hasarın ve enfeksiyonun giderilmesi amaçlanır. Yavru köpeklerde parvo enfeksiyonu daha yüksek bir oranda görülürken, özellikle reçeteli ilaçlar büyük önem arz eder. Yine en önemli ayrıntılardan birisi de parvovirüs karşısında aşılarının etkinliğidir. Aşılar 6 aydan küçük yavrularda düzenli aşı takvimi ile birlikte uygulandığında köpeklerde kanlı ishal karşısında bağışıklık sistemi güçlendirilerek koruma faktörü arttırılır.
Aşı uygulaması bağışıklığı güçlendirdiği gibi vücutta parvo virüse karşı antikorların oluşmasını sağlar. İlerleyen yaşta köpeklerde parvo hastalığı yine görülebilse de güçlü bağışıklık hastalığın daha kolay iyileşmesine yardımcı olur. Bu durumda da parvovirüs köpek tedavisi fiyatları büyük bir değişim oluşturmaktadır. Çünkü kliniğimize giriş yapan evcil dostlarımızda yapılan tüm incelemeler, teşhisler ve tedavinin boyutuna göre bazen yatılı tedavi de ihtiyaç oluşturduğu için maliyetler kapsamlı muayeneler sonrasında belirlenebilir. Bağışıklığı güçlü köpeklerde maliyetler mutlak oranda daha düşük olurken, iyileşme süresi ve yapısı da daha pratik bir hale gelir.
Parvo Hastalığından Kurtulan Köpekler
Virüsün vücuda bulaşması sonrasında ne kadar hızlı bir yaklaşım sergilendiği, köpeğinizin bağışıklığının ne kadar güçlü olduğu ve hastalığın net nedenine bağlı iyileşme değişen bir süreç oluşturur. Çünkü bazı evcil dostlarımız hafif bir şekilde bazıları ise ağır bir şekilde kanlı ishal problemi yaşayabilir. Tedavi süreci farklılık oluştursa da parvo hastalığından kurtulan köpekler başarılı bir şekilde eski hayatlarına dönebilmektedir.
Hastalık sonrasında tedavi etkin bir şekilde tamamlandığında vücudun kendini toparlaması ve bağırsakların yeniden güçlenmesi için ise özel bir beslenme düzeni gerekebilir. Bu süreçte veteriner hekimlerimizin sunacağı mama önerileri ve dinlenme tavsiyeleri üzerinde de durularak köpeğinize destek olabilirsiniz. İlk noktadan itibaren de köpeklerde kanlı ishal karşısında parvo aşısı, belirtilerde hızlı teşhis ve ekonomik tedavi için Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize ulaşabilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.