Pet Kuaför

Köpeklerde Mantar

Köpeklerde mantar hastalığı görülebilir. Köpeklerde mantar, çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Köpeklerde genellikle bakteri, virüs ve mantar kaynaklı enfeksiyonlar meydana gelir. Mantar enfeksiyonları diğer ikisi kadar yaygın olmasa da azımsanmayacak kadar çok görülmektedir. Mantar enfeksiyonu köpeklerin vücudunda bulunan mantarların aşırı üremesi ile gözlenebilir. Köpeklerde mantar enfeksiyonu, Enfekte olan diğer canlılar veya enfeksiyonu taşıyan çeşitli nesneler yoluyla da köpeklere bulaşabilir.

Enfeksiyonlar diğer başka sebepler ile de oluşabileceği için enfeksiyonun sebebi tam olarak tespit edilmeden tedaviye başlanmamalıdır. Gerekli testlerin ardından mantar enfeksiyonu olduğu belirlendikten sonra tedaviye başlanmalıdır. Köpeklerde mantar başlangıcı fark edildiğinde hemen veteriner desteği alınmalıdır.

Köpeklerde görülen mantar enfeksiyonunun farklı çeşitleri vardır. Temel olarak bölgesel ve sistemik olarak ikiye ayrılır. Bölgesel mantar enfeksiyonları vücudun belli bölgelerinde görülür. Köpeklerde genellikle tırnaklarda ve deride bu enfeksiyon tipine rastlanır. Sistemik mantar enfeksiyonları ise adından da anlaşılacağı üzere köpeklerin vücut sistemlerini olumsuz etkileyen enfeksiyonlardır.

Köpeklerde görülebilecek birçok farklı mantar türü vardır. Mantar türüne göre köpeklerde enfeksiyona bağlı olarak gözlenen belirtiler de değişiklik gösterir. Yaygın belirtileri ciltte kabuklanma, tüy dökülmesi, tırnaklarda çatlama, burun kanaması, uyuşukluk, ciltte yara ve kızarıklık oluşması, enfeksiyon sebebiyle kötü koku ve köpeklerde cildi yalama eğilimi şeklindedir.

Mantar enfeksiyonunun teşhisi için çeşitli değerlendirmeler yapılır. Mantarın tespiti için ilk olarak veteriner hekimler tarafından köpeklerin cilt yüzeyleri kontrol edilir. Mantar enfeksiyonunun çeşitli belirtileri fark edildiğinde mantar hastalığı şüphesi artar. Köpeklerin derisinden mantar örneği alınır. Alınan örnek ile teşhisi kesinleştirmenin yanı sıra köpeklerin vücudundaki enfeksiyonunun hangi mantar türünden kaynaklandığı ve enfeksiyonun ne düzeyde olduğu da belirlenir. Mantar enfeksiyonu durumunda nadir de olsa biyopsi yapılır.

Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde veteriner hekimler tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılır. İlacın yanı sıra uygun ürünlerle ve düzenli aralıklarla banyo yaptırılması tavsiye edilir. Her ihtimale karşı yaşam ortamı da güzelce temizlenerek mantarlardan arındırılır. Bağışıklığı güçlendirmek adına köpeklerin diyetinde değişiklik yapılır. Daha ciddi durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir.

Köpeklerde Mantar Neden Olur?

Köpeklerde mantar neden olur ve köpeklerde mantar nasıl olur sorularının yanıtları evcil hayvan sahipleri tarafından araştırılır. Köpeklerde mantar sorunu, köpeğin derisi, tüyleri ve tırnaklarını etkileyen bir sorundur. İlk olarak deriye ve oradan da tüy köklerine yerleşir. Hızla çoğalır. Ağız içinde dahi mantar görülme riski mevcuttur. Yoğun ağız kokusu, ağızda ortaya çıkan pamukçuk ve yoğun salya da ağızda mantarın belirtileri arasında konumlanır.

Bu hastalık mutlaka tedavi gerektirir. Başladığı yerden bir başka yere sıçrama ve yayılma olasılığı fazladır. Bu nedenle de köpeklerin sık şekilde temasta olduğu ya da beraber yaşadığı köpekler var ise enfekte köpeği ayrı yerde tutmak tavsiye edilmektedir.

Mantarlar nemli yerleri severler. Bu tür bir ortam olduğu zaman hızlı biçimde ürerler. Köpeklerin vücudundaki az hava alan bölgeler, kıvrım alanları ve kulak içleri, mantara uygun ortamlar arasında sayılır. Bu durumların haricinde, köpeğin bağışıklık sisteminin zayıf olması ve pire ısırığı gibi hallerde hayvanı mantar hastalığına açık hale getirmektedir.

Enfekte köpekler ile temas etmek ve köpeğin genel sağlığına dikkat etmek, mantarı önleme açısından mühimdir. Enfekte bir köpekle temas haricinde bu köpeklerin malzemeleri ya da oyuncakları aracılığı ile de mantar kapmak mümkündür. Mantarın başlangıcı fark edildiğinde veteriner hekimden destek alınması gerekir. Aksi durumda hayvanın genel sağlığı bundan kötü etkilenir.

Köpeklerde Mantar Tedavisi

Köpeklerde mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar merak ediliyor. Peki köpeklerde mantar tedavisi nasıl olur ve köpeklerde mantar nasıl geçer? Tedavi, veteriner hekimin kontrolünde gerçekleşir. Hayvanın mantar enfeksiyonuna sahip olduğu alanlar, enfeksiyon çeşidi, hayvanın genel sağlık durumu gibi birçok detay göz önünde bulundurulur. Buna göre uygun bir tedavi planı hazırlanır.


Öyleyse köpeklerde mantar hastalığı nasıl geçer? Veteriner ilk olarak enfeksiyonu kontrol altına almak, hastalığın sebebini bulmak ve ardından tedavi etmek için bazı önerilerde bulunur. Topikal tedavi yöntemi direkt uygulanır. Yani hedef bölgeye doğrudan etki etmektedir. Mantar için özel olarak üretilen merhem, krem ve şampuan gibi topikal antifungal tedavi tercih edilir.

Köpeğin tırnaklarında mantar var ise tırnak mantarı için özel formüle edilen antifungal tırnak cilaları bulunur. Mantarlar kreatin ile beslenirler. Bu da doğal olarak kıl ve tırnak gibi alanlarda bolca bulunan bir protein türü olduğundan, köpekleri etkileyebilir.

Köpeklerde Mantar Kremi

Köpeklerde mantar kremi önemli yer tutar. Mantar için özel olarak formüle edilen kremler, antifungal özellikler içerir. Yani mantarı tedavi etmek veya büyümesini engellemek amacı ile tasarlanmıştır. Genel olarak mantarın çoğalmasını engellemek ve getirmiş olduğu rahatsızlık ve kaşıntı gibi çeşitli belirtileri azaltmak için tercih edilir.

Antifungal kremlerde micanazole, ketoconazole ve terbinafine gibi bileşenlerin haricinde ciltte rahatlama sağlamak amacı ile aloe vera gibi bileşenler ya da su bazlı taşıyıcı bileşenler yer alır. Köpeğin cilt türü ve mantar çeşidine göre farklı mantar kremleri bulunur. Bu kremlerin veteriner hekimlerin önerisi dahilinde kullanması önemlidir.

Köpeklerde Mantar İlacı

Köpeklerde mantar ilacı merak edilir. Mantar hastalığının tedavisi için bu tür ilaçlara gereksinim duyulur. Bu tür ilaçlar antifungal niteliklere sahiptir. Bu nedenle enfeksiyon sistemik olarak tedavi edilmektedir.


Temizliğe dikkat etmek ve hijyen kurallarına uygun hareket etmek, işleri daha da kolay hale getirir. Mantar ilacı tedavisinin süresi, köpekte yer alan mantarın türüne ve hastalığın şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Köpeklerde Mantar Aşısı

Köpeklerde mantar aşısı önemli yer tutar. Mantar hastalığı için köpeklere aşı uygulaması yapılır. Ancak unutulmamalıdır ki aşının hastalık ile karşılaşmadan evvel yapılması lazım. Yani aşı, sağlıklı köpeğe yapılır. İki doz şeklinde onbeş günde bir uygulanan mantar aşısı, senede bir defa tekrar edilir. Oniki haftadan büyük olan köpeklere uygulanması gerekir.

Aşı kararını yalnızca veteriner verir. Öte yandan köpeklerde mantar aşısı yan etkileri bütün köpeklerde ortaya çıkmaz. Ancak genel olarak her aşı türünde oluşan yan etkiler bulunur. Bunlar, solunum güçlüğü, ishal, agresif davranışlar, ateş, halsizlik, iştahsızlık, mide problemleri, öksürük, kusma, kızarıklık, şişlik ve kaşıntı şeklinde gelişir. Bu tür yan etkilerin görülmesi olasıdır. Ama yan etkiler devam ederse ve ağırlaşırsa veterinere ulaşmak önemlidir.

Köpeklerde Mantar İnsana Bulaşır Mı?

Evcil hayvan sahipleri, köpeklerde mantar insana bulaşır mı sorusunun yanıtını bilmek ister. Köpeklerde görülen bu hastalık, zoonoz olduğu için insanlara da bulaşma riski mevcuttur. Bu durum, genel olarak enfekte köpeğe temas ile oluşur. Diğer yandan köpek tüyü, kontamine olmuş köpek malzemeleri ya da toprak yolu ile bulaşır. Kontamine demek, mikroorganizmalar tarafından kirletilmiş anlamındadır. Bu nedenle de enfekte köpeğin temas ettiği herhangi bir malzemeye temas etmek de bulaşma ihtimalini yükseltir. Köpek dostunuzda mantar sorunundan şüpheleniyorsanız ya da halihazırda bu tür bir tespit yapıldı ise tedavi için destek almalısınız.

Köpeklerde mantar tedavisi için hemen Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize müracaat edebilirsiniz.

Faydalı Linkler