Pet Kuaför

Köpeklerde Mide Ülseri

Ülser, genel anlamda mide içerisindeki mukoza dokusunda oluşan iltihap yani mide iltihabı anlamına gelir. Bu iltihaplanma durumu evcil dostlarımızda da köpeklerde mide ülseri formunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle insanlarda yaşanan mide ülseri, midenin ekşimesi ve gıdaların rahatsızlık vermesi ile tanınırken, bu tür bir problemin köpeklerde de yaşanabileceği pek bilinmemektedir. 

Ülser köpeklerde de hazımsızlık oluşturabildiği gibi ağrı ve reflü ile birlikte seyrederken, yaşadıkları mide ekşimesi tarzında bu sorunları net bir şekilde ifade edemezler. Bu durumda anlam verilemeyen semptomlar ve evcil dostlarımızın yaşadığı stres köpeklerde mide ülseri daha sıkıntılı bir hale getirir. Anatomik noktada köpeklerde mide katmanlarında ve aralarında mide ülseri oluştuğunda da sağlıklı dokular aşınmaya uğrarken, bu noktada kanamalar ve delinmeler de oluşabilir. 

Köpeklerde Mide Ülseri Belirtileri 

Midenin katmanları ve katmanları arasında oluşan aşınma ve bu aşınmanın ortaya çıkardığı hasar sonrasında köpeklerde mide ülseri belirtileri ile karşılaşılır. Birbirinden farklı bir yapıya sahip olan bu belirtiler arasında örneğin iştahın azalması ile birlikte vücudun kilo kaybetmesi yer alabilir. Ayrıca aşağıdaki semptomları saymak da mümkündür. 

  • Vücudun aşırı uyuşukluğu ve depresyon hali

  • Vücutta susuzluk nedenli halsizlik

  • Dışkıda ishal ve koyu siyaha benzer bir renk

  • Ağızda akıntılar

  • Yüksek ateş

  • Geğirti ve kusma

  • Dudakları çok sık yalamaya başlama 

Belirtiler bazı hastalıklara benzer bir yapıya sahip olsa da özellikle salya, aşırı halsizlik, geğirme ve ağız kokusu gibi faktörler ülser ile ilişkilendirilebilir. Bu ayrıntılar ile bağımlı olarak da köpeklerde mide ülseri neden olur sorusu için önemli faktörlerden bahsetmek mümkündür. Örnek olarak en güçlü faktörlerden birisi steroidal olmayan antiinflamatuvar ilaçların uzun süre kullanılmasıdır. Kortikosteroidler gibi bu ilaçlar yaralanma ve ağrılara fayda sağlasa da midenin asitlik oranı üzerinde ve bariyerinde hasar oluşturabilir. 


Köpeklerde mide ülseri bazen de yabancı bir cismin yutulması ve daha fazla mide asidi ile bu cismin sindirilmeye çalışması sonucunda oluşabilir. Bazen inflamatuar bağırsak hastalığı gibi bir problem bazen de bakteri kaynaklı bulaşıcı enfeksiyonlar ya da hormonal bezlerdeki metabolik hastalıklar ülser oluşturabilir. Vücutta Çinko ya da Demir gibi bir metalin artışı ile metal zehirlenmesi ya da bağırsak ve diğer gastrointestinal organlardaki tümörler ülser ortaya çıkarabilir. 

Köpeklerde Mide Ülseri Tedavisi 

Ülser bildiğimiz üzere midenin konulabilmesi açısından kullanılabilecek ilaçlar ve perhiz yöntemleri ile iyileştirilebilir. Benzer şekilde köpeklerde mide ülseri tedavisi açısından da öncelikle belirtilere ve faktörlere bağlı bir şekilde teşhis sağlanır. Teşhis yönteminde genellikle endoskopi çerçevesinde biyopsi işlemi uygulanırken, alınan örnekler ile birlikte ülserin düzeyi, konumu ve neden olan faktör tespit edilebilir. 


Köpeklerde mide ülseri nasıl geçer sorusu için öncelikle endoskopi, kan sayımları, kan tahlilleri, dışkı kan testi ve radyografi gibi yöntemler ile net teşhis sağlanır. Çünkü ülsere neden olan faktörün tespiti sonrasında bu faktörün iyileştirilmesi için bazen ameliyat, bazen ilaç tedavisi, bazen de yatılı tedavi gerekebilir. Midede oluşan hafif düzeyde veya delinmeye kadar ulaşmış ileri düzeyde ülserin tedavisi için sıvı desteği, cerrahi uygulama, kan nakli ya da antibiyotik gibi ilaç tedavileri çözüm sağlayabilmektedir. 

Günümüzde ülser gibi gastrointestinal hastalıklarda kullanılabilen mide ilaçları ve asitlik giderici ilaçlar evcil dostlarımız için uygun bir forma getirilmiştir. Ancak bu ilaçlar mutlak bir şekilde veteriner hekimler tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır. Öte yandan köpeklerde mide ülserine ne iyi gelir sorusu için yine veteriner hekimlerimizin tavsiye ettiği üzere mama değişimleri yapılması ve beslenmede daha hafif gıdalar kullanılması gerekir. 

Ülser tedavisi gerekli miktarda sıvı desteği ve beslenme değişimi gibi yöntemler ile daha az asit üretimi daha düşük stres ve midenin korunması ile oluşturulur. Tedavi düzgün bir şekilde uygulandığında ortalama 1 haftada iyileşme başlarken, altta yatan faktör de iyileştirildiğinde mide korumaya alınabilir. Aksi takdirde köpeklerde mide ülseri öldürür mü sorusu için ağırlaşan ve tedavi edilmeyen köpeklerde bu riskten bahsedilebilir. Bu anlamda köpeklerde mide ülseri konusunda en güç duruma ulaşmadan önce hızlı ve geçerli bir tedavi için Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize başvurabilirsiniz. 

Faydalı Linkler