Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar ile keçi, inek ve at gibi çiftlik hayvanları ve çakal, köstebek, tilki ya da ayı gibi vahşi doğa hayvanları arasında da yayılabilen birçok virütik hastalık yer alır. Örnek olarak kuduz hastalığı, sansar ve yarasa gibi memeli hayvanlar dahil olmak üzere hayvanlar arasında dünyanın en yaygın virüs hastalıklarından birisidir. Ülkemizde de öncelikli olarak köpek kaynaklı olmak üzere kedilerden de şehir hayatında birçok canlıya virüs bulaşma ihtimali bulunmaktadır.
Kuduz Nasıl Bulaşır?
İnsanlarda kuduz hastalığı genellikle sokak hayvanlarının ısırıkları ve salyalarının teması gibi faktörler vasıtasıyla bulaşır. Özellikle de sağlık kontrolleri yapılmamış ve aşılanmamış sokak köpekleri ve kedileri hastalığı insanlara da bulaştırabilmektedir. Tüm canlılar arasında da kuduz nasıl bulaşır sorusu için enfekte olmuş bir canlının ısırığı, salyası veya sinir sistemi dokuları ile temas gerekir.
Hastalığın bulaşması sonrasında temel olarak kuduz belirtileri insanlar, köpekler ve kediler için benzer bir yapıda görülür. Öncelikli anlamda insanlarda karşılaşılabilecek belirtiler incelenirse; hayvanlardan bulaşan bu zoonotik yapılı hastalıkta insanlarda en fazla görülen belirti nörolojik problemlerdir. Çünkü insanlarda özellikle günümüzde Türkiye gibi birçok ülkede çocukluktan itibaren aşı uygulaması bulunurken, virüs bulaştığında ateş yükselmesi, halsizlik ve baş ağrısı oluşabilir. Virüs beyin ve omurilik dokularına ulaştıktan sonra ise aşağıdaki nörolojik kapsamda da sayılan belirtiler ortaya çıkabilir.
Yiyecek ve içecekleri yutarken rahatsızlık
Tükürük salgısının artması
Ağızda aşırı köpük ve salya birikimi
Asabiyet ve huzursuzluk
Kaslarda seğirme kas kasılmaları ve titreme nöbetleri
Tükürüğü yutamama
Bebek ve çocuklarda hızlı bir ilerleyiş ile huzursuzluk, kas güçsüzlüğü, bilinç kaybı ve sudan ürkme gibi belirtiler
İlerleyen evrelerde öncelikle felç ve ardından koma ve hatta ölüm
Kedilere Kuduz Nasıl Bulaşır?
Rhabdoviridae ailesinin üyesi olan Lyssavirus cinsinde RNA’lı bir virüs, kedilerde bu rahatsızlığın görülmesine neden olur. Virüsün enfeksiyon oluşturması noktasında da kedilere kuduz nasıl bulaşır sorusu için hastalığı yaşayan başka bir hayvanın kedinizi ısırması ya da yine enfeksiyon yaşayan bir hayvanın salyalarının kedinizin açık yarası veya salyasına bulaşması virüsün geçişini sağlar. Bulaştığı bölgede çok hızlı çoğalırken, sinir sistemine ve sonrasında doğrudan beyne doğru ilerler ve ağır bir enfeksiyon ortaya çıkarır.
Bulaşma sonrasında görülebilecek kedi kuduz belirtileri ise kedi ısırığı açısından aşağıdaki şekilde görülebilir.
İştahta kayıp ve yutmanın güçleşmesi
Yüksek ateş nöbetleri
Aşırı heyecanlılık, sinirlilik hali, saldırganlık ya da karakterde tersine dönüşüm
Beklenmedik ilginç sesler ağızda salya ile tükürük artışı
Göz bebeklerinin büyümesi
İlerleyen dönemde ise felç ve ölüm hali
Eğer hastalık kedi tırmalaması ile bulaşırsa, sayılabilecek belirtiler açısından ise yine aynı belirtiler hastalığın ilk 2-3 gününde başlangıç evresi, sonraki 1 haftalık uyarı evresi ve son evresinde benzer şekilde görülür.
Köpeklere Kuduz Nasıl Bulaşır?
Hastalığı oluşturan virüs enfeksiyon kapmış evcil veya yabancı bir hayvandan sağlıklı bir köpeğe değişen yollar ile bulaşabilir. Eğer köpeklere kuduz nasıl bulaşır sorusunun cevabına bakmak gerekirse, enfeksiyon kapmış bir hayvanın tırmalaması, ısırması, mukozasının temas etmesi ya da salyası ile virüs sağlıklı bir hayvana enfekte olabilir. Özellikle köpeklerin birbirleri arasındaki kavga ve ısırıkları virüsün çok hızlı bir şekilde aralarında yayılmasına neden olur.
Virüsün bir köpekten bir köpeğe veya farklı bir canlıdan köpeğinize bulaşma göstermesi sonrasında da köpek kuduz belirtileri ile karşılaşılır. Örnek olarak ısırık sonrasında ortaya çıkabilecek belirtiler aşağıdaki şekilde gelişir.
Tükürük daha fazla salgılanmaya başlarken, ağızda salya akışı da artar.
Ses telleri zarar görmeye başladığı için ses beklenenin dışında bir tonda ve daha düşük çıkmaya başlar.
Güç kaybeden kaslar ile birlikte hareket kabiliyeti azalır ve felç gelişebilir.
Saldırgan bir hal ortaya çıkarken, vücut kontrolü ve kas kontrolü kaybedilebilir.
Yeme içmede aşırı zorlanma görülebilir.
Son raddede dengeyi kaybeden vücut beklenmedik bir ölüm ile karşılaşabilir.
Yavru köpeklerde de belirtiler benzer şekilde görülürken, henüz aşı yapılmamış köpeklerde daha hızlı ve ağır bir şekilde ortaya çıkabilir. Çünkü düşük bağışıklık virüsün beyin bölgesine daha hızlı ulaşmasına ve vücudun daha hızlı güç kaybetmesine neden olur.
Kuduz Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde erken evrede teşhis gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bu hastalıkta, herhangi bir test yöntemi de yer almamak ile birlikte virüs bulaştıktan sonra ya da bulaşma endişesi yer aldığında tükürük ve kan kontrolleri yapılabilir. Bu bağlamda kuduz nasıl tedavi edilir sorusu için de etkin bir tedavi yöntemi bulunmadığı belirtilebilir. Ancak hastalığa karşı hem insanlarda hem de kedi ve köpeklerde aşı virüs vücuda bulaşsa dahi büyük bir koruyuculuğa sahiptir.
Kedi Kuduzu Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikli olarak kedi kuduzu nasıl tedavi edilir sorusunda yine benzer şekilde bu riskli virüse karşı aşı uygulaması gerektiği üzerinde durmalıdır. Aşı; vücudu, virüse karşı koruduğu gibi virüs vücuda bulaştıktan sonra dahi hem aşı hem de serum uygulamaları ile vücudun antikor elde ederek savunmasını güçlendirmesi sağlanabilir.
Köpek Kuduzu Nasıl Tedavi Edilir?
Genel tedavi yöntemi bulunmasa da köpek kuduzu nasıl tedavi edilir sorusu açısından önleyici tedbirlerin öneminden bahsedilebilir. Çünkü bugün kabul görmüş aşılar sayesinde köpeklerde 12-16 hafta aralığında aşı uygulaması sağlanabilmektedir. Hem yavru hem yetişkin köpeklerde etki oluşturabilecek virüse karşı bulaşma sonrasında da aşının ortaya koyduğu etkinlik ile virüsün etkinliğini yitirmesi beklenir.
Hastalık her koşulda insanlar, kediler ve köpekler için çok ağır ve riskli bir hastalık türüdür. Bu hastalığa karşı sağlığınızı koruyabilmek ve evcil dostlarınızı virüsten sakınabilmek için özellikle aşının tam zamanında uygulanması gerekir. Bu neden ile kuduz karşısında daha güçlü bir yapıya sahip olmak ve tüm önlemleri zamanında almak için Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mize güvenebilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.