Evcil hayvan sahiplerinin özellikle köpekler ile ilgili en sık duyduğu hastalıklar arasında parvo hastalığı yer almaktadır. Parvo yani parvovirüs yaygın ve sık görülen belirtilere sahip bir hastalık nedenidir. Hastalığın belirtileri, nasıl oluştuğu, nasıl geliştiği ya da nasıl tedavi edildiği gibi birçok konuyu açıklamak için de öncelikle parvo nedir sorusunu cevaplamak gerekir.
Parvovirüs öncelikli olarak köpeklerde ve bazen kedilerde de görülebilen bir virüs türü olmak ile birlikte kedi ve köpeklerde farklı hastalıklar oluşturabilmektedir. Örneğin, parvovirüs nedir sorusu için köpeklerde parvovirüs hastalığı, kanlı ishal hastalığı olarak da adlandırılır. Aynı zamanda köpeklerin yaşamında çok sıkıntılı olumsuz etkilere neden olan bir enfeksiyona neden olurken, bulaşıcı bir yapıya sahiptir.
Parvo Hastalığı Nedir?
Veterinerlikte kısaca parvo şeklinde de adlandırılan parvovirüs köpekler arasında çok ciddi bir virüs olarak tanınır. Keşfedildiği günden bu yana köpeklerin sağlığındaki özellikle kanlı ishal gibi büyük problemlerin ana nedeni olarak görülmüştür. Günümüzde de parvo hastalığı nedir sorusu için bulaşıcı bir enfeksiyon olarak kanlı ishal hastalığı şeklinde adlandırılan problemdir, denilebilir.
Parvo hastalığı, köpekler arasında bulaşıcı bir yapıya sahiptir ve hastalığa yakalandıktan sonra tedaviye başlanması kadar önceden alınan aşı önlemi çok yüksek ehemmiyet gerektirir. Zira günümüzde aşı, hastalığa yakalanma riskinin çok düşürse dahi halen riskli bir virüs olan parvovirüs genç ya da yetişkin tüm köpeklerde de görülebilmektedir.
Bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık oluşturan parvovirüs hastalığı özellikle yavru köpeklerde mide ve bağırsakta yerleşim gösterir. Hızlı bir şekilde virüs çoğalmaya devam ederken, vücutta bağışıklığı güçlü tutan beyaz kan hücrelerinin zarar görmesine neden olur. Bu durum yavru ve yetişkin köpeklerde farklı bir şekilde seyrederken, yavru köpeklerde çok daha düşük bir bağışıklık bulunduğu için risk daha yüksektir.
Kanlı ishal hastalığı çok kolay bir şekilde bulaşma gösterebilen bir hastalıktır. Köpekler birbirleri ile temas ettiklerinde ya da idrar, salya, dışkı ve kanları ile temas etmiş bir eşyayı ortak kullandıklarında hızlı bir şekilde bulaşma görülebilir. Virüs ile temas sonrasında da ortalama 3 gün ile 2 hafta arasında enfeksiyon ortaya çıkarken, taklibi 10 gün gibi bir kuluçka süresi bulunmaktadır.
Parvovirüs hastalığı vücuda genellikle ağız yolu ile giriş gerçekleştirirken, enfeksiyon kapan köpekler kuluçka süresinde etrafa özellikle dışkı ve salyaları ile virüsü yaymaya devam ederler. Virüs bulunduğu çevrede soğuk veya sıcağa rağmen 1 yılın üzerinde hayatta kalmayı sürdürürken, siz dahi ayakkabınız veya dışarıdaki eşyalarınız ile ev içerisine virüsü taşıyabilirsiniz. Bu neden ile yavru veya yetişkin köpeklerde parvovirüs karşısında bağışıklığı güçlü tutmak çok önemlidir.
Parvo Belirtileri
Parvo hastalığında enfeksiyon köpeğe bulaştıktan sonra ilk belirtiler arasında şiddetli bir kusma yer alır. Sonrasında da dışkılamada ishal görülürken, ishalin kanlı olması ile karşılaşılır. Çok ağır bir koku ile birlikte gerçekleşen dışkılama yanında ishal nedeni ile de aşırı derecede sıvı kaybedilir. Bu durumda da evcil dostlarınızın gözlerindeki sararma ve yorgunluk en gözle görülür parvo belirtileri arasında yer alabilir.
Köpeklerde sayılan belirtiler yaygın ve öncelikli bir şekilde görülürken, bazı parvo belirtileri ise köpeğinizin yaşına, genel sağlık durumuna veya bağışıklığının ne kadar güçlü olduğuna göre değişim gösterebilir. Bu tip değişkenlik gösteren semptomlar arasında ise aşağıdaki maddeler sayılabilir.
Karın ağrısı
Ateş yükselmesi veya tam tersi olarak hipotermi (düşük ateş)
İştah ve ishal ile gelen sıvı kaybı sonrasında kiloda düşüş
Aşırı durgunluk
Hastalığın ilk dönemlerinde kalp ritminin artması
Solunumun güçleşmesi ve aşırı salya
Parvo Tedavisi
Belirtiler ile karşılaşıldığında parvovirüs hastalığı riski ve hastalığın çok yüksek tehlike oluşturması göz önünde bulundurularak veteriner hekim kontrolü asla bekletilmemelidir. Çünkü kanlı ishal teşhisi evcil hayvan sahipleri tarafından kolaylıkla konulabilecek bir teşhis değildir. Veteriner kliniklerinde detaylı bir muayene ve birçok tetkik yapılarak teşhis konulduktan sonra hızlı ve etkin bir parvo tedavisi başlatılabilir.
Günümüzde özellikle yapılan birçok çalışma ile görüldüğü üzere yavru köpeklerde kusma ve ishal belirtilerinde parvovirüs hastalığından şüphelenmek gerekir. Çünkü bağışıklığı düşük yavru köpeklerde ve kedilerde virüs çok daha büyük bir hasar oluşturabilir. Klinik ortamında doğru teşhis gerçekleştirmek açısından da belirtilerin izlenmesi sonrasında biyokimyasal incelemeler ve dışkı incelemeleri gerçekleştirilir. Sonuçlara ve hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak da uygulanan tedavi ile iyileşme oranı gayet yüksek olabilmektedir.
Erken teşhis parvo hastalığı noktasında çok önemli bir yere sahip olurken, hastalığı ortadan kaldıran bir ilaç henüz geliştirilmemiştir. Birçok virüs hastalığında semptomatik tedavi tercih edilirken, belirtileri yani ateş, ishal ve iştah kaybını ortadan kaldıracak ilaçlar kullanılır. Mutlak bir şekilde veteriner hekimler tarafından reçete edilen ya da klinikte uygulanan bu ilaçlar hatta sıvı artışı için serumlar, vitaminler ve probiyotikler çok büyük önem arz eder. Bu tedavi programı yaklaşık 2 hafta sürerken, evcil dostunuz hastalığı atlatsa dahi mevcut 2 ay boyunca da virüsü taşımaya devam edebilir.
Tedavi etkin ve dikkatli bir şekilde tamamlandığında tedavi sonrası süreçte de kontrolleri aksatmamak ve evcil dostunuzu belirli bir süre dış dünyadan hatta diğer arkadaşlarından korumanız gerekir. Tedavinin ötesinde de özellikle parvo aşısı en önemli noktalardan birisidir. Aşı, kanlı ishal hastalığının önlenmesi açısından yavruluk döneminden başlanarak uygulanır. Aşı takvimi veteriner hekim tarafından takip edilirken, klinik kontroller ile izlenme sağlanarak aşı dozları tamamlanır.
Parvo virüs aşısı kanlı ishalden koruyacak şekilde 1 yaşından önce 3 doz olarak karma aşı dahilinde uygulanır. Çünkü köpeğinizi ya da kedinizi bu hastalıktan korumak için en etkili yol aşı uygulaması ve yüksek hijyendir. 1960'lı yıllarda virüs üzerindeki çalışmalar sonrasında geliştirilen parvo aşısı yani Canine Parvovirus Tip-2 (CVP-2) aşısı, bugün virüsün en etkili versiyonuna karşı koruma sağlamaktadır.
Kedilerde Parvo
Köpeklerde görüldüğü gibi parvovirüs oluşturduğu enfeksiyon ile farklı bir yapıda kedilerde de görülebilir. Yaygın ve önemli bir enfeksiyon olarak kedilerde parvo bir diğer adı ile panleukopenia şeklinde tanımlanır. Virüsün kedilerde bağırsak, kemik iliği ve lenf düğümlerinde etki oluşturarak beyaz kan hücreleri sayısını azalttığı ve vücudu zayıflatarak savunmasını yok ettiği bilinmektedir.
Kediler arasında salya, idrar, dışkı veya kan yolu ile bulaşırken, virüsün temas ettiği her yüzey tehlike ortaya koyar. Köpeklerde görülen hastalık ile birlikte benzer şekilde iştah kaybı, kusma, ishal, yüksek ateş ve halsizlik yanında aynı zamanda uykusuzluk ile ağız ülseri görülebilir. Yine kedilerde parvo karşısında en önemli önlem aşı olmak ile birlikte karma aşı yavru kedilik döneminde başlarken, daha sonra yetişkin kedilerde de tekrarlanır.
Kedilerde parvo yani panleukopenia tedavisi açısından da enfeksiyonun şiddetine ve belirtilere göre özellikle ilaç tedavileri ve antibiyotikler kullanılır. Zor bir tedavi süreci yer alırken, nadiren vakalarda ölüm ile karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Kediler için ciddi sağlık sorunları oluşturan bu enfeksiyona karşı özellikle düzenli hijyen ve kedinizi kirli ortamlardan koruyabilmek önemlidir.
Köpeklerde Parvo
İlk noktadan bu yana ifade edildiği üzere parvovirüs özellikle köpekler için çok riskli bir virüs yapısı taşımaktadır. Çünkü günümüzde köpeklerde parvo olarak bilinen hastalık köpeklerde kanlı ishal hastalığı şeklinde de adlandırılır. Hastalık hamile anne köpekten yavrusuna, ev içerisindeki köpekler arasında birbirlerine ya da dış dünyadan evcil köpeklere çok hızlı bir şekilde bulaşabilir.
Hastalık belirtileri birçok farklı hastalık ile benzer bir yapıya sahip olduğu için bu belirtileri karıştırmanız ve yanlış yorumlar yapmanız gayet olasıdır. Bu neden ile etkin bir tedavi ile iyi bir sonuca ulaşabilmek ve doğru tıbbi yardım ile hastalığı atlatabilmek açısından evcil dostunuzun her zaman profesyonel desteğe ihtiyacı vardır. Parvo hastalığı konusunda Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mizi 365 günü güven ile tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.