Pamuk gibi beyaz tüylerinin arasında iki farklı göz rengi ile ışıl ışıl parlayan Van kedisi türü, dünyanın en fazla tanınan Türk kedisi ırkıdır. Dünyanın en özel ve beyaz safkan ırklarından biri olarak kabul edilmiş bu kedi türünün ataları çok eski zamanlardan bu yana Van gölü çevresinde yaşadığı için de bu bölge ile bağdaştırılmıştır.
Göl kenarı kedisi olması ile birlikte günümüzde halen su ile haşır neşir olmaktan hoşlanan bu kedi, dünyada yüzücü kediler arasında da kabul edilir. Asya'nın en özel kedilerinden birisi olarak doğduğu ana topraklar başta Türkiye olmak üzere Irak, İran ve Rusya gibi bölgeleridir. Daha çok da Van gölü kıyısında ve Van kentinde görüldüğü için ülkemizde Van kedisi olarak adlandırılmıştır.
Doğduğu topraklara ne zaman geldiği ise tam olarak bilinmeyen Van kedisi cinsi yaklaşık M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanan bir ırktır. Tarihin en eski safkan ırkları arasında bulunarak, ülkemiz dışına ise ilk defa 20. asrın ortasında çıkmıştır. İngiltere'de tanınmış ve Türkiye kedisi olarak kayıtlara geçmiştir. Sonraki yıllarda ise Ankara kedisi ile karışmaması için Van kedisi ismi ile anılmıştır.
Van Kedisi Yavru
Dünyanın önemli otoriteleri tarafından beyaz ipek tarzı tüyleri ve biri mavi biri kehribar gözleri ile Van kedisi yavru bambaşka bir güzelliğe sahip kabul edilmektedir. Çünkü yavru Van kedisi doğduğu andan itibaren bembeyaz tüylere sahiptir ve kendini hemen belli eder. Ardından 1 aylık Van kedisi göz renkleri belli olmaya başlarken, yumuşacık vücudu ile insanı kendine hayran bırakır. Esnek iskelet sistemi sayesinde 2 aylık Van kedisi hemen oyuncu bir yapı kazanmaya başlar. Derin bakışları ile birlikte çok meraklı bir yapıya sahip olan 4 aylık Van kedisi sahiplenildiği ve doğduğu evin vazgeçilmez maskotu haline gelebilir.
Van Kedisi Özellikleri
En temel özelliği bazen orta uzunlukta bazen epeyce uzun beyaz tüyleridir. Fiziksel anlamda Van kedisi özellikleri açısından hem erkek hem dişilerde 25-35 cm arası bir uzunluk ve 3-5 kg arası bir ağırlık görülebilir. Ortalama olarak da 12-17 yıl aralığında yaşayabilmektedir.
Çok hareketli, asil görünüşlü, orta boy ve hem dayanıklı hem de güçlü yapısı ile Van kedisi nasıl anlaşılır noktasında da bembeyaz tüyler ve mavi ile kehribar gözlerine dikkat etmek gerekir. Ayrıca safkan Van kedisi normal koşullarda sudan haz etmeyen neredeyse tüm kedi ırklarının tam aksi şekilde su ile oynamayı ve yüzmeyi çok sever.
Van kedisi özellikleri çerçevesinde Türk kedisi olarak adlandırılan bu türde, Van'ın yüksek iklim koşulları düşünüldüğünde soğuğa ve kışa alışkın olduğu belirtilebilir. Bu durum vücudun güçlü ve esnek bir hale gelmesini sağlamıştır ve bununla birlikte çok sağlam bacaklara sahip olarak 3 ile 5 sene arasında tam erişkin hale gelebilir.
Karakteristik açıdan aktif ve enerjik yapıları ile Van kedisi türü çok fazla oyun oynamaktan hoşlanır ve her an yeni bir şeyler keşfetmek ister. Sosyal yapılı olması en özel Van kedisi karakteri olarak ifade edilebilir. İnsanlarla bir arada olmaktan, onlarla oyunlar oynamaktan, sık sık konuşup onlara isteklerini ifade etmekten, köpekler ve çocuklar ile eğlenmekten çok hoşlanırlar. Sahibinden hiç ayrılmak istemez ve sürekli ilgi talep ederken, her an etrafında dolaşıp ondan bir şeyler isteyebilir.
Van kedisi aradığı ilgiye ulaşamadığında küsme ve depresyona girip içine kapanma özelliği de gösterebilir. Oyuncu ve hareketli yapısını kontrol edebilmek için mutlaka iyi bir eğitim verilmesi ve bu sayede tehlikelerden kendini koruyabilmesi de öğretilmelidir. Ayrıca ev ortamında da sıklıkla full oynamaktan hoşlanabilirler.
Van Kedisi Bakımı
Bu özel ırkta en önemli Van kedisi bakımı ayrıntısı elbette tüy bakımıdır. Ancak çok sorunlu bir bakım gerektirmeyen bu noktada kışın vücutlarını ısıtan tüylerini yaza doğru çok sık dökerler. Yılda ortalama 4 defa tüy döktükleri için de çok sık tarama ihtiyacı ortaya çıkar. Ancak ipeksi bir yumuşaklıkta olduğu için tüylerde çok fazla topaklanma görülmez. Beslenme noktasında da bu türde ideal kiloyu korumak için veteriner desteği ile sağlıklı bir beslenme programı ve mama seçimi yapılabilirken, estetik vücudunu korumak için de ona iyi bir yaşam ve oyun ortamı sağlamak yeterlidir.
Van Kedisi Hastalıkları
Genel çerçevede soğuğa dayanıklı, güçlü yapılı ve uzun ömürlü bir ırk olması ile birlikte Van kedisi hastalıkları içerisinde ırka özel bir hastalık saymak doğru değildir. Hatta Van kedisi genetik hastalıkları açısından sayılabilecek çok nadir olarak göz rahatsızlıkları ve kulak enfeksiyonları gösterilebilir. Her kedi de görülebileceği üzere de yanlış beslenmede obezite, diyabet ve kalp rahatsızlıkları nadiren ortaya çıkabilir.
Van Kedisi Sahiplenme
Kedi sahiplenme noktasında en spesifik ve özel tercihlerden birisi Van kedisi sahiplenme işlemidir. Zira ülkemize has bir ırk olsa da sağlıklı ve safkan bir şekilde Van kedisi bulmak için epey uğraşmak da gerekebilir. Özellikle de yavru Van kedisi sahiplenme çok küçük yaşından itibaren bu safkan ırkı sağlıkla ve size bağlı bir şekilde yetiştirmenize yardımcı olabilir. Bu tür için sahiplenme seçeneğinde de özellikle veteriner desteği alarak doğru ortamı ve bilgilendirmeyi temin etmeniz büyük fayda sağlayacaktır.
Van Kedisi Fiyat
Dünyanın en eski ve en özel kedi ırklarından biri olduklarından dolayı genetik yapılarını koruma amacı ile ülkemizden Van kedisi ihraç edilmesi kanunen yasak hale getirilmiştir. Sadece Türkiye'de ücret karşılığı bu kedilerde yavru ve yetişkinlere sahip olmak mümkün olurken, Van kedisi fiyat belirlemeleri gayet yüksektir.
Van kedisi yavru fiyatları diğer birçok yavru kediye göre yüksek rakamlara ulaşabilir. Yavrularda fiyatlandırma 5-10 bin TL hatta daha üzerine ulaşabilmektedir. Fiyatlandırmada özellikle yaşı, genel sağlık durumu ve cinsiyeti büyük bir değişim oluştururken, sahiplenmede asabi olduğu ve sahibine alışması için çok iyi bir bakım gerektiği de unutulmamalıdır. Bu ayrıntılar ile birlikte her koşulda sahiplenme en doğru tercihi sağlarken, tüm noktalarda da en iyi destek için Remedy Veteriner Tıp Merkezi tercih edilebilir.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 24 Saat Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- 7 24 Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner Kliniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.