Kedi aşı takvimi evcil kedi sahipleri tarafından bilinmelidir. Bu takvim, kedi dostlarımızın ölümcül ve bulaşıcı hastalıklara karşı korunmaları adına yapılan aşıların zamanlamasını içeren bir tablodur. Kediler, insanların en sadık ve en sevimli dostlarından biridir. Onların mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için bazı tedbirlerin alınması şarttır. Bunlardan biri de aşı takvimine uyumluluktur. Kedi aşı takvimi, kedinin cinsine, yaşına ve sağlık durumuna göre farklılaşabilir.
İnsanlar gibi kedilerin de aşı vurulma gereksinimleri mevcuttur. Kedi dostlarımızda hangi aşıların hangi dönemde vurulacağını gösteren bir tablo vardır. Buna aşı takvimi denir. Kedilere bakteri ve mikroplardan korunmaları için çeşitli aşılar vurulur. Mikrop ve bakteriler kedilerde ölümcül hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle mutlaka aşı takvimi takip edilmelidir. Aşı takvimi, kediyi hastalıklara karşı korumanın ve sağlıklı kalmasının en iyi ve en kolay yoludur. Hangi yaşta hangi aşıların gerekli olduğunu ve aşıların kendinizin sağlıklı kalmasına nasıl yardımcı olduğunu bilmeniz için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşıları
Kedi aşı konusu sahipler tarafından bilinmelidir. Kedi aşıları oldukça fazladır. Ayrıca kedinin ay grubuna göre farklı aşılara gereksinimi olur. Her aşının dozu da farklılık gösterir. Kedinin aşıları hakkında bilgi sahibi olmak, evcil dostunuzun sağlıklı kalmasına olanak tanır. Kedi aşı takvimi şunları içerir:
Kedi kuduz aşısı: Türkiye’de ve birçok ülkede kuduz aşısı zorunludur. Tükürük yolu ile evcil hayvanlara bulaşabilen kuduz, beyin iltihabına da yol açar. Bu nedenle kedinin kuduz aşısı olması çok önemlidir. 16 haftadan küçük yavru kedilerde en az sekiz haftalık kediler için tek doz şeklinde uygulanır. Bir sene sonra yenileme aşısı gerçekleştirilir. Yetişkin kediler için senelik tek doz güçlendirme aşısı uygulanır. Türkiye’de her yıl yapılması zorunludur. Yıllık olarak tekrar edilen bir aşıdır.
Kedi parazit aşıları: Kediler için önemli aşılardan biri de budur. Kedi iç parazit aşısı ve kedi dış parazit aşısı olmak üzere farklı türleri mevcuttur. İç ve dış parazit aşısı 6-8 hafta arasında uygulanır.
Önemli Bilgilendirme: İç ve Dış Parazit uygulamalarında Tablet, Damla ve İğne gibi farklı formlarda ilaçlar kullanılır. En etkilisi tablettir ancak bazı kediler tablet yutamadığı için damla ya da iğne kullanımı yapılır. Bu ilaçlardan biri iğne olduğu için “aşı” olarak bilinir. Ancak literatür anlamı olarak bu bir ilaçtır aşı değildir.
Kedi lösemi aşısı (FeLV): İsteğe bağlı bir aşıdır. Fakat risk altındaki kedi popülasyonları için önerilir. Sekiz haftadan önce üç dört hafta arayla yapılası gerekir. Yetişkin kedilerde ise üç dört hafta arayla iki doz şeklinde uygulanır.
FIV (Kedi İmmün Yetmezlik Virüsü) Aşısı: Bu aşı isteğe bağlıdır. 16 haftayı dolduran kediler için uygulanır.
FIP (Kedi Enfektif Peritoniti) Aşısı: İsteğe bağlı aşılardan biridir. FIP aşısı bütün kediler için yapılmaz. Kedinizin bu aşıya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için veterinerden destek almalısınız.
Kedi karma aşıları: Karma aşılar çok çeşitlidir. Panleukopenia (Kedi distemper) aşısı, birçok ülkede ve bölgede zorunludur. Kedi herpes virüsü aşısı aynı şekilde birçok ülkede zorunlu olan aşılardan biridir. Kedi calicivirus aşısı da pek çok ülkede zorunludur. Ancak kedi chlamydiosis aşısı isteğe bağlıdır. Karma aşılar 8-10 haftalıkken yapılır. Karma aşının tekrarı ise 10-12 hafta arasında gerçekleştirilir. Ayrıca 16 ve 20’nci haftalarda da karma aşı tekrarı uygulanır. Karma aşı Türkiye’de yasal olarak zorunlu değildir ancak veteriner hekimlerimiz karma aşıyı özellikle bağışıklığı yükselttiği için önermektedir.
Kedi Mantar Aşısı (Microsporum canis): İsteğe bağlı aşılardan birdir. Mantar aşısı 11-13’üncü haftalarda yapılır.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Yavru kedi aşıları, kedilerin gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle yavru kedi aşı takvimi mutlaka bilinmelidir. Yavru kediler için aşı takvimi şu şekildedir:
2 aylık kedi aşıları da sıklıkla merak edilir. Yavru kedi aşı takvimi dahilinde en önemli aşıların başında karma aşılar gelir. İkinci ayını dolduran bütün yavru kedilere uygulanması gereken karma aşı, kedi dostlarımızda görülen viral enfeksiyonlara karşı koruma oluşturur. Felin Calici, Herpes Virüs ve Feline Parvos gibi virüs etkenleri barındıran karma aşı ise 8-10 haftalık dönemde uygulanır. Ortalama iki hafta sonra yeniden tekrarlanır.
Bir diğer önemli husus ise 3 aylık kedi aşıları olur. Yavru kedilerin aşı takviminde yer alan bir başka aşı da lösemi aşısıdır. Kedilerde her sene tekrarlanması tavsiye edilir. Lösemi virüsüne karşı koruma oluşturmak için bu aşının yüzde yüz koruyuculuğunun olduğu bilinir. Lösemi aşısının 11-13 haftalık kedilere uygulanması gerekir. Yavru kediler için zorunlu olan aşılardan biri de kuduz aşısıdır. Kuduz aşısının uygulanabilmesi adına kedinin üç ayını doldurması gerekir.
Yetişkin Kedi Aşı Takvimi
Kedi sahipleri, yetişkin kedi aşı takvimi hakkında da bilgi sahibi olmalılar. Yavru kediler bir yaşlarını tamamladıkları zaman diliminde artık yetişkin olarak kabul edilirler. Yetişkinlik zamanlarında da kedilerin rutin olarak aşılanmaları şarttır. Yetişkin zamanının ilk yılında, yavrulukta yapılan temel aşıların tekrarlanması tavsiye edilir. İlerleyen süreçte ise aşı sıklığı 1-3 senelik periyotlar şeklinde olur.
Kedi dostlarımızın sağlığını korumak için aşı takvimi ve ona uyulması son derece elzemdir. Aşıların aksatılması halinde mevcut aşı takvimi geçerliliğini yitirir ve baştan başlanması gerekir. Bu durum hem kedilerin metabolizmasına olumsuz etki eder, hem de kedi sahiplerine maddi yük olur. Kedilerin hayat şartları, genel sağlık durumları ve riskli oldukları rahatsızlıklar özelinde ayrıntılı planlama yapılması gerekir. Düzenli kontroller sırasında veteriner hekimler kedi aşı takvimi hakkında detaylı bilgilendirme yaparlar. Yetişkin kediler için aşı takvimi şu şekildedir:
Yetişkin kedi dostlarımızın aşı takvimi, yavru kedilerin aşı takvimiyle aynıdır. Yalnızca karma aşının ikinci dozuna gerek bulunmaz. Yetişkin kedilerin aşı takvimine uyum sağlanması, kedilerin rahatsızlıklara karşı bağışıklığının korunmasını sağlar.
Kedi Aşı Karnesi
Kedi aşı karnesi, kedi sahiplerinin bilmeleri gereken hususlardan biridir. Bu karne, kedilerin geçirmiş oldukları operasyonları, sahip oldukları rahatsızlıkları, yapılan aşı uygulamalarını ve ciddi hastalıkları içeren bir belge olarak tanımlanabilir.
Bu sağlık karnesi ile kedilerin sahip oldukları her rahatsızlık anlaşılabilir. İlgili sağlık karnesi veterinerler tarafından incelendiğinde kedilerdeki hastalık veya uygulanan aşılara yönelik bilgi edinilebilir. Böylece doğru bir şekilde tedavi planına geçilebilir. Özellikle de bazı aşılara yönelik biçimde tedavinin gerçekleşmesi söz konusu hale gelir.
Kedilerin aşı karnelerinin olması, geçirdikleri hastalıkların ve uygulanan aşı türlerinin görüntülenmesine olanak tanır. Sonuç olarak kedilerin sağlık durumu ile ilgili daha doğru bilgiler edinmek kolaylaşır. Kedi aşı karnesi çıkarmak için Bölge Veteriner Odasına başvurmak lazımdır. Farklı yerlerde henüz yaygın olmamakla beraber genel olarak büyük şehirlerde kedi aşı karnesi talep edilebilmektedir. Bu tür belgeler son derece uygun fiyatlı bir şekilde temin edilir. Bu nedenle kedi sahipleri için aşırı maliyetli bir durum oluşmaz.
Bölge Veteriner Hekimler Odası’na başvuru gerçekleştirdiğinizde çok kısa bir süre içinde sağlık karnesini edinmek mümkün olabilecektir. Bu belgelerin, kedinizin sağlığı için önemli olduğunu hatırlatırız. İlerleyen süreçte kedinizin bakımı ve kontrolleri sırasında aşı karnesi devreye girebilir.
Kedi aşılarıyla ilgili her türlü konuda veteriner kliniğimizden yardım alabilir, evcil dostunuzun sağlığını koruyabilirsiniz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.