Pet Kuaför

Kedi Aşıları

Kedileri etkileyen rahatsızlıklara, hayvanın vücudunu istila eden virüsler, bakteriler ya da farklı bir mikroorganizma olabilen patojenler sebebiyet verir. Kedi aşıları, hayvanın bağışıklık sistemine patojenin bozulmuş bir formunu iletir. Bazı aşılar mikroorganizmanın ölü formunu yapısında barındırır. Bazı aşılar ise aktif formunu yapısında bulundurur. Tüm aşılar hastalığı bulaştırmak yerine hastalığın bulaşmasını önler. Bu nedenle kedilerde aşı oldukça önemlidir.

Kedi aşıları fiyatları ise sıklıkla araştırılır. Peki, kedi aşıları ne kadar? Aşı fiyatları, kedinin ihtiyaç duyduğu aşının türüne göre farklılık gösterir.

Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi sahipleri, kedi aşıları nelerdir sorusunun yanıtını merak ederler. Kediler için bazı aşıların yapılması zorunlu ve gereklidir. Dolayısıyla kedi aşı takvimi mutlaka bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir.

Kedi aşıları, kedinin bağışıklık sistemine patojenin bozulmuş bir formunun iletilmesini sağlar. Bu aşılar, mikroorganizmanın ölü formunu içerir. Kimi aşılar da patojenin aktif formunu barındırır. Fakat kediye hastalığın bulaşması mümkün değildir. Aşının amacı, kedinin hastalığa yakalanmasını önlemektir. Aşı sayesinde bağışıklık sistemi, hastalığa yakalanma olasılığı olmadan tehlikeli olabilecek belirli patojenleri kedinin vücudunun tanıması için işlev görür.


Evcil dostunuz bir hastalığı bulaştırabilecek belirli bir aktif patojenle temas eder ise bağışıklık sistemi patojeni tanımaya ve hemen onunla savaşmaya hazır olur. Bu da kedinin sağlıklı kalmasına olanak tanır. Aşıların kedilere yönelik yararlarının, kedileri belirli hastalıklardan korumanın ötesine geçtiğini unutmamak lazım. Bazı patojenler insanlar da dahil olmak üzere hemen herkese bulaşabilir. Bu nedenle kedinin aşı olması, aslında hem insanları hem de diğer hayvanları da korur.

Kedi Parazit Aşıları (Uygulamaları)

Kedi parazit aşıları, en önemli aşılardan biridir. Bunlar; kedi iç parazit aşısı ve kedi dış parazit aşısı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu aşılar farklı periyotlar halinde yapılır. Parazit aşıları, hayvanın birçok farklı yolla vücuduna girebilecek parazitleri önler. Kedi dostlarımız hiç beklenmedik bir biçimde parazit sorunu yaşayabilirler.

Bilgilendirme: Aslında parazit aşısı diye bir aşı türü yoktur. Hem iç parazitte hem de dış parazitte kullanılan iğne formlu ilaçlar vardır. Bunlar aşı olarak araştırıldığından bu yönde bilgilendirme yapılmaktadır ancak literatür olarak bunlar ilaçtır, aşı değildir.

Örneğin, kedilerin sağlığını tehlikeye atan kalp kurdu, sivrisineklerden bulaşır. Hayvan evde yaşasa dahi içgüdüsel olarak avlanmak ister. Sinekler, kediler için etkileyici bir avdır. Bu bağlamda aşısı eksik olan kedilerin kalp kurdu yaşamaları yüksek ihtimaldir. Daimi olarak evde zaman geçiren kediler için parazit aşıları son derece önemlidir. Dışarıdan gelebilecek olası bir mikroorganizma veya kedinin evden çıkma olasılığı sonucunda kapabileceği rahatsızlıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle kedi aşıları eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.


Kedilerde parazit aşıları enjeksiyon olarak yapılabilir ya da oral veya topikal olarak uygulanabilir. Kedilerde dış parazit uygulamasının yaygın şekilde enseden damlatılarak uygulandığını da hatırlatırız. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken detay, ilgili bölgenin kedinin erişemeyeceği bir nokta olmasıdır. Bundan dolayı ense, en uygun nokta olarak kabul edilir. Dış parazit aşısı uygulamasından sonra hayvanın ense bölgesine dokunulmaması ve bu alanın taranmaması önemli olmaktadır. Ayrıca bu damla zehirleyicidir. Bu sebeple veteriner hekim tarafından uygulanması gerekir.

İç parazit aşısı, genel olarak enjeksiyon yöntemi ile yapılır. Veteriner hekim tarafından yapılan aşı, kalça bölümüne uygulanır. Dışarı çıktığında çok zorlanan kediler için evde uygulanabilecek çeşitli iç parazit aşıları da mevcuttur. Bu tür aşıların muhakkak veteriner hekim tarafından yapılması gerekir. Tablet, sıvı veya toz formunda olan iç ve dış parazit ilaçları bulunur. 

Kedi Lösemi Aşısı

Kedi aşıları söz konusu olduğunda bir diğer önemli aşı türü de kedi lösemi aşısı olur. Bu aşı, kedilere muhakkak yapılması gerekir. Genellikle bu hastalık, bağışıklık sisteminin çökmesi ve baskılanması durumunda meydana gelen rahatsızlıklar arasında konumlanır. Virüsler nedeni ile meydana gelebilecek iltihap sebepli durumlardan biri olan kedi lösemi hastalığının önlenmesi için lösemi aşısının yapılması şarttır.


Ayrıca lösemi aşısı, diğer yandan bağışıklık sisteminin çökmesi durumunda ortaya çıkabilecek diğer hastalıkların kontrol altına alınmasına da yardımcıdır. Kedilerde lösemi, FeLV virüsünden kaynaklanır. Bu virüs, kanser türünde ilerleyen bir hastalığın meydana gelmesine sebebiyet verir. Dünya çapında kedilerin ortalama olarak yüzde otuz kadarını etkiler. Bundan dolayı veteriner hekimler tarafından önerilen aşılardan biridir.

Kedi Kuduz Aşısı

Kuduz hastalığı, insanlar ve hayvanlar için ciddi bir risk oluşturur. Ölümcül bir virüs nedeniyle ortaya çıkan bir enfeksiyon rahatsızlığı olarak tanımlanır. Kuduz virüsü, hayvanların tükürükleri, ısırıkları ve salyası yolu ile yayılım gösterir. Virüsü kapan hayvanlar, zaman içinde sinir sistemlerinde hasar ile karşılaşırlar ve ölüme kadar giden çeşitli belirtiler yaşarlar.

Kediler, kuduz virüsüne karşı oldukça duyarlı olan hayvanlardır. Özellikle de sokak kedileri ile teması bulunan evcil kediler, ciddi risk altındadır. Kuduz hastalığının belirtileri arasında davranış değişimleri, aşırı salya akışı, huzursuzluk, halsizlik ve yüksek ateş yer alır. Bu nedenle kedilerin kuduz rahatsızlığına kadar kedi kuduz aşısı olmaları son derece önemlidir.

Kuduz aşısı, kedilerin bağışıklık sistemini uyarır ve antikor üretmelerine destek olur. Kuduz virüsüne karşı korumayı mümkün kılar. Aynı zamanda, kedinin kuduz aşısı olması sadece onların sağlığı için değil, insanların sağlığı açısından da son derece mühimdir. Kuduz, insanlar için de ölümcül olabilen bir rahatsızlık olarak dikkat çeker. Kedilerin aşı olmaları, bu rahatsızlığın virüsünün insanlara geçmesini önler. Dolayısıyla önemlidir ve göz ardı edilmemesi gerekir.

Kedilerde kuduz aşısı, hayvanların kuduz hastalığına karşı bağışıklık kazanmalarına imkân sağlar. İlgili aşı, kedilere virüsün zayıflatılmış veya ölü bir formunu sunar. Kedinin vücudu, bu ölü ya da zayıflatılmış virüs ile karşılaşır. Bunun sonucunda bağışıklık sistemi, virüs ile savaşarak antikor üretir. Üretilen bu antikorlar neticesinde kedinin kuduza karşı korunması sağlanır.

Kedi Karma Aşı

Kedi karma aşı ile bazı virüslere karşı koruma oluşturulur. Bunlar, Panleukopenia, Herpes, Calicivirus ve Chlamydiosis şeklindedir. Bunun için karma aşı şunları içerir:

  • Panleukopenia (Kedi distemper) Aşısı

  • Kedi Herpes Virüsü Aşısı

  • Kedi Calicivirus Aşısı

  • Kedi Chlamydiosis Aşısı

Kedi aşıları arasında yer alan kedi karma aşısı, son derece önemlidir. Evde bir kedi ile aynı hayatı paylaşmak hem eğlencelidir hem de bazı sorumlulukları beraberinde getirir. Bunlar arasında kedilerin aşılarının düzenli şekilde yapılması ve rutin veteriner kontrolleri de yer alır. Kedinin yavruluk zamanından itibaren aşı takviminin belirlenmesine ve takvime uygun şekilde hareket edilmesine özen gösterilmesi gerekir. Kedilerin temel aşılarından biri olan karma aşıların yapılmasına da dikkat edilmelidir.

İki aylık olan yavru kedilere ilk önce iç ve dış parazit aşıları uygulanır. Ardından birinci doz karma aşı gerçekleştirilir. İkinci doz ise yirmi bir gün sonra yapılır. Yavru kedilerde karma aşı, 8-10 haftalıkken yapılır. Tekrar dozu da 10-12 haftalık dönemde yapılır. Karma aşı içinde yer alan farklı virüsler, yukarıda açıkladığımız gibidir. Bu aşı, kedilerde hafif yan etkilere neden olabilir. Ve bu etkiler genelde hafiftir. İshal, halsizlik, yorgunluk, kusma ve ateş gibi durumlar, aşı sonrasında yaşanabilir. Ciddi yan etki söz konusu ise hemen veteriner desteği almalısınız.

Kedinizin aşı olması gerekiyorsa, güvenli ve kaliteli bir deneyim için siz de Remedy Veteriner Kliniği’mize gelebilirsiniz.

Bizi arayın, yol tarifi alın, WhatsApp hattımızdan irtibata geçin.

Faydalı Linkler