Lösemi, insanlarla bağdaştırılan bir hastalık olarak kabul edilir. Ancak birçok kişi bilmese de evcil kedi sahiplerinin bildiği bir durum olarak lösemi kedilerde de görülebilir. Bu bağlamda da kedi aşı takvimi içerisinde kedi lösemi aşısı yer alır.
Kedilerde Lösemi
HIV virüsü ile aynı virüs grubu içerisinde farklı bir retrovirüs türü kedilerde lösemi probleminin ortaya çıkmasına neden olur. Bu virüs insanlarda kanser oluşturan HIV virüsüne benzer bir yapıya sahip olsa da insana bulaşmayan sadece kedilerde görülen bir virüstür. Günümüzde tıbbın elde ettiği gelişmeler sayesinde artan kedi lösemi aşısı uygulamaları, virüsün yayılma hızını önemli derecede düşürmüştür. Bu sayede günümüzde kedilerde lösemi daha az görülür hale gelmiştir.
Hastalık eskiye nazaran çok daha düşük miktarda rastlanır bir hale gelse de sağlıklı kedilerde ortalama %1 gibi bir oranda enfeksiyon görülebilmektedir. Yaklaşık 30 yılı aşkın süredir yapılan aşılama uygulamaları, yavru ve yetişkin kedilerde problemin azalmasını sağlamıştır. Fakat özellikle yavru kedilerde enfeksiyon farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir.
Kedilerde Lösemi Belirtileri
Aynı retrovirüs nedeniyle kedilerde bu hastalık ile karşılaşılsa da kedinin türüne ve bağışıklık sistemine göre belirtiler farklılık gösterebilir. Çünkü bazı kedilerde enfeksiyon sonrasında hiçbir belirti ortaya çıkmazken, bazı kedilerde ise çok ağır semptomlar görülebilir. Genel olarak da kedilerde lösemi belirtileri arasında;
Diş etlerinin soluk bir renk ortaya koyması,
İştahın azalması ve kilo kaybı başlaması,
Lenf düğümlerinin büyüme göstermesi,
Lösemi kaynaklı üst solunum yolu problemleri,
Yüksek ateş, nefes darlığı ve ishal,
Üreme ile ilgili problemler,
Göz ve ağız bölgesinde sarılık,
Tüylerin sağlıklı görüntüsünün bozulması yer alır.
Kedi Lösemi Aşısı Fiyatı
Veteriner hekimlik hizmetlerinde yapılan tüm uygulamalarda ve işlemlerde ilin veteriner hekimler odasına bağlı olarak hizmet verilir. Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak da İstanbul Veteriner Hekimler Odası üyesi olarak hizmet veriyoruz. Bu çerçevede de tüm hizmetlerimizde fiyat tarifelerini hekimler odasından alarak uyguluyoruz. Kedi lösemi aşısı fiyatı İstanbul Veteriner Hekimler Odası(http://www.ivho.org.tr/docs/ivho_alt_ucret_tarifesi_2024.pdf) tarafından belirlenen tarife üzerinden uygulanmaktadır. Bu tarife baz alınmakla birlikte, muayeneler, kullanılan aşı markası, kedinin türü, yaşı, kilosu ve kedinin sağlık durumu gibi kriterler aşı fiyatlandırmasında daha üst rakamlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kedi Lösemi Aşısı Gerekli Mi?
Günümüze kadar yapılan çalışmalar sayesinde evcil dostlarımızda lösemi probleminin görülme olasılığı giderek azalmıştır. Bu durumun arka planında aşının geliştirilmesi ve daha fazla uygulama yapılması da yer almaktadır. Ancak halen kedi lösemi aşısı gerekli mi konusu da tartışılmaya devam edilmektedir. Çünkü bu aşının gerekliliği konusunda olumlu ve olumsuz fikirler yer almaktadır.
Remedy Veteriner Tıp Merkezi bünyesinde veteriner hekimlerimiz ise aşının yapılması gerektiğini önemle önermektedir. Çünkü evcil sağlıklı kediniz enfekte olmuş bir kedi ile temas edebilir. Hatta salgı ve tükürük gibi faktörler nedeni ile hastalık yani virüs bulaşma ihtimali yer almaktadır. Bu durum sonrasında bulaşan hastalığın etkin bir şekilde tedavisi halen geliştirilmemiştir. Bu çerçevede kedilerde lösemi aşısı zorunlu mu sorusuna da istinaden aşının uygulanmasının öneminden bahsedilebilir. Zira aşının uygulanması zorunlu değildir. Ama uygulanmasında büyük katkılar bulunduğu belirtilebilir.
Kedi lösemi aşısı hastalığa karşı çok önemli bir koruma faktörü sağlar. İncelemeler %100 koruma sağlamasa da hastalık bulaşma sonucunda çok hafif bir şekilde hastalığı atlatma imkanı sunduğu görülmektedir. Öte yandan kedilerde lösemi aşısı tehlikeli mi konusunda da bazı farklı fikirler yer almaktadır. Çünkü aşının bazı hafif yan etkileri bulunduğu bilinirken, aşılama sonrasında da hastalığa yakalanma ihtimali yer aldığı da kabul edilir. Ancak bahsedildiği şekilde aşılama hastalıktan çok kolay bir şekilde kurtulmayı sağlar. Günümüze kadar dünyaca önemli bilim adamları lösemi enfeksiyonunu önlemede kedi lösemi aşısı (FeLV) uygulamasının çok büyük bir katkı sunduğunu ortaya koymuştur.
Özellikle kedi lösemi aşısı yapılmazsa ne olur konusunda da zor ve önemli problemlerden bahsetmek mümkündür. Çünkü virüs vücutta enfeksiyon oluşturmaya başladığında kısa sürede bağışıklık sistemi çökebilir veya baskı altında kalabilir. Bağışıklık sisteminin ortaya koyduğu bu başarısızlık nedeni ile lösemi ve kanser başta olmak üzere anemi, zatürre, sarılık ya da cilt problemleri görülebilir.
Kedi Lösemi Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Yavruluk döneminden itibaren kedilerde aşı takvimi takip edilirken, bu aşı takvimi içerisinde kedi lösemi aşısı mutlaka yer almalıdır. Uygulama için kedi lösemi aşısı ne zaman yapılır sorusu noktasında da 8 haftalık süreç sonrasında aşılamanın uygun olacağı ifade edilebilir. Yani aşılama ilk olarak yavruluk döneminde gerçekleştirilir.
Kedi lösemi aşısı kaç doz olarak uygulanır sorusu açısından da 8 haftalık süreç sonrasında ilk aşılama serisi başlatılacağı ifade edilecektir. Çünkü kalıcı ve güçlü bir sonuç ile iyi bir bağışıklık oluşturulması açısından aşının birer ay ara verilerek 2 doz şeklinde uygulanması tercih edilir. Yani kedi lösemi aşısı kaç aylıkken yapılır sorusu için 2 aylık süreçten bahsedilse de bu aşılama süreci ömür boyu yeterli olmayacaktır.
Diğer bir konu olan kedi lösemi aşısı ne kadar korur noktasında da zaman içerisinde aşının etkinliğinin azalacağı ifade edilebilir. Buna bağlı olarak kedi lösemi aşısı süresi açısından sağlıklı bir yaşamı sürdürmek ve enfeksiyona karşı korunmak için bağışıklığı güçlü tutmak gerekir. Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz bu noktada mutlak şekilde periyodik aşılamayı sürdürme konusunda tavsiyede bulunmaktadır. Evcil dostunuzun yaşam yapısı ve farklı sağlık ihtiyaçları göz önünde bulundurularak aşı her yıl tekrarlanabilir.
Kedi Lösemi Aşısı Yan Etkileri
FeLV retrovirüsü nedeni ile kedilerde görülebilen lösemi hastalığı bağışıklık sisteminin zayıflığı ile birlikte viral enfeksiyon ortaya çıkarır. Bağışıklık sistemini çökerten ve birçok önemli belirti ile ağır rahatsızlıklar yaşatan bu hastalığa karşı lösemi aşısı çok önemli bir koruma yöntemidir. 8 haftalık yavru kedilerde aralıklı iki doz ve sonrasında her yıl yapılan aşılama her uygulamada belirli etkiler gösterebilir. Yani kedi lösemi aşısı yan etkileri ile karşılaşma ihtimali yer almaktadır.
Aşının yan etkileri hastalığın yan etkilerine göre çok daha düşük bir seviyede görülür. Bu etkiler kısa süreli bir şekilde görülürken, etkilerin birkaç gün sonrasında ortadan kalkacağı bilinmelidir. Fakat bahsedilecek etkiler birkaç günden fazla hatta bir hafta ve uzun süre devam ettiğinde mutlak şekilde kliniğimize tekrar başvurmanız gerekecektir. Bilim ve evcil kedi sahipleri tarafından bu etkiler çok uzun yıllardır incelenen etkilerdir. Ancak kedilerde uygulanan her aşıda bu tip benzer yan etkiler görülebilir.
Kedi lösemi aşısı yan etkileri arasında öncelikli olarak aşının uygulanması sonrasında aşı bölgesinde bir sertleşme yer alır. Hatta aşılama noktasında kısmen kızarıklık dahi görülebilir. Tüm aşılama uygulamalarında görülebileceği şekilde iştahsızlık, halsizlik ve aşırı yorgunluk ile uyku hali geçici birer yan etki olarak karşınıza çıkacaktır. Aşılama sonrasında birkaç gün boyunca evcil dostunuz çok daha hareketsiz ve yorgun gibi görünse de bu etkiler kısa sürede ortadan kalkar.
Günümüzde çok düşük oranda görülür hale gelse de kedi lösemi hastalığı halen karşılaşılabilecek bir problemdir. Hastalığa yakalanan bir kedide tedavi çok zor ve etkinliği uzun süren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle lösemiden korunmak ve periyodik önlemler almak gerekir. Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak bu amaçla sizlere kedi lösemi aşısı uygulamalarını merkezimizde düzenli bir şekilde takip etmenizi tavsiye edebiliriz.
Faydalı Linkler
- Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Suadiye Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Göztepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Erenköy Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Bostancı Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Ataşehir Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Veteriner Youtube kanalımızı inceleyebilirsiniz.
- Remedy Veteriner Instagram sayfamızı inceleyebilirsiniz.