Pet Kuaför

Kedi Kuduz Aşısı

Kedi kuduz aşısı, kedi dostlarımız için en önemli aşı türlerinden biridir. Kontrollü bir hastalık olmasına karşın kuduz, çok ciddi bir rahatsızlıktır. Hem evcil hayvanı hem de sahibini etkileyebilir. Kuduz aşısı, hastalığı önlemenin ve evcil hayvanın sağlıklı kalmasının tek yoludur. Kuduz vakalarının neredeyse yüzde 100 kadarı ölümcüldür. Bu nedenle hastalığı önlemek için aşının önemi bir hayli fazladır.

Kedi Kuduz Aşısı Fiyatı

Kedi sahipleri kedi kuduz aşısı fiyatı hakkında bilgi almak isterler. Bunun sonucunda kedi kuduz aşısı ne kadar araştırması yaparlar. Yetişkin ve yavru kedi kuduz aşısı fiyatı, bazı unsurlara ve özellikle de kedi kuduz aşısı markaları ve çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Kedi kuduz aşısı adı ve fiyatları ile ilgili bilgi almak için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.

Kedi kuduz aşısı ücretsiz sorgulaması da sıklıkla yapılır. Ancak ücretsiz aşılar yalnızca barınaklardaki sahipsiz hayvanlar için geçerlidir. Sahipli evcil hayvanlara ücretsiz kuduz aşısı yapılamamaktadır.

Kedi Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kedi kuduz aşısı kaç yılda bir yapılır sorusunun yanıtı kedi sahipleri tarafından sıklıkla araştırılır. Aynı şekilde kedi kuduz aşısı kaç doz ve kedi kuduz aşısı kaç aylıkken yapılır sorularının cevapları da merak edilir. Peki, kedi kuduz aşısı ne zaman yapılır? Kedi kuduz aşısı çoğunlukla 3-4 aylık kedilere yapılabilir. Bu dönemden evvel yapılan aşılar, kedinin annesinden iletilen savunma hücreleri olarak isimlendirilen hücreler tarafından etkisiz hale getirilerek yok olur. Bu yüzden de en erken üçüncü ayda yapılması gerekir. Kedi kuduz aşısı süresi hakkında şu bilgiler de çok önemli: Kuduz aşısının ülkemizde her sene yapılması zorunludur. Aşı bir sene korur ve her yıl tekrarlanmalıdır.

Kedi kuduz aşısının dozu ile alakalı da bilgi vermek gerekir. İlk aşı, yukarıda da söz ettiğimiz gibi kedinin üçüncü ya da dördüncü ayında yapılmalıdır. Kedinin cinsine ve yaşına bağlı şekilde değişkenlik gösterebilir. Fakat genel olarak on iki haftalıkken ilk aşının yapılması lazımdır. Ardından tekrarlama aşısı gerçekleştirilir. İlk aşının sonrasında bir diğer aşı genellikle bir sene sonra yapılır. 


İlk aşıdan bir sene sonra tekrarlama aşısının yapılması lazımdır. İlk tekrar aşısından sonra kuduz aşısının hangi sıklık ile yapılacağı ise tercih edilen aşıya, kedinin cinsine ve genel sağlık durumuna bağlı olmaktadır. Ancak genel olarak her sene tekrarlanması gerekmektedir. Bu nedenle senede bir defa kedinin kuduz aşısı olması tavsiye edilir.

Öyleyse, kedi kuduz aşısı ne kadar korur? Kedi kuduz aşısı süresi önemlidir. Aşının üçüncü ya da dördüncü ayda yapılan ilk aşı sonrasında tekrarlama aşısının ve düzenli aşıların bir sene aralıklarla yapılması lazımdır. Bu doğrultuda kedi kuduz aşısının koruma süresinin bir sene olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de her sene yapılması zorunludur.

Kedi kuduz aşısı nasıl yapılır merak edilir. Bu aşıyı veterinerler gerçekleştirir. Veteriner hekim, tüm prosedürlere uygun bir şekilde kuduz aşısının yapılmasını sağlar. Kedi kuduz aşısı, kedinin kuduz adlı virüse karşı bağışıklık geliştirmesine olanak tanır. Aşının temel hedefi, hayvanın kuduz virüsü ile karşılaştığı zaman vücudunun virüse karşı hızla ve etkili bir şekilde tepki vermesini mümkün kılmaktır. 

Kuduz aşısı, kuduz isimli virüsün ölü ya da zayıflatılmış bir formunu barındırır. Bu, hayvanın bağışıklık sistemini aktive etmektedir. Ayrıca virüse karşı antikorlar üretmesini teşvik eder. Fakat kediye hastalığı bulaştırmadığı için etkilidir. Bu antikorlar, hayvan gerçek bir kuduz virüsü ile karşılaştığında virüsü nötralize etmektedir.

Aşı, bağışıklık sisteminin hafıza hücreleri oluşturmasını da mümkün kılar. Bu hücreler, hayvan virüs ile yeniden karşılaştığında hızlı bir şekilde tepki verir. Bu da hayvanın daha önce aşılandığı için virüse karşı daha etkili ve hızlı bir cevap vermesi anlamına gelir.

Kedi Kuduz Aşısı Gerekli Mi?

Kedi kuduz aşısı nedir açıklayalım. Bu aşı, kedileri kuduz hastalığına karşı korumak için tercih edilen bir aşıdır. Kuduz, ölümcül bir viral hastalık olarak adlandırılır. Memeli hayvanlardan insanlara geçebilir. Özellikle de dışarıda serbest şekilde dolaşan kediler, kuduz virüsü taşıyan hayvanlar ile temas edebilirler. Bu yüzden de pek çok ülkede kuduz aşısının yapılması zorunludur. Yani, kedi kuduz aşısı ne işe yarar sorusunun yanıtı, kedinin kuduz hastalığına yakalanmasını önlemesidir. Kedi kuduz aşısı gerekli mi diye de soruyorsanız; evet, kuduz aşısı gereklidir. Kedi kuduz aşısı nerede yapılır? Kuduz aşısı veteriner kliniklerinde yapılmaktadır.


Peki, kedi kuduz aşısı yapılmazsa ne olur? Aşı zorunluğu olduğu için sağlık açısından tehlikelerin yanı sıra yasal olarak da yaptırımlar mevcuttur. Aşı olmayan bir kedi, kuduz virüsü içeren bir hayvan ile temas ettiği zaman hastalığa karşı çok daha duyarlı olur. 

Kuduz, tedavi edilmezse ölümcül bir hastalık olduğu için mutlaka aşısının yapılması gerekir. Ayrıca aşının doğru zamanlarda ve profesyonel kişiler tarafından yapılması lazımdır. Kuduz virüsüne maruz kalan bir kedi, hastalığı geliştirdiği taktirde bunu insanlara da bulaştırabilir. Bu nedenle insanlar da risk altında olduğundan, kuduz aşısının yapılması çok önemlidir. 

Aşılanmayan bir kedi kuduz virüsü taşıyan bir hayvan ile temas ettiyse yerel prosedürlere bağlı şekilde uzun zaman karantinada kalması gerekebilir.

Kedi Kuduz Aşısı Yan Etkileri

Kedi kuduz aşısı sonrası dikkatli olunması gerekir. Çünkü kedi kuduz aşısı yan etkileri olabilir. Ancak, kedilerde kuduz aşısı genel olarak güvenlidir. Diğer tüm aşılar gibi bazı yan etkilerin meydana gelme olasılığı mevcuttur. Bunların çoğu hafif ve geçici kabul edilir. Aşı sonrasında reaksiyon oluşur ise hemen veterineri aramak gerekir. Yetişkin ve yavru kedi kuduz aşısı yan etkileri ile ilgili şunları söylemek mümkün:

  • Aşı bölgesinde reaksiyon oluşumu: Aşı yapılan alanda hafif bir şişlik, kızarma ya da hassasiyet meydana gelebilir. Bu çoğunlukla birkaç gün içinde geçer.

  • Hafif ateş: Bazı kedi dostlarımız aşı sonrasında hafif ateş problemi yaşayabilirler.

  • Letarji: Aşı sonrasında hayvanın daha uyuşuk ya da halsiz hissetmesi söz konusu olabilir.

  • İştah kaybı: Aşıdan sonra bazı kedilerin kedi maması ve su tüketmek istemediği bilinir. Aşıdan sonraki birkaç gün içinde bu tür durumlar görülebilir.

  • Tümör oluşumu: Nadir bir durumdur. Aşı bölgesinde tümör oluşabilir. Bu durum sadece kuduz aşısında değil, diğer tüm aşılarda oluşabilir.

  • Alerjik reaksiyon: Yine nadir bir gelişmedir. Kuduz aşısına karşı şiddetli bir reaksiyon oluşabilir. Bu tarz bir reaksiyon, aşıdan sonraki ilk saatlerde hızlı bir şekilde gelişebilir. Ayrıca hızla ilerleyebilir. Belirtiler arasında yüzde şişlik, hırıltılı solunum, şiddetli kaşıntı, ishal ve kusma yer alır. Bunun sonucunda acil veteriner desteği gerekir.


Aşıdan sonra kedi dostunuzda çeşitli yan etkiler fark ederseniz ve belirtiler şiddetleniyor ise mutlaka veteriner desteği almalısınız. İlk yirmi dört saat boyunca kediyi izlemeli ve herhangi bir yan etkinin olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Kuduz aşısının yan etkileri genelde geçici ve hafif olur. Aşının faydaları, potansiyel risklerden çok daha fazladır.

Kedi kuduz aşısı ihtiyaçlarınız için siz de Remedy Veteriner Kliniği’ni tercih edebilir, evcil dostunuzun sağlıklı kalmasını mümkün kılabilirsiniz.

Faydalı Linkler