Pet Kuaför

Kedilerde Dış Parazit

Kedi dostlarımızı etkileyecek çeşitli parazitler mevcuttur. Kedi parazitleri iç ve dış olmak üzere ayrılır. Kedilerde dış parazit oldukça yaygındır ve kedinin sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atar. Dış parazitten etkilenen kedinin mutlaka veteriner desteği alması gerekir.

Kedilerde dış parazit çeşitleri oldukça fazladır. Endoparazit olarak tek hücreli organizmalar ve solucanlar mevcuttur. Ektoparazitler ise pireler, keneler, yırtıcı akarlar ve kulak akarlarıdır. Pire ve keneler bu durumda kediler için en fazla tehlike gösteren parazitler olurlar. Ağırlıklı olarak Mayıs-Haziran ile Eylül-Ekim arasında daha sık görülür. Keneler, ormandaki çalılıklarda, çimenlerde ve tarlalarda da oluşabilir.


Kedilerde genel olarak yetişkin keneler yer alır. Larvaların daha nadir olduğu bilinir. Kedide sadece birkaç kene olduğu zaman bu genelde bir problem oluşturmaz. Kene birkaç gün sonra kendiliğinden düşer. Öte yandan kene, Lyme gibi farklı hastalıkları da kedi dostlarımıza bulaştırabilirler. Bu yüzden bulunmaları durumunda hızla uzaklaşmak lazımdır.

Pireler ise kediden kediye sıçrama yolu ile bulaşır. Çevre yolu ile de bulaşabilir. Pirelerin yumurtlama öncesinde kan emmeleri gerekir. Isırıklar kaşıntıya yol açabilir ve istila küçük ise hastalığın belirtileri de az olur. Fakat pirelerin tükürüğü, pire ısırığı alerjisine yol açabilir. Bu da bazı cilt değişimlerini beraberinde getirir.

Kedilerde Dış Parazit Nedir?

Birçok kedi sahibi, kedilerde dış parazit nedir sorusunun yanıtını araştırır. Dış parazitler iki türlüdür. Endoparazitler vücudun içinde yaşarken, ektoparazitler ise kedinin vücut yüzeyinde yaşar. Burada ise ya deri parçaları ile beslenirler ya da kedinin kanını tüketirler. Kedilerde tüy ve deride yaşayan en yaygın dış parazitler; pireler, keneler ve akarlardır. Kedilerdeki bu tarz parazitlerin tümünün ortak bir yanı bulunur. Bu da genel olarak kaşıntıya yol açmalarıdır. Kediler kimi zaman kendilerini şiddetli bir şekilde kaşıdıkları için bu durum, çeşitli cilt problemlerine neden olur.

Aynı zamanda pek çok dış parazit farklı bir tehlike arz eder. Bu da hastalığın bulaşma riskidir. Çünkü dış parazitlerin birçoğu bulaşıcıdır. Ancak durum, köpeklerde olduğu gibi kedilerde sık şekilde yaşanmaz. Ama böyle bir enfeksiyonun her daim mümkün olduğunu söylemek gerekir. Özellikle de keneler ciddi bir tehlike arz eder. Pireler, tenya larvalarında taşıyıp kediye bulaştırabilirler.

Kedilerde Dış Parazit Belirtileri

Kedi sahiplerinin bilmeleri gereken bir diğer konu ise kedilerde dış parazit belirtileri diyebiliriz. Kimi parazitler çıplak gözle görülebilir. Ancak bazıları da sadece fiziksel belirtiler ile kendini gösterir. Bu nedenle kedideki dış parazit belirtilerini farklı olabileceğini söylemek yanlış olmaz. İshal, kedi maması yemek istememe, su tüketmeme, bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, kaşıntı gibi belirtiler, kedilerde parazit istilasını işaret edebilir.


Kedilerde parazitler yalnızca sinir bozucu değildir. Diğer yandan da pek çok farklı rahatsızlığı beraberinde getirir ve kedinin sağlığını ciddi manada etkiler. Hatta kalıcı sağlık problemlerine bile neden olabilir. Pire, kene ve akar gibi dış parazit istilasının hayvanınızda hangi belirtilere ve rahatsızlıklara yol açabileceğini ve bunların tedavisinin nasıl gerçekleşeceğini en iyi veteriner hekimler sizlere anlatırlar ve bu hususta da yol gösterici olurlar.

Kedilerde Dış Parazit Neden Olur?

Kedi besleyen kişiler, kedilerde dış parazit neden olur bilmeliler. Bir kedinin dış parazitten etkilenme riskinin ne kadar fazla olduğunu etkileyen en önemli faktör, kedinin yaşam koşullarıdır. Genel olarak aktif ve sosyal bir kediye solucanlar, akarlar, pireler ve keneler bulaşabilir. Mesela evcil kediler, solucan yumurtalarını patileri ile eve taşıyarak enfekte olabilirler. Fare ve diğer küçük avları yakalayan, gözetimsiz hareket eden ve sokak kedileri ile sık şekilde temas eden kediler, özellikle risk altındadır.

Kedilerde Dış Parazit Tedavisi

Kedilerde dış parazit tedavisi için yapılması gereken en önemli şey veteriner desteği almaktır. Evcil hayvanınıza hangi parazitlerin bulaşabileceği ve kedinizi ne sıklıkla tedavi etmeniz gerektiği hususunda veteriner hekimlerimizden tavsiye alabilirsiniz. Veteriner, evcil dostunuz için etkili parazit kontrol ilaçlarını tavsiye edebilir. Mesela parazitlere karşı geniş kapsamlı koruma oluşturmak için özel tedaviler mevcuttur.

Peki, kedilerde dış parazite ne iyi gelir? Bu da sık olarak araştırılan bir diğer konudur. Parazitlere karşı geniş kapsamlı koruma oluşturmak amacı ile geliştirilen özel tedaviler mevcuttur. Bu nedenle basit ve stressiz bir şekilde kedilerdeki dış parazit problemi tedavi edilebilir. Ektoparazit istilası, çeşitli caydırıcılar kullanılarak engellenebilir. Kenelerin düzenli şekilde toplanması ve kedinin sivrisineklerden korunması da evcil hayvanın sağlığını teşvik eder.

Kedilerde dış parazit nasıl temizlenir açıklayalım. Bu işlem, mevcut bir parazit enfeksiyonunun karmaşıklığına bağlı şekilde değişiklik gösterir. Orta Avrupa ülkelerinde en yaygın dış parazitlere karşı, mesela kulak akarlarını, mide ve bağırsak solucanı enfeksiyonlarını ve pireleri tedavi etmek için etkili ilaçlar bulunur. Bunlar sıvı ilaçlar, macunlar ve tabletler şeklindedir. Fakat bazı dış parazitler son derece inatçıdır. Bu inatçı dış parazitler, özellikle de yavru kedi dostlarımızda kronik ishal rahatsızlığına sebep olur. Bazı dış parazitler yoğun kemoterapi gerektirir. Hayvan için ciddi tehlike arz eder. Bundan dolayı kedilerde dış parazit mutlaka erkenden teşhis ve tedavi edilmelidir.


Parazitlere karşı rutin tedavi, mevcut rahatsızlığın tedavisinden çok daha kolay olmaktadır. Bu diğer yandan kedinin acı çekmesini ve yan etkilerden kurtulmasını mümkün hale getirir. Ektoparazit istilası için doğal dış parazit tedavisi yapılabilir. Yani bunun için kovucular kullanılabilir. Kenelerin düzenli şekilde toplanması ve kedinin sivrisineklerden korunması da hayvanın sağlıklı olmasına olanak sağlar. 

Endoparazitlerin ise rutin olarak öldürülmesi lazım. Özellikle de açık havada dolaşan kedilerde bunların yutulması engellenemez. Kediniz için hangi dış parazit önleme ve tedavi yönteminin doğru olduğunu anlamak için veterinere danışmak gerekir.

Kedilerde dış parazit için bitkisel tedavi seçenekleri çok çeşitli olmamaktadır. Hatta bunlar bilimsel olarak tespit edilmediği için çok fazla bilinmez. Ancak bazı malzemeleri deneyen ve iyi sonuçlar alan kedi sahipleri de vardır. Hindistancevizi yağı, Hint yağı ve zeytinyağı, akarları öldürmek ve yumurtalarını çıkarmak konusunda destek olabilir. Bunu yapmak için yağ ile kedinin kulağına masaj yapmak gerekir. Birkaç dakika sonrasında temiz bir bez ile kulak silinmelidir. Ancak, bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı bilinmemektedir. En doğru yönlendirmeyi veteriner hekimlerimiz muayene sonrasında doğrudan kedinize özel şekilde yapacaktır. En etkili tedavi hekimler tarafından klinikte uygulanan işlemlerdir. Remedy olarak hekim önerisi dışında doğrudan evde yapılan tedavi yöntemlerine itibar etmemenizi tavsiye ederiz.

Pek çok insan evcil kedileri için kimyasal bileşenlere doğal ve yan etkisi bulunmayan bir alternatif arar. Böcek öldürücü etkisi bulunan çok çeşitli doğal bileşenler mevcuttur. Bununla beraber bitki bazlı esansiyel yağlar tercih edildiğinde dahi hayvanda bazı alerjiler ortaya çıkabilir. Bu, özellikle de güneş ışığına fazla maruz kalma durumunda ortaya çıkar. Mesela birçok kedi çay ağacı yağını tolere edemez ve çeşitli alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Hassas kedilerde ciltte kaşıntı ve kızarıklık durumu meydana gelebilir. Diğer esansiyel yağlar da hassas hayvanlarda alerjik reaksiyon ihtimalini beraberinde getirir. Bundan dolayı bir ürünü ilk defa kullanırken evcil hayvan sahibi, kedinin bunu tolere edip edemeyeceğinden emin olamaz. Bir çok “kendi kendine tedavi” uygulamaya çalışan kedi sahibi, parazitleri temizlemek isterken kedisini zehirlemiştir. Bu konuda bilinen çok sayıda vaka vardır.

Tüm bunlardan dolayı Kedilerde Dış Parazit Tedavisi için veteriner kliniğimizden destek almanız en doğrusudur.

Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak kedinizin rutin kontrollerini ve paraziter uygulamalarını yaptırmak için sizleri kliniğimize bekliyoruz.

Faydalı Linkler