Pet Kuaför

Kedilerde Egzama

Egzama veya atopik dermatit, kedilerde alerjik bir problem olarak görülen kaşıntılı rahatsızlıkların neredeyse başında gelmektedir. Çünkü tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde egzama çevresel veya vücuttaki alerji oluşturan bir faktöre karşı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu alerjik durumda kedilerde kaşınma, egzama bölgesinde kabuk oluşumu ve tüy dökme gibi çok net semptomlar ile karşılaşılır.

Kedilerde egzama nedir sorusu için alerjik dermatit ya da kedi atopisi gibi isimlere sahip olabilecek şekilde bilinen kedi atopik dermatiti ve çok sık görülen bir kedi alerjisidir, denilebilir. Dermatit genellikle çevredeki tahriş edici bir madde sonucunda vücutta ortaya çıkan bir alerjidir. Bazen de vücudu rahatsız edebilecek bir alerjene karşı zayıf bir tepki olarak vücudun ortaya koyduğu bir göstergedir. Bu anlamda da egzama tedavi edilirken nasıl bir yaklaşım sergilenmesi ve egzamanın nasıl bir etki ortaya koyduğu önem arz eder.

Kedilerde Egzama Neden Olur? 

Kedilerde insan vücudu gibi hem dış faktörlere hem de vücut içerisine ulaşan gıdalara karşı alerjik tepkiler ortaya çıkabilir. Bu anlamda kedilerde egzama neden olur sorusu için net olarak sayılabilecek birkaç faktörden bahsetmek mümkündür. Özellikle yaygın bir şekilde sayılabilecek çevresel alerjenler hem açık havada hem kapalı alanda yer alırken;

  • Toz akarları,

  • Yün veya naylon malzemeler,

  • Kalitesiz ve sağlıksız plastikler,

  • Mevsimsel çiçek polenleri sayılabilir.

Diğer bir açıdan bakıldığında kedilerde egzama stres kaynaklı olarak da oluşabilir. Bu nedenle kedinizin stres kaynağının ne olduğunu belirleyebilmeniz ve buna karşı önlem alabilmeniz de çok önemlidir. Bazen kedinizin uzun süre yalnız kalması, bazen oyun arkadaşı bulamaması ve bazen de çiftleşme döneminde yaşadığı stres gibi faktörler egzama nedeni olabilir. 


Kedilerde egzama ve mantar farkı konusunda da özellikle ifade edilmesi gereken önemli ayrıntılar yer alır. Çünkü bugün birçok evcil hayvan sahibi kedilerde egzama problemi ile mantar problemini birbirine karıştırabilir. Ancak egzama stres, bazı gıdalar, ortamdaki zararlılar ve hatta pire gibi faktörler nedeni ile oluşabilir. Ancak mantar ise bir enfeksiyon ortaya çıkarırken, genellikle Microsporum cinsi içerisinde türemiş olan mantarlar enfeksiyonlar oluşturur. 

Kedilerde mantar problemi ile ortaya çıkan enfeksiyon sonrasında ciltte egzama problemi ile de karşılaşılabilir. Aslında bu nedenle 2 cilt hastalığının birbirine çok sık karıştırıldığı ifade edilebilir. Cilt üzerinde benzer lezyonlar ortaya çıkan bu rahatsızlıklarda hem enfeksiyonun konumu hem de doğru laboratuvar testleri gibi incelemeler için mutlaka veteriner hekim kontrolü gereklidir. 

Kedilerde Egzama Tedavisi 

Egzama evcil dostlarımızda bazen inatçı ve ağrılı ve bazen de hafif ama gayet sıkıntılı bir şekilde ilerleme gösterebilir. Genel olarak egzama probleminde karşılaşabileceğiniz belirtilere bakıldığında yetişkinlik dönemindeki atopik dermatit semptomları arasında; 

  • Kedinin egzama bölgesini aşırı derecede temizlemek istemesi ile tüy dökülmesi görülmesi,

  • Bacaklar, koltuk altı, kulak veya yüz gibi bölgelerde kabuk tutan kırmızı lekeler,

  • Baş ve boyun gibi bölgeleri aşırı kaşıma,

  • Bacak, koltuk altı ya da yüz bölgesinde kabuklanma,

  • Cildin farklı bölgelerinde görülen küçük yumrular ve şişlikler bulunabilir.

Bu tip belirtiler ile birlikte kedilerde egzama tedavisi için doğru teşhis konulması çok önemlidir.

Kedilerde egzama evde tedavi yöntemlerinde veteriner hekimler tarafından önerilebilecek ve düzenli bir program ile sunulabilecek birçok tedavi yer alabilir. Ancak teşhis, problemin bir mantar problemi ve ya da egzama problemi mi olduğunu daha net bir şekilde belirleyebilir. Genellikle egzama lezyonu bulunan noktalarda sitoloji örnekleri alınarak bakteri, maya veya her ikisinin bulunup bulunmadığı incelenirken; özellikle dermatoloji deneyimi bulunan veteriner hekimlerimiz intradermal testler ve kan testleri ile belirlemeler gerçekleştirir.


Veteriner hekimlerimiz tarafından yapılan testler ile birlikte egzama teşhisi konulduktan sonra kedilerde egzama nasıl tedavi edilir sorusu için bir cevap verilebilir. Tedavide atılması gereken ilk adım, ciltteki akut enfeksiyonların ortadan kaldırılmasıdır. Kaşınma ve ısırma gibi faktörler nedeni ile ortaya çıkan bu enfeksiyonlar için genellikle antibiyotik tedavisi tatbik edilirken, mantar enfeksiyonu bulunuyorsa da antifungal ilaçlar ile ilerleme elde edilir. 

Verilen ilaçlar kortikosteroid içerikleri ile kaşınma ve iltihaplanmayı durdururken, veteriner hekimlerimiz kedilerde egzama için ilaç reçete etmek konusunda çok hassas davranır. Bu anlamda yapılan ilk muayenelerde kedinizin cinsi, yaşı, cinsiyeti, genel sağlık durumu ve kilosu gibi birçok faktöre dikkat edilir. Mutlak bir şekilde kliniğimizde veteriner hekimlerimiz verilecek kedilerde egzama ilacı için tüm kontrolleri ve faktörleri göz önünde bulundurarak tedavi programı hazırlar. 

Atopik dermatit probleminde etkili ve geçerli bir tedavi elde edebilmeniz için detaylı bir inceleme ile kedinin nelere karşı alerjisi olduğu belirlenir. Çünkü alerjenler doğru tanımlanabildiğinde bağışıklık sistemi bu sayede güçlendirilebilir ve en doğru şekilde kedilerde egzama ne iyi gelir sorusuna cevap verilebilir. Bazen damlalar bazen de kedilerde egzama kremi gibi uygulamalar ile uzun süreli ilaç tedavileri sayesinde kedinizde egzama problemi uzun vadeli bir şekilde ortadan kaldırılabilir. 

Kedilerde egzama özellikle bağışıklık sistemi ile alakalı bir problem olmak ile birlikte bazen yılın belirli dönemlerinde tekrarlayabilen bir problemdir. Atopik dermatit engellenebilir bir yapıya sahip olsa da gerçekten çok detaylı incelemeler ve hassasiyet gerektirir. Bu nedenle Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak egzama problemlerinde evcil dostlarınız için tüm laboratuvar testleri ve incelemeler sağlamak adına kliniğimizin tüm imkanları ile sizlere hizmet veriyoruz.

Faydalı Linkler