Pet Kuaför

Kedilerde İç Parazit

Hayvanlar aleminde de en az insanların yaşadıkları kadar zorlu rahatsızlıklar ne yazık ki bulunur. Bunlardan biri de parazitler olur. Parazitler ise iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır.  Kedilerde iç parazit problemi yaygındır. Bu yazımızda kedilerde görülen iç parazit problemiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Kedilerde iç parazit görüntüsü sıklıkla merak edilir. Örnek olması açısından detaylar şöyledir:


Kedilerde İç Parazit Nedir?

Diğer pek çok hayvanda olduğu gibi kedilerde de çeşitli hastalıklar görülebilir. Bunlar arasında en bilinenlerden biri de kedilerde iç parazit diyebiliriz. Öyleyse kedilerde iç parazit nedir? Pek çok türdeki parazit, kedinin sağlığını olumsuz anlamda etkiler. Parazitler asalak olarak da tanınan ve bir canlıya bağlı şekilde yaşayıp onu konak olmak üzere kullanan canlılardır. İç parazitler, konak olarak kullanacakları canlılarının genel olarak karaciğer, bağırsak, akciğer ve mide gibi bölümlerinde yer edinirler.

Hem ev kedilerinin hem de sokak kedilerinin iç parazit nedeni ile şiddetli rahatsızlıklar geçirmeleri olasıdır. Vücuda giren iç parazitler, yukarıda belirttiğimiz iç organlara yerleşerek burada yaşam sürer. Daha önce de açıkladığımız gibi kedi parazit aşısı ya da kedi parazit ilacı gibi bazı tedavi teknikleri ile bu parazitlerden kurtulmak söz konusudur.

Kedilerde İç Parazit Belirtileri

Yetişkin ve yavru kedilerde iç parazit belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Peki, kedilerde iç parazit belirtileri nelerdir? Kedi iç parazitiyle alakalı bilgi sahibi olmak ve belirtilerin farkında olmak, evcil hayvan sahipleri açısından gereklidir. Erken bir şekilde müdahalede bulunmak, kedinin sağlığını iyileştirebilir. Elbette belirtiler kediden kediye göre farklılık gösterir. Ayrıca her belirti, kedide iç parazit olduğu manasına da gelmez. Aşağıdaki belirtilerden pek çok görüldüğü zaman hızlı bir şekilde veteriner desteği almak gerekir. Kedilerde iç parazitin belirtisi şu şekildedir:

  • Mat tüyler,

  • Katran rengi dışkı,

  • Dışkıda kan,

  • Mide şişliği,

  • Halsizlik,

  • Kilo artışı veya kaybı,

  • Sıvı kaybı,

  • İshal,

  • İştahta değişiklik,

  • Sindirim sistemi sorunları,

  • Hızlı yorulma,

  • Nefes almada zorlanma,

  • Soluk diş etleri,

  • Kusma,

  • Öksürük.


Kedide iç parazit olup olmadığını anlamak için hayvanı iyi bir şekilde gözlemlemek lazımdır. Kedileri en iyi kendi sahipleri ve birlikte yaşadığı insanlar tanır. Bu nedenle kedi, eğer ki normalden daha farklı davranışlar sergiliyor ise mutlaka veterinere götürülmelidir. Öte yandan yavru kedilerdeki belirtiler, yukarıda söz ettiğimiz belirtilerle benzerlik taşır. Yavru kedinin bağışıklığı daha düşük olduğundan dışarıdan gelen tehlikelere yetişkin kedilere oranla daha açık olurlar. Aynı zamanda anne sütüyle beslendikleri için anne sütünden de bazı iç parazitleri kapma ihtimalleri vardır. Son derece hassas bünyeye sahip olan bu hayvanların sağlığına da dikkat edilmesi önem arz eder.

Kedilerde İç Parazit Neden Olur?

Birçok kedi sahibi kedilerde iç parazit neden olur sorusunun yanıtına ulaşmaya çalışır. Yukarıda da açıkladığımız gibi yavru kedilerde görülen iç parazitlerin nedeni genel olarak anne sütü kaynaklıdır. Yetişkin kedilerde ise çeşitli sebeplerden ötürü iç parazit sorunu görülebilir. Bunlar ise şu şekilde açıklanır:

  • Kedinin enfekte bir pire yemesi,

  • Sivrisinek ısırması,

  • Kedinin yemiş olduğu besinlerdeki zararlı mikroorganizmalar,

  • Su ve topraktan gelebilecek zararlı mikroorganizmalar,

  • Kedinin yaşadığı ortamın hijyenik ve temiz olmaması.

Kedilerde İç Parazit Çeşitleri

Kedilerde görülen iç parazitler oldukça çeşitlidir. Bu nedenle kedilerde iç parazit çeşitleri hakkında bilgili olmak lazımdır. Her birinin özelliği, bağışıklık sistemine etkisi ve bulaşma yaygınlığı, aslında kediden kediye farklılık gösterir. Yuvarlak solucanlar, en yaygın parazitler arasında konumlanır. Bunların tahmini yaygınlığı ise yüzde yirmi beş ila yüzde yetmiş beş arasındadır. Yavru kedilere anne sütü vasıtası ile yetişkin kedilere ise gene enfekte olan fare gibi canlıların yenmesiyle bulaşır. Diğer parazitlere oranla iyi huylu kabul edilir.

Kedi iç parazitlerinin en tehlikelisi ise kalp kurtları diyebiliriz. Bunlar, sivrisinek ısırması ile kedilere bulaşır. Adından da anlaşılacağı üzere kedinin kalbini konak olarak kabul eder. Bu parazitler, çok ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirir. Ani ataklar, rutin kusma ve öksürük gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu tür durumlarda ise hemen veteriner desteği alınması gerekir.

Tenyalar bir diğer çeşit olarak karşımıza çıkar. Bunlar bağırsağa yerleşen iç parazit türüdür. Yassı solucan şeklinde de bilinir. İnsanlara bulaşır ve kendi üreme sistemleri mevcuttur. Çoğunlukla pire yolu ile kediye bulaşır. Kedi dışkısında ya da kedinin yattığı yerde pirinç büyüklüğünde taneler, tenyanın belirtisi olur. Gene diğer iç parazit çeşitleri gibi dışkı analizi yolu ile tespit edilebilir. Tek tek değil de gruplar şeklinde görülebildiği için işleri zorlaştıran bir türdür.

Kancalı kurtlar, kedilerin bağırsaklarını etkileyen parazitlerdir ve kan ile beslenirler. Parazitler nedeni ile enfekte olan haşereler gibi canlıların kediler tarafından tüketilmesi ile vücuda yerleşirler. İltihap, kansızlık ve zayıflama gibi problemlere yol açabilirler. 

İnsan derisine de girebilen larvalar, akciğere ve oradan da bağırsaklara geçiş yaparak yetişkin solucanlara dönüşürler ve kediler ciddi manada etkilerler. Kedinin dışkısında görülmesi zor olur. Tespit edilse dahi vücut içinde yumurta bırakabilir. İsminden de anlaşılacağı gibi kancaya benzer bir yapısı mevcuttur. Bu nedenle bağırsaklara yapışır. Bundan dolayı yetişkin kedilerde daha az hasara neden olsa da yavru kedilerde ölümcül bir tehdittir.

Kedilerde İç Parazit Tedavisi

Öncelikle bilmelisiniz ki, kedilerde iç parazit tedavisi profesyonel veteriner hekimler tarafından uygulanmalıdır. Veteriner hekimin uygun bulduğu tedavi yöntemi ile bu problemden kurtulmak söz konusu olabilir. Kedi aşı takvimine uyum sağlayarak rutin iç parazit aşıları ve ilaçlar ile kedinin tedavisi mümkündür. Bunun haricinde daha ciddi vakalarda ilaçlar etki etmeyebilir. Sonuç olarak kan nakli gerekebilir. Kedi iç parazit aşısının düzenli şekilde her 2 ila 3 ayda bir yapılması tavsiye edilir. Aşı hastalıktan önce yapılır. Diğer tedavilere ise rahatsızlık sırası ve sonrasında devam edilir. Bazı iç parazit durumlarında ise anti paraziter tedavi uygulaması yapılır. Bu, kedideki iç parazitin türüne göre değişir.


Kedilerde İç Parazit Bulaşıcı Mıdır?

Kedi paraziti insana ne yapar ve kedilerde iç parazit bulaşıcı mıdır gibi birçok sorunun yanıtı sık olarak araştırılır. Peki, kedilerde iç parazit insana bulaşır mı? Bu sorunun yanıtı evettir. Yani iç parazitlerin insanlara bulaşma ihtimali bulunur. Bu riski azaltmak, kedinizi ve kediyle aynı alanda yaşayan bütün insanları korumak adına elbette bazı tedbirler var. Kedilerde iç parazit insana nasıl bulaşır? Bu tür parazitler kedilerle temas sonucunda insanlara da geçer.

Kedilerdeki iç parazitler genel olarak kedinin dışkısında barınır ve herhangi bir yolla insanın dışkıyla temas etmesi, kedi iç parazitinin insana da geçmesine sebebiyet verir. İnsana geçtiğinde de bazı hastalıklara neden olma ihtimali vardır. Genelde insanlar iç parazitten etkilendikleri zaman gribe benzer belirtiler gösterirler. Bu da rahatsızlığın genel olarak grip sanılmasına neden olur. Bu sağlık sorunundan etkilenen insanların birçoğunda ise herhangi bir belirti görülmez.

Siz de kedilerde iç parazit tedavisine gereksinim duyuyorsanız; Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak hep yanınızdayız!

Faydalı Linkler