Pet Kuaför

Dişi Kedi Kısırlaştırma

Ovariohisterektomi  olarak adlandırılan cerrahi operasyon, veterinerlikte dişi kedi kısırlaştırma prosedürü olarak gerçekleştirilir. Dişi kedinin sağlıklı bir hayata sahip olabilmesi ve birçok sağlık riskinden korunabilmesi için cinsel olgunluk döneminde uygulanan bir cerrahi operasyon yöntemidir. 

Son yıllarda kliniğimizde İstanbul Veteriner Hekimler Odası üzerinden alınan taban fiyat tarifesi üzerinden belirlediği fiyatlar ile uygulanmaktadır. Remedy Veteriner Tıp Merkezi olarak dişi kedi kısırlaştırma işlemi için öncelikle detaylı bir muayene ve ardından yapılan belirlemeler ile tüm sarf malzemeleri ve ihtiyaçları ortaya koyuyoruz. Bu sayede tüm ayrıntılar ile son dişi kedi kısırlaştırma fiyat belirlemeleri sağlanıyor. Bu son bilgiye ulaşabilmek ve en doğru fiyatlandırma ile işlem yaptırabilmek için kliniğimize ulaşmanız yeterlidir. 

Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası 

Günümüzde pratik ve hijyenik ortamda güvenilir bir şekilde gerçekleştirilen kısırlaştırma cerrahisinde en çok merak edilen konular arasında dişi kedi kısırlaştırma sonrası yer almaktadır. Bu çerçevede dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası özellikle bakım en önemli noktayı oluşturmaktadır. Fakat öte yandan dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası daha fazla merak edilen noktalar arasında elde edilen sonuç ve bu sonucun nasıl ortaya çıktığı bulunmaktadır. Örneğin, kısırlaştırma sonrası dişi kedi için çiftleşme ihtiyacı ortadan kalkarken, kedinizin hamile kalma ve regl dönemi yaşama ihtimali de ortadan kalkacaktır. 


Ergenliğe ulaşmış dişi kedilerde en büyük sıkıntılardan birisi, kızgınlık dönemi yaşamaları ve kızgınlık döneminde de etrafa zarar vermeleridir. Üstelik birçok sağlık riskine karşı zayıf bir hale gelmesi ihtimali de bulunurken, kısırlaştırılan dişi kedi bu risklere karşı da daha güçlü bir yapıya ulaşır. 

Operasyon başarılı bir şekilde dişi kedilerde çiftleşme arzusunu da üreme yeteneğini ortadan kaldırır. Ancak dişi kedi kısırlaştırıldıktan sonra ilk birkaç gün içerisinde halen kızgınlık belirtileri gösterme ihtimali bulunmaktadır. Yani dişi kedi kısırlaştırma sonrası kızgınlık çok hızlı bir şekilde ortadan kalkmayacak ve yavaş yavaş kaybolacaktır. Tam olarak kedi kısırlaştırma sonrası kızgınlık durumunun ortadan kalkması için de hormonal mekanizmanın oturması ve artık cinsel istek oluşturan hormonların üretilmemesi ihtiyacı bulunmaktadır. 

Önemli noktalardan birisi de dişi kedi kısırlaştırma sonrası tuvalet düzenidir. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında rahatlıkla ulaşabileceği şekilde kedi kumu yerine parçalanmış kağıt kullanılan bir tuvalet tercih edebilirsiniz. Her tuvalet ihtiyacını giderdiğinden sonra da bu kağıtları temizlemeniz fayda sağlar. Kısırlaştırılmadığında dişi kedilerde kızgınlık döneminde kum kabı dışına idrar yapma gibi davranışlar görülür. Fakat kısırlaşmış dişi kedi çiftleşme arzusunu kaybederken, bu davranışta bulunmayı da terk edecektir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı 

Detaylı yapısı ile dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı anestezi altında deneyimli veteriner hekimlerimiz kontrolünde takipli bir şekilde gerçekleştirilir. Kliniğimizde kedi kısırlaştırma ameliyatı uygulanırken, öncelikle karın bölgesinde tıraş sağlanır ve sonrasında çok küçük bir kesi açılarak, yumurtalık ve rahim alınır. Bu nedenle dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 2 ile 3 saat arasında bir süre alabilmektedir.

Kedi kısırlaştırma operasyonu için kliniğimizde çok yüksek özen ile hijyenik bir ortamda yapılmaktadır. Bu bağlamda dişi kedi kısırlaştırma operasyonu çok güvenilir ve komplikasyon riski düşük bir ameliyattır. 

Son yıllarda kullanılan alternatiflerden biri olan ameliyatsız dişi kedi kısırlaştırma ise aslında bir cerrahi yöntem değildir. Bu yöntemde kızgınlık döneminin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için bir enjeksiyon uygulaması gerçekleştirilir. Geçici bir yapısı bulunduğu için de her kızgınlık döneminde tekrarlanması gerekir. 

Dişi Kedi Kısırlaştırma Öncesi 

Başarılı ve sorunsuz bir operasyon için dişi kedi kısırlaştırma öncesi mutlaka veteriner hekimlerimiz tarafından detaylı bir muayene gerçekleştirilir. Muayene sürecinde kedinizin yaşı, cinsi, ırkı, genel sağlık durumu, kilosu ve anesteziye uygunluğu gibi birçok ayrıntı değerlendirilir. Operasyon için herhangi bir risk faktörü ya da engel bulunmadığında da en doğru tarih belirlenir.

Ovariohisterektomi için belirlenmiş tarihte sorunsuz bir ilerleyiş elde etmek için dişi kedi kısırlaştırmadan önce yapılması gerekenler konusunda veteriner hekimlerimiz sizlere ön bilgilendirme sağlar. Operasyonun uygulanacağı saate göre bir önceki akşamdan itibaren kedinize mama veya farklı bir gıda vermemeniz ve sadece su içmesini sağlamanız gerekir. Operasyon öncesinde kedinizin stres yaşamaması ve sağlıklı bir şekilde dinlenerek operasyona gelmesi önemlidir. 

Operasyon gününde kliniğimize ulaştığınızda, veteriner hekimlerimiz tekrar genel bir muayene sağlarken, sonrasında kediniz için anestezi enjeksiyonu yapılır. Ardından herhangi bir komplikasyon bulunmadığı süreçte dişi kedi kısırlaştırma için cerrahi operasyon başlatılır. 

Dişi Kedi Kızgınlık Döneminde Kısırlaştırma 

Kedilerde kızgınlık dönemi ergenliğe ulaşmaları ile birlikte başlar. Dişi kedilerde de rahimin oluşması ile birlikte hamilelik yeteneğini kazanmaya başladığı süreçtir. Hatta bu süreç içerisinde dişi kedi kızgınlık döneminde kısırlaştırma işlemi yapılması dahi mümkündür.

Genel olarak dişi kedilerde pediatrik anlamda kısırlaştırma 8 haftadan başlayarak 14 haftaya kadar olan süreçte ideal bir şekilde sağlanabilir. Veteriner hekimlerimiz tarafından da önerildiği üzere kısırlaştırma için 5-6 aylık dönemin tercih edilmesi de doğru olarak görülmektedir. Yine bu dönemde kızgınlık döneminde kısırlaştırma yapılması da seçilebilir.

Veterinerlikte bazı noktalarda dişi kedi kızgınlık döneminde kısırlaştırma yapılması tavsiye edilmeyebilir. Ancak bazı dişi kedilerde ilk kızgınlık döneminden itibaren rahim, yumurtalık veya farklı sağlık problemleri ile karşılaşma ihtimali yer alır. Ayrıca bu dönemde bağışıklık sistemi daha düşük olabileceği için iyileşme sürecinde uzama görülebilir. Hormonal dengesizlik ihtimali açısından da kızgınlık döneminde kedi kısırlaştırma riskli olarak kabul edilebilir. 

Dişilerde kızgınlık döneminde operasyon uygulanacak bölgede daha fazla kan akışı gerçekleşir. Bu anlamda kızgınlıkta kısırlaştırma yapılması yerine kızgınlığın bitiminden 3 gün sonra operasyon uygulanabilir. Çünkü takriben 1 hafta sonrasında yeni bir kızgınlık döngüsüne girebilir ve bu aralık çok doğru bir tercih sağlar. Operasyon ardından ise kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık çok düşük bir ihtimal olmak ile birlikte yaklaşık 48 saat içerisinde hormon aktivitesi tamamlandığında kızgınlık ihtimali de ortadan kalkar. 

Dişi Kedi Kısırlaştırma Faydaları 

Kedilerde ve bilhassa ev hayatına alışmış kedilerde kızgınlık dönemin hem ev halkının hem çevresinin hem de kendisinin zarar görmesine neden olan bir döngü başlatır. Bu döngüyü risksiz bir şekilde atlatarak kedinizin sağlığını korumak için kısırlaştırma uygulanması tercih edilebilir. Özellikle dişi kedi kısırlaştırma faydaları arasında yumurtalık ve rahim kanseri riskinin ortadan kalkması ön planda tutulabilir. 

Dişi kedi kısırlaştırma faydaları açısından özellikle aşağıdaki noktalara da değinilebilir: 

  • Kısırlaştırma meme kanseri ve rahim enfeksiyonu riskini düşürür.

  • Bazı kedilerde ise diyabet veya epilepsi gibi kronik rahatsızlıklar yer alırken, yaşayabileceği olumsuz değişimlere karşı kısırlaştırma uygulanabilir.

  • İstenmeyen gebelik ve yavru kedilere sahip olmanızı engeller. 

  • Kedinizin ev ortamında yüksek sesle rahatsızlık oluşturması, sürtünme ve eşyaları parçalama gibi davranışlar göstermesini engeller. 

  • Çiftleşme ihtiyacını gidermek için evden kaçmaya çalışması, dış dünyada zarar görmesi ve erkekleri kendine çekecek kokular bırakması ihtimalini ortadan kaldırır. 

Dişi Kedi Kısırlaştırma Zararları 

Günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan kısırlaştırma operasyonları komplikasyon riskini de çok düşük bir seviyeye çekmektedir. Genel anlamda da dişi kedi kısırlaştırma zararları arasında çok ama çok nadir görülen bir şekilde anesteziye karşı reaksiyon ve alerji, ameliyat sonrası enfeksiyon ve kan damarlarındaki yırtılmalar nedeni ile iç kanama görülebilmektedir. 

Kısırlaştırılmayan dişi kedi sağlık açısından ve hayat döngüsü açısından zararlar ile karşılaşabilir. Kısırlaştırma sonrasında ise kilo ve obezite riskine karşı sadece doğru mama seçimi ve egzersizlere devam riskleri de ortadan kaldırabilir. 

Kliniğimizin modern koşullarında dişi kedi kısırlaştırma riskleri açısından deneyimli veteriner hekimlerimiz her zaman en doğru ve sağlıklı süreci yürütebilmektedir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakımı 

Ovariohisterektomi operasyonlarında küçük kesiler ile karın bölgesine ulaşıldıktan sonra rahim ve yumurtalıklar alınarak ameliyat tamamlanır. Başarılı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat ile birlikte de dişi kedi kısırlaştırma sonrası bakımı evcil hayvan sahiplerinin en fazla dikkat etmesi gereken noktadır. Bu çerçevede de detaylı bir şekilde aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir. 

  • Kısırlaştırılan dişi kedi bakımı yapılması için öncelikle operasyon sonrasında enfeksiyon oluşmasını engellemek için reçete ile verilen antibiyotikler düzenli olarak kediye verilmelidir.

  • Operasyon sonrası evcil dostumuz öncelikle klinikte 1 gün yatılı olarak misafir edilirken, yoğun bakımda takip edilir.

  • Taburcu işlemleri sonrasında ev ortamında iyi bir dinlenme ortamı hazırlanarak ve genellikle yakalık kullanılarak istirahat etmesi sağlanmalıdır. Yakalık yaklaşık 2 hafta boyunca kullanılmaya devam edilirken, dikişler de bu süreç sonrasında alınabilir.

  • Kısırlaştırma sonrası dişi kedi bakımı gerçekleştirilirken komplikasyon risklerine karşı özellikle ilk 2 hafta kullandığınız mamayı değiştirmemeniz gerekir. İyileşme süreci sonrasında aynı markanın kısırlaştırılmış kedi maması ürünlerini kullanmaya başlayabilirsiniz. 

  • Kısırlaştırma ardından kedinizin eski hayatına dönmesi için minimum 24 saat gibi bir süre geçer. Bu süreçte karanlık ve sessiz bir ortamda dinlenmesi ve diğer evcil hayvanlar ya da çocuklardan uzak tutulması gerekir.

  • Anestezi etkisi geçtikten sonra kısırlaşan dişi kedinin bakımı için ilk 24 saatte çok az miktarda su ile beslenmesi ve mamanın çok az miktarda verilmesi gerekir.

  • Yarada enfeksiyon ile karşılaşılmaması için verilen reçetelik kremler ve ilaçların düzenli kullanılması, temiz tutularak yara bakımı yapılması ve tuvaletin kir veya tozdan arındırılarak idrar kalıntısı kalmaması önemlidir. 

  • Operasyondan hemen sonra ilk 24 saat içerisinde idrarda kan görme ihtimali yer alırken, 24 saatten fazla devam eden kanama durumlarında mutlaka kliniğimize başvurmanız gerekecektir. 

  • Yeni kısırlaştırılmış dişi kedi bakımı noktasında en önemli ayrıntılardan birisi de hareketi kısıtlamaktır. Ancak dengeyi tutturabilmek çok önemli olmak ile birlikte çok fazla hareket etmesi iyi olmasa da aşırı hareketsizlik de rahatsız edebilir. Ara sıra egzersiz yaptırıp onun ile oynayarak eğlenmesini sağlarken, merdiven çıkma, atlama ve koşması engellenmelidir. 

  • İyileşme sürecinde haftalık olarak düzenli kontrol muayenelerini aksatmamanız da çok önemlidir.

Kısırlaştırılan Dişi Kedi Çiftleşir Mi? 

Kısırlaştırma kedilerde çiftleşme ihtiyacını ortadan kaldıracak şekilde düzenlenen bir operasyondur. Dişi kedilerde yapılan operasyon ile rahim ve yumurtalıklar alınır. Bu nedenle çiftleşme ihtiyacı oluşturacak hormonlar artık salgılanmaz. Yani kısırlaştırılan dişi kedi çiftleşir mi sorusu için artık çiftleşme ihtiyacı göstermeyeceği ifade edilebilir. 

Kısırlaştırılan kedilerde genellikle çiftleşme ihtiyacı ortaya çıkmaz. Fakat bazen böbrek üstü bezlerinde az miktarda cinsiyet hormonu salgılanması ihtimali bulunmaktadır. Bu çerçevede kısırlaştırılan kediler çiftleşir mi sorusu için salgılanan bu hormon nedeni ile düşük bir çiftleşme arzusu ve kızgınlık dönemi görülme ihtimali bulunduğu ifade edilebilir. 


Kısırlaştırma ameliyatı kızgınlık dönemi yaşamalarını sağlayacak hormonların ortadan kalkmasını sağlar. Böbrek üstü bezinden salgılanan hormonlar çiftleşme için çok uygun seviyede bir hormon dengesi oluşturmaz. Özellikle de dişiler açısından kısırlaştırılmış kedi çiftleşir mi sorusu için çok düşük bir ihtimal olduğu ifade edilebilir. Ancak bir çiftleşme olsa dahi hamilelik durumu ve yavrulama yeteneği bulunmayacaktır. 

Kısırlaştırma çok detaylı bir prosedür olarak günümüzde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu başarılı süreci risksiz olarak atlatabilmek açısından da doğru hizmet almak önemlidir. Remedy Veteriner Tıp Merkezi’mizi dişi kedi kısırlaştırma konusunda en güvenilir kliniklerden biri olarak daima tercih edebilirsiniz.

Faydalı Linkler