Pet Kuaför

Kedi Kulak Uyuzu

Uyuz, kedi ve köpeklerde bir parazitin vücuda bulaşması sonucu yine vücudun değişen bölgelerinde oluşabilen kaşıntılı bir rahatsızlıktır. Hem kedi hem köpeklerde de özellikle kulak uyuzu Otodectes cynotis olarak adlandırılan bir parazit türü nedeni ile ortaya çıkar. Hemen sonrasında kedi kulak uyuzu kediler arasında hızlı bir bulaşma gösterirken, net belirtiler ortaya koyabilir. 

Kedi kulak uyuzu hem yavru hem yetişkin kedilerde cinsiyet, ırk veya yaş fark etmeksizin görülebilen bir problemdir. Çünkü kediler her ne kadar evcil canlılar olsalar dahi çok küçük bir bulaşma sonrasında ev ortamına giren uyuz parazitleri kulağa kolaylıkla yerleşebilir. Sonrasında kulak uyuzu kedi parazitin varlığı ile birlikte enfeksiyondan ilerleyen düzeyde sağırlık gibi sonuçlara kadar birçok etki ile karşılaşabilir. 

Akar parazitleri kedilerin kulak kanalına yerleşir ve kulak kanalı içerisinde yaşayarak buradaki kulak kirleri başta olmak üzere ölü deri kalıntıları ve yağ ile beslenir. Bu beslenme döngüsünde kedi kulak paraziti çok hızlı bir çoğalma gösterirken, bir parazitin yetişkinliğe ulaşması ve yavrulaması haftalar içerisinde tamamlanır. Özellikle yavru kedilerde, parazit çok daha hızlı gelişir ve kedi kulak akarı enfeksiyon gibi rahatsızlıkları daha hızlı bir şekilde ortaya çıkarır. 

Çoğu zaman kedi kulağında uyuz ile birlikte kedinizin başını sıklıkla sallamaya başlaması ve kulağını kaşımayı istemesi etkileri görülür. Sokak kedilerinde bu durum daha sık görülürken, sokak kedileri ile temas eden ev kedilerinde de hızlı bir bulaşma yaşanabilir. Hele ki parazit aşıları uygulanmamış yavru kediler daha fazla risk altındadır. Zira yavru kedi kulak uyuzu tüm kediler içerisinde çok daha sık görülen bir durumdur. 

Kedi Kulak Uyuzu Belirtileri 

Uyuz kulak kanalına yerleşmiş parazitlerin bu bölgede hayatlarını sürdürmesi ve çoğalmaları ile ortaya çıkar. Kulak akıntıları, kulak kirleri ve deri döküntüleri ana besin kaynağını oluştururken; burada ortaya çıkan parazit enfeksiyonu ikincil bakteri enfeksiyonlarına ve iltihaplara da yol açabilir. Bu neden ile kedi kulak uyuzu belirtileri sadece parazit varlığı ile değil enfeksiyonun varlığı ile de daha kapsamlı şekilde ortaya çıkabilir. 


Belirtiler içerisinde elbette ilk sırada kedi kulak kaşıntısı yer aldığı ifade edilebilir. Özellikle yavru kedi kulak kaşıntısı daha sık bir şekilde görülür ve evcil dostunuzun daha fazla rahatsızlık yaşaması anlamına gelir. Bunun yanında sayılabilecek diğer kedi kulak uyuzu belirtileri ise aşağıdaki şekilde olacaktır.

  • Uyuzun etkisi ile artan kaşınma sonrasında öncelikle kulak çevresinde ve uyuz yayıldıkça göz çevresine doğru tüy dökülmeleri başlar.

  • Kediniz aşırı derecede kulak bölgesini kaşımaya başladıkça bu bölgede oluşan tahriş ve tırnakların oluşturduğu çizikler ek yaralara neden olabilir. Bu yaralar üzerinde ikincil bakteri enfeksiyonları ve iltihaplar ortaya çıkabilir. 

  • Parazitin sürekli bir şekilde verdiği rahatsızlık, kedinizin huzursuz ve yorgun olmasına neden olabilir. 

  • Kediniz sıklıkla başını sallayarak, kendini rahatlatmaya ve parazitleri uzaklaştırmaya çalışabilir. 

  • Parazit nedeni ile kulakta koyu kahverengi ve hatta bazen siyah tonda bir akıntı ve kötü koku oluşabilir.

  • Kulakta biriken enfeksiyon ve patojenler nedeni ile kulağın tıkanması ve ilerleyen düzeyde duyma kaybı ortaya çıkabilir. 

Kedi kulak akarları oluşturdukları uyuz vakalarını genellikle kedilerin birbirleri ile teması sayesinde sağlarlar. Parazit taşıyan bir yavru veya yetişkin kedi, başka bir kediye temas ettiğinde; vücut sıvıları ve deri döküntüleri sayesinde dahi kolaylıkla bulaşma görülebilir. Uyuz akarları bulaşma sonrasında bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anı bekleyerek, hızlı bir şekilde çoğalıp hastalık oluşturabilirler. Bulaşmada da kedilerin dış ortama çok fazla çıkması, hijyenik olmayan ortamlar, ortak kullanılan eşyalar ve yavruluk dönemi öncelikli nedenler arasında yer alır. 

Uyuz bilindiği üzere insanlarda da görülebilen kaşıntılı ve rahatsız edici bir hastalık türüdür. Bu neden ile evcil kedilerin bulunduğu hanelerde kedi kulak uyuzu insana geçer mi sorusu merak edilebilecek bir sorudur. Ancak kedi ve köpeklerde uyuz oluşturan parazitler hayvanlara has bir yapıya sahip olduğu için insanlara bulaşmaz. Yani kedi kulak uyuzu insana bulaşır mı sorusu için böyle bir ihtimal bulunmadığı ifade edilebilir. 

Kedi Kulak Uyuzu Tedavisi 

Akar varlığını belirlemek ve uyuz tespitini net bir şekilde gerçekleştirmek doğru tedavi için çok büyük önem arz eder. Bu anlamda veteriner hekimlerimiz kedi kulak uyuzu tedavisi başlatmak için kesin tanı yöntemlerini kullanır. Öncelikle otoskop vasıtasıyla kulak incelemesi yapılırken, sonrasında kulak akıntısı örneği mikroskop altında detaylı bir şekilde gözden geçirilir. Örnekte bulunan parazit varlığı uyuz teşhisini sağlarken, ikincil enfeksiyonlar ve tüm belirtiler ayrı bir şekilde incelenir. 


Bazı durumlarda kulak akıntıları net bir şekilde uyuz varlığını ortaya koymayabilir. Çünkü farklı enfeksiyonlar ve hastalıklarda kulak akıntısı yapabileceği için parazit varlığının tespiti gerçekten çok önemlidir. Hemen sonrasında kedi kulak uyuzuna ne iyi gelir sorusu için öncelikli olarak hijyen ve temizliğin önemli olduğu ifade edilebilir. Bu bağlamda veteriner hekimlerimiz öncelikle topikal temizleyiciler sayesinde ilk kulak temizliğini ve sonrasında ilaç uygulamasını gerçekleştirir. 

Kedi kulak uyuzu ilacı olarak bugün tropikal merhemler ve hijyen sağlayıcı ek malzemeler kullanılır. Bu ilaç ve malzemeler mutlak bir şekilde veteriner hekim tarafından reçete edilmesi veya klinikte teslim edilmesi gereken ilaçlardır. Zira veteriner teşhisi bulunmadan ev ortamında kedi kulak uyuzu doğal tedavi yöntemleri denenmesi risk oluşturabilir. Bu tip yöntemlerde dahi mutlaka veteriner tavsiyesi gerekirken, kedi kulak uyuzu sirke gibi noktalarda uygulama risk oluşturacağı için mutlaka sakınmak gerekir. 

Günümüzde veterinerlikte kullanılan kedi kulak uyuzu kremi ve ikincil enfeksiyonları giderecek antibiyotik uygulamalar mutlaka veteriner hekim tarafından başlatılır ve tarif edilir. Tedavi kapsamında bulunan tüm bu noktalara bağlı da kedi kulak uyuzu tedavi ücreti net bir şekilde belirlenebilir. Ayrıca hastalığın hangi derecede yer aldığı, kedinizin yaşı, ırkı ve genel sağlık durumu da ücret belirlemelerinde önemli kriterlerdir. Tüm bilgilendirme ve detaylı inceleme ile tedavi için de Remedy Veteriner Tıp Merkezi'miz üzerinden sağlık hizmeti alınabilir. 

Faydalı Linkler