Pet Kuaför

Kediler Neden Kusar

Evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen hayvanlardan olan kediler, yaşamları boyunca birçok hastalığa maruz kalabilirler. Bunların bazıları ciddi veya doğuştan olabilirken bazıları da daha sonra ortaya çıkan hastalıklar olmaktadır. Bu da her türlü belirtinin ihmal edilmeden göz önünde alınmasını gerektirir. Bunlardan biri de kediler neden kusar sorusuna cevap arayan evcil hayvan sahipleri de oldukça fazladır.


Kedi neden kusar sorusunun cevapları oldukça kapsamlı olabilir. Bu ufak bir besin zehirlenmesinden olabilirken daha ciddi enfeksiyon ve hastalıklardan da kaynaklanabilir. Özellikle sık sık tekrarlayan ve artan kedi kusma durumunda vakit kaybetmeden teşhis ve tedavi konusunda destek almanız gerekmektedir.


Kedi niye kusar sorusu aslında buna sebep olan nedenlerin öğrenilmesi için önemlidir. Böylece önlem alınabilir, gerekirse tedaviye başlanır. İhmal edilmemesi gereken belirtiler arasında yer alan kedi kusması, birçok hastalığın da temel belirtileri arasında yer almaktadır. Bu yüzden kedi kusuyorsa ve beraberinde başka rahatsızlıklar ve belirtiler de varsa hemen teşhis edilmelidir. 


Kedi kusarsa ne olur merak eden kedi sahipleri varsa başka belirtiler onları da fark ederek bir an önce deneyimli veteriner hekimlerden destek alarak küçük dostunuzun sağlığına kavuşmasını sağlamalısınız. Böylece daha ciddi belirtiler ortaya çıkmasını önleyerek kısa sürede sağlıklı ve mutlu yaşamları olmasını sağlayabilirsiniz.

Yavru Kediler Neden Kusar?

Kedilerde görülen hastalıkların ciddiyeti kedinin yaşına göre de değişiklik gösterir. Kediler neden kusar sorusuna verilebilecek cevaplar arasında kedilerin yavru olmasına göre de cevaplar değişebilir. Yavru kediler neden kusar daha da ciddiyete alınması gereken sorular arasında yer alır. 


Yavru kedilerin kusması yedikleri mamadan ya da fazla tüketmekten olabilirken özellikle de yavruyken kaptıkları enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Kedilerin kusmasına yönelik 1 aylık kedi neden kusar gibi sorular da gelmektedir. Genelde mamayı hızlı yemeleri gibi sebepler olabilirken daha ciddi enfeksiyonlar ya da yan etkilerden kaynaklı da olabilir. 2 aylık kedi neden kusar ve 3 aylık kedi neden kusar sorularının cevapları da aynı olmaktadır. 


Kedilerin birçok hastalık belirtileri arasında kusma yer aldığı için kediler neden kusar sorusuna cevap arayanlar oldukça fazladır. Yavru kediler için de aynı durum geçerlidir. Beslenme değişiklikleri, mama geçişleri, sudan zehirlenme gibi belirtilerden kaynaklanabilirken psikolojik travmalar ya da kazalar da sebep olabilir. Olasılıklar arasında birçok sebep yer aldığı için kediler neden kusar sorusunun cevabı da bu yüzden oldukça fazla olabilir. Bebek kedi neden kusar ve diğer sorularınız için ihmal edilmeden kontrol edilerek cevaplar alınmalıdır.

Kedi Tüy Kusma

Kediler neden kusar sorusunun birçok farklı şekli de olmaktadır. Özellikle kedilerde oldukça yaygın görülen ve kedi sahiplerini oldukça korkutan kedi tüy kusma problemi görülmektedir. Kedilerden yumak şeklinde görülen tüy kusma problemi aslında korkulması gereken bir durum değildir. Kedi tüy yumağı kusması yaygın olarak görülen ve çok da ciddi bir problem yaratmayan durumlar arasında yer alsa da ihmal edilmeden tedavi edilmesi de gerekmektedir.


Kediler neden kusar sorusu kadar kedi kıl kusması da oldukça fazla rastlanan bir durumdur. Kediler kendilerini yalayarak temizler. Bu neredeyse günün birçok dakikasını alır. Kediler özel dilleri ile kendilerini sürekli yaladıklarında zamanla yutulan bir kısım tüyler olur. Bu tüylerin bir kısmı bağırsak sayesinde dışkıya karışırken bir kısmı ise midede kalabilir. Bunlar da haftada bir ya da iki kere kusma olarak dışarı çıkabilir.


Kedi tüy kusuyor şikayetleri bu yüzden birçok kedi sahibi tarafından iletilen şikayetler arasında yer alır. Ancak bu çok daha kısa sürede ve sık sık meydana geliyorsa kedilerin bağırsaklarında bir problem olduğu anlamına gelebilir. Bu yüzden normalin üzerinde kedilerde tüy kusması görülürse kısa sürede kliniklere giderek müdahale edilmesi gerekmektedir. Kedi tüy kusması ilacı kullanılarak kedilerde biriken kıl yumağının önüne geçilebilir. Aynı zamanda daha sonradan kıl yumağı oluşmasını da engelleyerek midede ya da bağırsakta meydana gelebilecek tıkanma ve kıl yumağı birikmelerini önler.

Kedi Kusmasında Renklerin Anlamı

Kediler neden kusar sorusunun cevabı kadar detayları da durumun ciddiyeti ile ilgili bilgi verir. Kedi kusmasında özellikle sarı, beyaz, yeşil gibi farklı renklerin baskın olması enfeksiyon belirtilerinin ya da başka hastalıklarının göstergesi olabilir. Bunlar arasında özellikle bazıları daha yaygın görülmektedir.


Kediler neden kusar sarı renkli sorusunun cevabı genelde ciddi bir durum olmadığı öngörülür. Kedinizin sarı renkli kusması, onun uzun zamandır aç olduğunu ve midelerinin boş kaldığını gösterir. Bu da zamanla safranın kusarak dışarı çıkarılmasına sebep olur. Kediler neden kusar beyaz renkli merak edenler için verilecek cevap ise yine çok da ciddi bir durum olmadığının düşünülür. Kediniz açken kustuğunda eğer kusmuk rengi beyazsa yemek borusunda yer alan tükürük salgılarının yetersiz olmasından kaynaklanır. 


Kedi beyaz köpük kusmak neden olur diyenler için ise midelerinde yer alan sıvının ve mukusun birleşerek dışarı çıkmasından kaynaklandığı söylenebilir. Çok olağandışı olmayan bu durumda bir parça yemek kalıntıları da yer alabilir. Kediler neden kusar yeşil ise dikkate alınması gereken ciddi belirtilerden olmadığı öngörülür. Genelde ot gibi yeşil gıdaların tüketilmesinden kaynaklanırken safranın kusulması olarak da gerçekleşebilir.


Kedi kahverengi kusması ise ciddiye alınması gereken kusmuk rengidir denebilir. Kedinizin kahverengi ya da siyaha yakın renkte kusması, sindirim sisteminde kanama ya da benzeri ciddi bir sorun olduğunun belirtisi olabilir. Kediler neden kusar sorusu kadar önemli olan kahverengi kedi kusması, kedinizde sindirim başta olmak üzere birçok farklı sorunun olduğunun göstergesi olabilir. Kedilerinizin bu şekilde kustuğunu fark ederseniz zaman kaybetmeden kliniğimize getirerek deneyimli hekimlerimiz tarafından yapılan tahliller sonucu teşhis konarak tedaviye başlanmasını sağlamalısınız.

Kedim Sürekli Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Evcil hayvan sahiplerinin en çok sorduğu sorular arasında yer alan kediler neden kusar sorusunun birçok cevabı olabilir. Burada önemli olan kusmuk rengi, kusma sıklığı ya da ne kustuğudur. Eğer kediniz sürekli kusuyor ve bu safra ve tüy yumağı dışında bir şeyse zaman kaybetmeden müdahale edilmesi gereken bir durumun habercisi olabilir. Bu durumda başka belirtiler varsa da yoksa da ihmal etmeden deneyimli veteriner hekimlerimize işi bırakabilirsiniz.


Henüz yeni fark ettiğiniz kedi kusuyor ne yapmalıyım durumu için öncelikle hekim tavsiyesi ile beslenme şeklini ya da mama tipini değiştirmek olabilir. Değişen bir durum olmadığı gibi kusma sıklıklarında giderek artan bir durum varsa bu ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Kedi kusuyorsa ne yapmalı sorusu için bu yüzden verilebilecek cevap eğer kusma sıklığı fazlaysa, kedide ateş, halsizlik, kilo kaybı gibi belirtiler yer alıyorsa daha fazla zaman kaybetmeden tahlil ve muayenelerin yapılarak teşhis edilmesi ve ardından da tedaviye başlanması gerekir.


Kedi kusması, enfeksiyon, açlık, fazla yemek yeme gibi basit sorunlardan kaynaklanabildiği gibi sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere diğer ciddi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bu yüzden bu durumda zaman kaybetmeden kliniğimize gelin.


Faydalı Linkler